کلمه جو
صفحه اصلی

کلروپلاست

فرهنگ معین

(کُ لُ رُ پِ ) [ فر. ] (اِ. ) دانه های ریز دارای سبزینه که در یاخته های گیاهی یافت می شود، سبزدیسه . (فره ).

دانشنامه عمومی

سبزدیسه یا کلروپلاست دیسه هایی دارای سبزینه هستند که در سیتوپلاسم سلول های گیاهی یافت می شود. سبزدیسه ها به امواج مختلف طیف نوری حساس اند و با استفاده از سبزینهٔ خود انرژی فوتونها را به مولکولهای شیمیایی تبدیل می کنند. شمار سبزدیسه ها به طور ژنتیکی معین است. همچنین کلروپلاست از واحدهایی به نام گرانوم ساخته شده است که انرژِی خورشید را به دام می اندازد و خود این گرانوم ها نیز از واحدهایی به نام تیلاکوئید تشکیل شده. درون کلروپلاست مایعی سیال به نام استروما یا بستره تشکیل شده است. در واقع کار اصلی کلروپلاست فوتوسنتز است (فوتوسنتز: فرایندی است که انرژی خورشید را جذب می کند و ان را به صورت مواد غذایی یا قندها تبدیل می کند). کلروپلاست دارای دو غشا است که عبارتند از:
زیست شناسی و آزمایشگاه ۱، پایهٔ دوم دبیرستان، زیست شناسی دوره پیش دانشگاهی، وزارت آموزش و پرورش
برابرهای فارسی از فرهنگستان زبان فارسی.
ویکی پدیای فرانسوی
۱- غشا درونی
۲- غشا خارجی که این دو غشا فضای درون کلروپلاست رو به سه بخش تقسیم می کنند که عبارتند از:
الف- فضای بین غشا داخلی و خارجی. ب- فضای درون غشا داخلی (استروما) که گرانوم ها (شامل تیلاکوئیدها) در ان قرار دارد. پ- فضای درون تیلاکوئیدها. همچنین درون کلروپلاست DNA حلقوی و کلروفیل(a,b) و کاروتنوئید که از اجزای مهم کلروپلاست است وجود دارد.

دانشنامه آزاد فارسی

کُلُروپلاسْت (chloroplast)
کُلُروپلاسْت
ساختار (اندامک) درون یاختۀ گیاهی، حاوی رنگیزه سبز کلروفیل. در اغلب یاخته های گیاهان سبزی که دربرابر نور قرار دارند، به تعداد فراوان یافت می شود. این اندامک معمولاً به شکل دیسک پهن و حاوی غشایی مضاعف است که استروما را، که بستری شبه ژله است، می پوشاند. درون استروما مجموعه ای از حفره های پر از مایع یا حبابچه هاست که فتوسنتز در آن صورت می گیرد. در این جا از آب و دی اکسید کربن گلوکز تشکیل و در فرآیند زندگی گیاه مصرف می شود. کلروفیل انرژی نورانی را جذب می کنند تا انرژی لازم برای تهیۀ گلوکز را تأمین کند. گلوکز ممکن است به نشاسته تبدیل و ذخیره شود. نشاسته در مراحل بعد برای تأمین انرژی لازم برای گیاه مجدداً به گلوکز تبدیل شود. تصور بر این است که کلروپلاست ها در ابتدا سیانوباکتری های آزاد (جلبک های سبزـ آبی) بوده اند که به یاخته های بزرگ تر غیرفتوسنتزی وارد شدند و با آن ها رابطۀ همزیستیبرقرار کرد ند. کلروپلاست نیز مانند میتوکندری حاوی مقدار اندکی DNA است و از طریق تقسیم دوتایی تکثیر می شود. کلروپلاست نوعی پلاستید است.


کلمات دیگر: