کلمه جو
صفحه اصلی

گیومری

دانشنامه عمومی

گیومری (ارمنی: Գյումրի, pronounced ) دومین شهر پرجمعیت جمهوری ارمنستان پس از ایروان و مرکز استان شیراک در شمال غربی کشور است. گیومری در حدود ۱۲۶ کیلومتری شمال ایروان واقع شده است. در کیلومتری شمال گیومری، مرکز استان شیراک واقع شده است. بر اساس سرشماری سال ۲۰۱۲، شهر دارای ۱۴۵٬۹۲۹ تن جمعیت بود؛ و جمعیت آن از ۱۵۰٬۹۱۷ نفر در سرشماری ۲۰۰۱ کاهش داشته است.
پلنگ نشان دودمان باگراتونی است؛ که مقر آن در استان شیراک بوده است.
کمان، به نشانه کوه آراگاتس و کلیسا بوده و بیان کننده طبیعت و اشکال معماری شهر گیومری هستند.
مشعل گریگور قدیس؛ طبق افسانه ها مشعل گریگور بین قله های آراگاتس می سوزد.
شاقول نماد صنعت و معماری است.
دانه های گندم نماد برکت و فراوانی است.
کتاب و آلت چنگ نمادهای آموزش، علم، هنر و فرهنگ هستند.
نام این شهر چندین بار تغییر کرده است. در سال ۴۰۱ (پیش از میلاد) با نام «کومایری» (Kumayri) بنا نهاده شد. بین سال های ۱۸۳۷ تا ۱۹۲۴ این شهر، «آلکساندراپول» نامیده می شد و بین سال های ۱۹۲۴ تا ۱۹۹۰ در دوران اتحاد شوروی «لنیناکان» نام داشت و سرانجام پس از استقلال ارمنستان در سال ۱۹۹۱ به «گیومری» تغییر نام داد.
گیومری پیش از این «لِنیناکان» و پیشتر «آلکساندراپول» نام داشت؛ ولی نام گیومری یک نام باستانی است که گزنفون یونانی هم در نوشته های خود از آن نام برده است.
آرم یا نشان در سال ۲۰۰۱ به تصویب رسید. تصاویر روی آرم دارای معانی زیراست:

دانشنامه آزاد فارسی

گیومْری (Gyumri)
(نام های سابق: اَلکساندروپول از ۱۸۳۷ـ۱۹۲۴، و لنیناکان از ۱۹۲۴ـ۱۹۹۱) شهری در ارمنستان، در فلاتی در کوه های قفقاز به ارتفاع بیش از ۱,۵۰۰ متر در شمال غربی ایروان. جمعیت آن ۱۲۵,۳۰۰ نفر است (۲۰۰۳). صنایع آن شامل پارچه بافی، فلزکاری و، علوم مهندسی است. از قرون وسطا در محل کنونی گیومری ماندگاهی بوده است. شهر کنونی در ۱۸۳۷ به عنوان قلعۀ اَلکساندروپول بنا گردید. این شهر دوبار در زمین لرزه های ۱۹۲۶ و ۱۹۸۸ ویران شد.


کلمات دیگر: