کلمه جو
صفحه اصلی

پروژه منهتن

دانشنامه عمومی

پروژهٔ منهتن نام پروژه ای است که به ساخت بمب اتم انجامید و در زمان جنگ جهانی دوم از آن استفاده شد. این پروژه با محوریت آمریکا و همکاری بریتانیا و کانادا اجرا شد. از سال ۱۹۴۲ تا ۱۹۴۶ پروژه تحت نظر سرلشکر ارتش مهندسی آمریکا، لزلی گروز و جنبه های علمی آن زیر نظر رابرت اوپنهایمر اجرا شد.
مقدمات تشکیل یک تیم پژوهشی برای ساخت سلاح هسته ای زمانی فراهم شد که در سال ۱۹۳۹ لئو زیلارد و آلبرت انیشتین در نامه ای به فرانکلین روزولت - رئیس جمهور وقت آمریکا - خواستار بررسی آن شدند که این نامه تأیید شد.پس از آن در سال ۱۹۴۲، فیزیکدانی به نام انریکو فرمی موفق شد یک واکنش هسته ای را در رآکتور خود که CP-1 نام داشت، کنترل کند. نکته جالب اینکه CP-1 در دانشگاه شیکاگو مستقر بود.
بعدها در ادامه این پروژه، نخستین بمب اتم در ششم ژوئیه سال ۱۹۴۵، در آزمایشگاه ملی لس آلاموس منفجر شد. یک ماه پس از این آزمایش، شهرهای هیروشیما و ناگازاکی در کشور ژاپن، هدف دو بمب اتمی قرار گرفتند. به دنبال آن آمریکایی ها دلایل بسیاری برای این کار اعلام کردند که یکی از آن ها پایان دادن سریع جنگ و جلوگیری از حمله شوروی به ژاپن و کشته شدن بیشتر مردم و به تبع آن، حفظ جان هزاران عضو ارتش آمریکا بود. این اقدام موجب مرگ صد هزار نفر در آن زمان و بروز عواقب ناشی از تشعشعات هسته ای برای نسل های آینده شد.
بمب هسته ای قوی ترین سلاح مخربی است که بشر تاکنون مورد استفاده قرار داده است. بااین وجود، دانشمندان بسیاری از مشارکت در ساخت سلاحی چنین ویران گر راضی به نظر می رسیدند، در زیر اظهارات دو تن از دانشمندانی که در این پروژه همکاری داشته اند آمده است:

دانشنامه آزاد فارسی

پروژۀ مَنهَتَن (Manhattan Project)
نام رمز برنامۀ توسعۀ بمب اتمیدر امریکا، در جنگ جهانی دوم. در این برنامه فیزیک دانانی همچون انریکو فرمی و جِی رابرت اوپنهایمر شرکت داشتند.


کلمات دیگر: