کلمه جو
صفحه اصلی

اشوراده

فرهنگ فارسی

( آشوراده ) نام جزیره ای در خلیج استر آباد

لغت نامه دهخدا

اشوراده . [ اَ دِ ] (اِخ ) رجوع به آشوراده و سفرنامه ٔ مازندران رابینو ص 60 و 61 و 67 شود.


( آشوراده ) آشوراده. [دِه ْ ] ( اِخ ) نام جزیره ای در خلیج استراباد در امتداد میانکاله در عرض شمالی 36/54 و طول شرقی 53/35.
اشوراده. [ اَ دِ ] ( اِخ ) رجوع به آشوراده و سفرنامه مازندران رابینو ص 60 و 61 و 67 شود.

دانشنامه عمومی

آشوراده. آشوراده دهی در مرکز شبه جزیره میان کاله در شهرستان بندرترکمن، استان گلستان است.آشوراده تنها جزیرهٔ ایرانی دریای خزر است. این جزیره که در سده های گذشته در پی عملکرد و فعالیت گروه های انسانی با حفر کانال از توده اصلی خشکی خود (شبه جزیره میانکاله) جدا افتاده است. آشوراده در سال ۱۳۵۴ جز نخستین مناطق زیست کره جهان معرفی و ثبت شد. در همین حال در کنوانسیون جهانی رامسر در زمره تالاب های مهم دنیا قرار گرفت و سومین اهمیت این منطقه عضویت آن در پناهگاه حیات وحش است که در تمامی ایام سال میزبان انواع پرندگان است. ۴۰٪ خاویار ایران در نزدیکی این جزیره به دست می آید.
داده های جدول از: امور حقوقی و امور مجلس، بازدید: اکتبر ۲۰۰۸.
و fallingrain
Memar, Parya, „New urban Settlements in the ecological context; Miānqāla and its new settlement in the south eastern coasts of Caspian Sea“. In: Sustainable Development of Emerging Settlement Patterns, Berlin 2006: pp. 88–102,
این جزیره تا سال های پیش با امکاناتی همچون پاسگاه ژاندارمری، شرکت تعاونی روستایی، مدرسه راهنمایی، مغازه، مسجد و حسینیه بیش از ۱۰۰۰ نفر سکنه داشته است که به مشاغل دامداری، کارگری، پیشه وری و ماهی گیری مشغول بوده اند اما در سال ۱۳۷۲ به علت بالا آمدن سطح آب دریای خزر و رخ دادن سیل مردم جزیره، آنجا را ترک کردند. و هم اکنون تنها کارمندان شیلات در آن ساکن هستند.
لفظ «آشوراده» در زبان ترکمنی به معنای «جزیرهٔ آشور» است؛ و دارای دو بخش آشیر (آشور) و آدا (جزیره) {آشیرآدا = آشوراده} است.ترکمن ها به این جزیره «مال آشیر» هم می گویند زیرا در زمان های قدیم از ساحل بندر ترکمن دام های خود را جهت چراندن به جزیره می رساندند و در این لفظ «مال» به معنای «دام» و «آشیر» به معنای مصدری «رساندن» است.
محدوده «آشوراده» در اثر بالا آمدن سطح آب دریاچه خزر توسط کانال طبیعی «خزینی» به صورت جزیره آشوراده از شبه جزیره میانکاله جدا شده است. به این ترتیب، جزیره آشوراده از شمال به دریاچه خزر، از شرق به تنگه ای باریک موسوم به «تنگه چپق اوغلی» و از غرب به کانال طبیعی خزینی و ادامه شبه جزیره میانکاله و از جنوب به خلیج گرگان منتهی می شود.

گویش مازنی

( آشوراده ) /aashooraade/ آشوراده در انتهای شرقی شبه جزیره ی میانکاله واقع استفاصله ی این دهکده تا نظام آشور ده کیلومتر استآشوراده مشمتمل بر تأسیسات عظیم شیلات و تشکیلات اداری، چند باب مغازه، مدرسه، مسجد، بیمارستان و اسکله استدر شمال غربی دهکده، قلعه ای از دوران رضاشاه به چشم می خوردکلمت رابرت مارکام سیاح به سال ۸ ۰ میلادی درباره ی این جزیره نوشته است، هنگامی که قشون ایران از رنج سفر هرات درهم شکسته بود، دولت ایران متحمل خسارت بسیاری شداین زمان برای روسها فرصتی مناسب بود، به این ترتیب جزیره ی آشوراده واقع در بحر خزر را تحت اختیار گرفتنداین جزیره واقع در خلیج استرآباد در سه فرسنگی ساحل بحر خزر و نزدیک به شهر استرآباد قرار گرفته استتقریبا نیم فرسنگ طول و ربع فرسنگ عرض داردزمین آن شن زار استدر سواحل جزیره چند چشمه ی عمیق آب شیرین وجود داردآشوراده همان جزیره ای است که سلطان محمد خوارزمشاه به هنگام حمله ی مغول به آنجا گریخت و در همان جا درگذشت

پیشنهاد کاربران

تیره آشوری*آشیری*طایفه نیم بنیچه ایل منجزی ایل بختیاروند قوم لر

***
در سالیان دور طوایفی از ایل بختیاروند در مازندران ساکن شدند
طایفه حسن کیف کلاردشت ( تیره کلار اسنکی )
طایفه خلیلی
تیره هارونی طایفه خلیلی بیگیوند پلنگ
تیره توپایی خلیلی
تیره کاله
تیره علا دینوند
. .
. .
. .


کلمات دیگر: