کلمه جو
صفحه اصلی

گود زنبورک خانه

لغت نامه دهخدا

گود زنبورک خانه. [ گُو دِ زَم ْ رَ ن ِ ] ( اِخ ) نام محل گودافتاده ای در جنوب تهران. ( یادداشت مؤلف ). شاه طهماسب صفوی دستور داد تا گرد تهران خندقی حفر کنند، و از خاک آن دور شهر بارویی بنا کنند چون در موقع کار خاک کم آمد مجبورشدند از چند محل در جنوب شهر خاک بردارند، این محلها اکنون به نام گود زنبورکخانه و گود دروازه محمدیه و گود فیلخانه و چاله حصار و چاله میدان شهرت دارد.

دانشنامه عمومی

گود زنبورک خانه که گاه چال زنبورک خانه نیز نامیده می شد، نام یکی از محلات قدیمی تهران بود که در نزدیکی سر قبر آقا در شمال خیابان مولوی امروزی قرار داشت.
«زنبورک و گود زنبورک». همشهری. دریافت شده در ۲۳ آبان ۱۳۸۸.
تهران در زمان شاه تهماسب اول دارای بارویی شد با ۴ دروازه و خندقی که در گرداگرد آن حفر نموده بودند. از آنجا که خاک به دست آمده از خندق برای ساختن برج های این بارو کافی نبود، مبادرت به خاک برداری از پنج محل در داخل شهر نمودند که در نتیجه پنج گودال به وجود آمد که به نام های چاله میدان∗، چاله حصار∗، گود فیل خانه∗، گود دروازه محمدیه∗ و گود زنبورک خانه معروف شدند.
زنبورک نوعی اسلحه گرم بین توپ و تفنگ بود لوله ای به طول سه چارک داشت که ته آن گشاد و دهن آن تنگ بود سه پایه داشت و آن پایه ها را روی زمین و گاهی هم بر پشت شتر می گذاشتند؛ و هر کدام از گلوله هایش به اندازه یک گردو بود
زنبورک را معمولاً به صورت مورب جلوی شتر می بستند و زیر آن خورجینی داشت که باروت و دیگر مواد قرار داشت و در موقع جنگ از بالای شتر مورد استفاده قرار می گرفت نادر شاه در فتح هندوستان از این اسلحه استفاده شایانی کرده است

پیشنهاد کاربران

گود زنبورک خانه که گاه چال زنبورک خانه نیز نامیده می شد، نام یکی از محلات قدیمی تهران بود که در نزدیکی سر قبر آقا در شمال خیابان مولوی امروزی قرار داشت.
محتویات [نمایش]
تاریخچه و نامگذاری [ویرایش]
تهران در زمان شاه تهماسب اول دارای بارویی شد با ۴ دروازه و خندقی که در گرداگرد آن حفر نموده بودند. از آنجا که خاک به دست آمده از خندق برای ساختن برج های این بارو کافی نبود، مبادرت به خاک برداری از پنج محل در داخل شهر نمودند که در نتیجه پنج گودال به وجود آمد که به نام های چاله میدان∗، چاله حصار∗، گود فیل خانه∗، گود دروازه محمدیه∗ و گود زنبورک خانه معروف شدند. [۱]
زنبورک نام نوعی سلاح گرم و بزرگ بود که مابین توپ و تفنگ قرار داشت و زنبورک چیان آنرا بر پشت شتر و یا دیگر چهارپایان حمل نموده و آتش می کردند. به محل نگاهداری زنبورک ها زنبورک خانه گفته می شد. شترها، قاطرها و مهمات زنبورک ها در این گود نگهداری می شد و به همین دلیل آنرا گود زنبورک خانه می نامیدند.
موقعیت مکانی [ویرایش]
در تهران دورهٔ ناصری، گود زنبورک خانه در نزدیکی سرقبر آقا ( خیابان مولوی کنونی ) قرار داشت. فرماندهٔ زنبورک چیان که زنبورک چی باشی نامیده می شد در نزدیکی باغ ایلچی که اینک گذر عباس آباد است اقامت داشت. [۲] در شمال گود، گذر زنبورک چی قرار داشت که در امتداد گذر لوطی صالح بنا شده بود و عمارت و باغ وزیر مختار انگلیس در غرب و جنوب آن قرار داشت. [۳] امروزه این گود پر شده و خانه سازی بر رویش صورت گرفته است.
پانویس [ویرایش]
^ در شمال بقعهٔ سید اسماعیل
^ در محلهٔ سنگلج
^ در محله دروازه قزوین
^ در محله پاقاپق
منابع [ویرایش]
↑ «تهران در عصر صفویه» ‎ ( فارسی ) ‎. کتاب اول. بازبینی شده در ۲۳ آبان ۱۳۸۸.
↑ «عهد قدیم - گود زنبورک خانه». همشهری. بازبینی شده در ۲۳ آبان ۱۳۸۸.
↑ «محله ها: محله گود زنبورک خانه». تهران گردش. بازبینی شده در ۲۳ آبان ۱۳۸۸.
«زنبورک و گود زنبورک». همشهری. بازبینی شده در ۲۳ آبان ۱۳۸۸.
[نهفتن]
ن • ب • و
محله های تهران
[نمایش] تهران قدیم
[نمایش] تهران امروزی
[نمایش] شهرک ها
[نمایش] کوی ها
محلات و کوی و شهرک های تهران
[نهفتن]
ن • ب • و
محله های تهران
[نمایش]
ن • ب • و
تهران قدیم
[نمایش]
ن • ب • و
تهران امروزی
[نمایش]
ن • ب • و
شهرک ها
[نمایش]
ن • ب • و
کوی ها
رده ها: محله های تهرانتهران قدیم


کلمات دیگر: