کلمه جو
صفحه اصلی

تنگ الله اکبر

فرهنگ فارسی

جایی است در شمال شیراز مابین دو کوه چهامقام و بابا کوهی و ممر آب رکناباد از آنجاست .

دانشنامه عمومی

مختصات: ۲۹°۳۸′۸٫۲۳″ شمالی ۵۲°۳۳′۴۲٫۶۶″ شرقی / ۲۹٫۶۳۵۶۱۹۴°شمالی ۵۲٫۵۶۱۸۵۰۰°شرقی / 29.6356194; 52.5618500
دروازه قرآن
آرامگاه خواجو کرمانی
تنگ الله اکبر به شمالی ترین نقطه شیراز که نمای کلی شهر به صورت لحظه ای آشکار می شود گفته می شود و این تنگه را باید دروازه جلگه شیراز نامید و چون مشرف بر شهر شیراز است دورنمای فرحبخش جلگه ومنظره دل انگیز این شهر را بهتر از هر جای دیگری می نمایاند. در ابتدای جاده شیراز - اصفهان، رشته کوه های شمالی شیراز که الله اکبر و صبوی نام دارند را از هم جدای می کند و تنها راه ورودی به شیراز از شمال ایران از این دره می گذرد؛ و چون تنها راه ورودی به شهر بوده دروازه قرآن را بر روی مسیر آن ساختند تا مسافرینی که به سمت شهرهای شمالی می روند از زیر قرآن رد شوند. در ۵ فروردین ماه ۱۳۹۸ از این تنگه سیلی جاری شد که متأسفانه بیست نفر از هموطنان جان خود را از دست دادند. حجت الاسلام محمدرضا گودینی در این مورد مصاحبه جنجالی با خبرنگار BBC انجام داد که مورد توجه بسیاری از کاربران شبکه های مجازی قرار گرفت.
این تنگه از دوران قدیم به صورت طبیعی بوده است و راه ورودی به شیراز تا سال ۱۳۶۷ به صورت راهی باریک و محدود به گذشتن از زیر دروازه قرآن می شد. در زمان صمد رجا شهردار وقت کانال بزرگی بر روی دره بنا شد و سپس طی مدت ۱۰ سال کل زباله های ساختمانی شیراز به درون این دره ریخته شد تا در نهایت دره مورد نظر با تراشیدن کوه های اطراف عریض شد و راه ورودی شیراز به کنار دروازه قرآن منتقل شد و در نهایت طراحی ورودی شیراز به مسابقه گداشته شد که مهرداد ایروانیان برنده این مسابقه گردید و با الهام از معماری دروازه قرآن و فلسفه ایرانی جداره کوه کنار و مقابل دروازه قرآن و همچنین آرامگاه خواجوی کرمانی طراحی شد.
در گذشته اعتقاد داشتند. هر مسافر تازه وارد هنگام ورود به شیراز از بالای تنگ، منظره بدیع و دل انگیز شیراز را مشاهده کرده و با اعجاب و تحسین عبارت الله اکبر را بر زبان می آورد و از این رو نام این تنگ به تنگ الله اکبر معروف شده است.


کلمات دیگر: