کلمه جو
صفحه اصلی

نیترات

فارسی به انگلیسی

nitrate

فارسی به عربی

نترات

مترادف و متضاد

nitrate (اسم)
نیترات، شوره، نیترات سدیم یا پتاسیم، نمک معدنی یا نمک الی جوهر شوره

فرهنگ فارسی

( اسم ) نام هم. املاح اسید نیتریک ترکیبی که از اسید نیتریک با یک فلز یا یک باز نتیجه میشود ( نیتراتها ) . یا نیترات باریوم. ملحی که از اسید نیتریک با فلز باریوم نتیجه میشود . این نمک در آب محلول است ( مانند هم. نیتراتها ) . یا نتیرت دارژان . ملح نقر. اسید نیتریک سنگ جهنم . یا نتیراتها. املاح اسید نیتریک هستند و همه در آب محلولند و مانند خود اسید نیتریک ناپایدار و بی ثابت هستند و بر اثر گرما تجزیه میشوند و از تجزی. آنها اکسیژن بدست می آید و بنابراین اکسید کننده میتوانند باشند . با توجه به اینکه اسید نیتریک با فلزات مخصوصا با مس به آسانی گاز خرمایی رنگ اکسید ازت میدهد برای تشخیص نیتراتها به محلول کمی اسید سولفوریک و یک قطعه مس افزوده حرارت میدهند . اگر محلول نیترات باشد گاز خرمایی رنگ میدهد . باید دانست که در عمل ابتدا گاز بی رنگ اکسید ازت بدست می آید و بعدا این گاز بی رنگ با اکسیژن ترکیب میشود و تولید گاز خرمایی رنگ میکند .

فرهنگ معین

[ فر. ] (اِ. ) نام کلی همة املاح اسیدنیتریک ترکیبی که از اسیدنیتریک با یک فلز یا یک باز نتیجه می شود.

لغت نامه دهخدا

نیترات. ( فرانسوی ، اِ ) در شیمی به معنی نمک یا استر اسید نیتریک است ، آن را ازتات هم می گویند. ( فرهنگ اصطلاحات علمی ). نام عام همه املاح اسید نیتریک است ، ترکیبی که از اسید نیتریک با یک فلز یا یک باز نتیجه می شود . ( فرهنگ فارسی معین ).
- نیترات ِ آمونیم ؛ نمکی است سفید و متبلور، بر اثر گرما تجزیه می شود و به عنوان ماده منفجره مورد استعمال دارد. ( فرهنگ اصطلاحات علمی ).
- نیترات ِ باریم ؛ ملحی که از اسید نیتریک با فلز باریم نتیجه می شود و مانند همه نیترات ها در آب محلول است. ( فرهنگ فارسی معین ).
- نیترات ِ پتاسیم ؛ نمکی است سفید و متبلور و محلول در آب ، در پزشکی مورد استعمال دارد در تهیّه باروت نیز به مصرف می رسد، نیترات پتاسیم طبیعی را شوره نیز می گویند. ( فرهنگ اصطلاحات علمی ).
- نیترات ِ دارژان ؛ نیترات نقره. سنگ جهنم. رجوع به سنگ جهنم شود.

فرهنگ عمید

هر یک از نمک های اسیدنیتریک.

دانشنامه عمومی

نیترات یک یون چند اتمی است که فرمول مولکولی آن −3NO است و جرم مولکولی آن ۶۲٫۰۰۴۹ گرم برمول است. این یون از اسید نیتریک نیز حاصل می شود.(=O)()
(=O)()
InChI=1S/NO3/c2-1(3)4/q-۱Key: NHNBFGGVMKEFGY-UHFFFAOYSA-N
InChI=1/NO3/c2-1(3)4/q-۱Key: NHNBFGGVMKEFGY-UHFFFAOYAI

دانشنامه آزاد فارسی

نیتْرات (nitrate)
قصر مرگام در شهر پورت تالبوت، ساخته شده بین سال 1830 تا 1840
نمک یا استر اسید نیتریک، دارای یونNO۳. نیترات ها در مواد انفجاری، صنایع شیمیایی و داروسازی، برای تولید کنسرو گوشت و کودهای شیمیایی به کار می روند (← شوره_(شیمی)) و محلول ترین مواد شناخته شده در آب اند. این مواد بخش عمده ای از چرخۀ نیتروژن را در بر می گیرند. گیاهان از نیترات های خاک، خواه طبیعی و خواه حاصل از کودهای شیمیایی آلی و معدنی، برای تولید پروتئین و اسیدهای نوکلئیک استفاده می کنند. در هر صورت، شسته شدن آن ها از کشتزارها موجب آلودگی نیتراتی است.


کلمات دیگر: