کلمه جو
صفحه اصلی

چهل ستون

فارسی به انگلیسی

40 columns

فرهنگ فارسی

کاخی است باشکوه که بامر شاه عباس اول در اصفهان بسال ۱٠۲۶ ه. ق . ساختمان آن آغاز شد و آن بین خیابان چهار باغ و میدان نقش جهان قرار دارد . بنای اصلی کاخ ۱۷۱۳ متر مساحت دارد و بر روی صفه ای قرار گرفته که از یک متر تا ۱/۶ متر از زمین ارتفاع دارد . چون بنای مذکور دارای بیست ستون بلند است و ستونها در یک سطح صاف ساخته شده و عکس آنها در آب حوض منعکس میشود آنرا چهل ستون گویند. بر دیوارهای آن پرده های نقاشی از عهد صفویه منقوش است .

فرهنگ معین

(چِ هِ. سُ ) (ص مر. ) ۱ - عمارتی که چهل ستون داشته باشد. ۲ - بنایی که دارای ستون ها بسیار باشد.

فرهنگ عمید

۱. عمارتی که چهل ستون داشته باشد.
۲. [مجاز] بنایی که ستون های بسیار داشته باشد.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۲°۳۹′۲۶٫۷۴″ شمالی ۵۱°۴۰′۱۹٫۱۶″ شرقی / ۳۲٫۶۵۷۴۲۷۸°شمالی ۵۱٫۶۷۱۹۸۸۹°شرقی / 32.6574278; 51.6719889
نام اظهارشده در فهرست میراث جهانی یونسکو
کاخ چهل ستون اصفهان از بناهای تاریخی اصفهان است. کاخ چهل ستون که بالغ بر ۶۷۰۰۰ متر مربع مساحت دارد، در دوره شاه عباس یکم احداث آن آغاز شد و در وسط آن عمارتی ساخته شده بود. شاه عباس اول، کوشکی درمیان باغ بنا نهاد که این کوشک هسته اولیه کاخ را تشکیل داد که تالار میانی کاخ چهل ستون و غرفه های چهار گوشه آن را در بر می گرفت. در سلطنت شاه عباس دوم، ساختمان تکمیل شد و در ساختمان موجود مرکزی، تغییرات کلی داده شده است و تالار آینه، تالار ۲۰ ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوانهای طرفین سالن پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با تمام تزیینات نقاشی و آئینه کاری و کاشی کاری دیوارها و سقفها افزوده شده است.تالار مرکزی کاخ که اختصاص به میهمانان خارجی و شخصیت های کشورهای دیگر داشت حاوی نقاشی هایی است که وقایع تاریخی دوران های مختلف را بیان می دارند. این سالن با شکوه که بر گنبدی منقوش استوار است با لچکی های رنگارنگ و طرح های طلایی و شفاف از شاهکارهای هنری آن عصر محسوب می شوند.
ایوان کاخ چهلستون مرکب از دو بخش است یک بخش که بر ۱۸ ستون چوبی و رفیع استوار است چهار ستون وسط که بر روی ۴ شیر سنگی قرار گرفته و حجاری آن ها به گونه ای است که دو شیر به یک سر انسان نشان داده می شود. از دهان این چهار شیر آب فوران می کرد و به حوض مرمری تالار می ریخت. قسمت دیگر که کمی مرتفع تر است سردر ورودی تالار را تشکیل می دهد و در بعضی منابع آن را تالار آئینه نامیده اند. این قسمت بر دو ستون قرار گرفته و سراسر آن مزین به آئینه کاری وسیع و پرکاری است که در آن آئینه های ریز و خوش نقش به صورت معرق در کنار آئینه های قدی و خشتی به کار رفته اند. سقف تالار از قاب های چوبی و به اشکال مختلف هندسی ساخته شده اند. تصویر قرینه حوض مرمرین وسط ایوان در تزئینات سقف مشاهده می شود. این قرینه سازی شباهت بسیاری با ایوان عالی قاپو دارد.
چهل ستون (اثر والتر میتل هولتسر حوالی سال ۱۳۰۴)


کلمات دیگر: