مترادف یا هم چم صفت کلماتی است که در ظاهر متفاوت، ولی دارای معنای مشترک و یکسان یا شبیه به هم هستند. به کلمات مترادف، هم معنی و هم ردیف نیز گفته می شود و به عبارت دیگر توضیح دربارهٔ یک کلمه یا فراخوانی فهرستی از کلمه های هم معنی است.
تاریخ ادبیات در ایران، ذبیح الله صفا.
از نظر زبان شناسی کلمات مترادف معمولاً برای پرهیز از تکرار کلمات در جمله ،استفاده شده و از منظر ادبی نیز بر زیبایی و غنای متن می افزایند.واژه ی وام گرفته شده از زبان های دیگر، اگر با واژه ی موجود در زبان میزبان هم معنی باشد می تواند بعنوان مترادف آن بکار رود. مانند تغییر:دگرگونی . در این صورت به علت ورود کلمات عربی در زبان فارسی می توان کلمات داخل شده را مترادف دانست. در برخی موارد نیز هردو کلمه مترادف وام گرفته شده هستند مانند صولت:هیبت.در زبان انگلیسی کلمه های car و automobile مترادف یکدیگر هستند.
یکی از اولین کتبی که در زمینهٔ مترادفات زبان فارسی تألیف شده « فرهنگ مترادفات و اصطلاحات» محمدپادشاه صاحب فرهنگ آنندراج است.
نخستین گنج واژه (تزاروس(به انگلیسی: Thesaurus)) علمی فارسی به فارسی «فرهنگ بیان اندیشه ها» تألیف دکتر محسن صبا است که در سال ۱۳۶۶ منتشر شد . کتاب فرهنگ طیفی منتشر شده در سال ۱۳۷۸ به صورتی روشمندتر تهیه شد. (از همان منبع).
wiki: نت هایی که به یک صدا اشاره می کنند اما به دو شکل مختلف نوشته می شوند
مترادف ها، فیلمی از نداو لاپید برندهٔ خرس طلایی جشنوارهٔ فیلم برلین
wiki: اعتدال مساوی (که در حال حاضر رایج ترین روش کوک کردن سازهاست)، نت های «فا دیز» (F♯) و «سل بمل» (G♭) مترادف هستند.