زراعت فرایند کاشت، داشت و برداشت گیاهانی است که بعد از کاشت دانه، حداکثر تا یک سال محصول می دهند. گندم، جو، گوجه فرنگی و هویج از جمله
گیاهان زراعی هستند. زراعت در مقابل باغداری است که هدف آن کشت و پرورش درختان است.زراعت با هدف های زیر انجام می شود:
غلات - غلات برای استفاده از دانه گیاهان کشت می شود. غلات از نظر نشاسته بالا و به لحاظ پروتئین ارزش غذایی اندکی دارد. گندم و جو از جملهٔ غلات هستند.
حبوبات - گیاهانی از تیرهٔ بقولات که برای تولید دانه کشت می شوند. دانه ها از نظر پروتئین غنی هستند.
گیاهان روغنی - گیاهان روغنی برای گرفتن روغن از دانه آن ها کشت می شوند مانند کلزا، سویا، کنجد، برزک و کرچک
گیاهان علوفه ای: گیاهانی که برای تغذیه دام کشت می شوند مانند ذرت علوفه ای.
گیاهان ریشه ای: گیاهانی از تیره های مختلف هستند که برای استفاده از ریشهٔ غده ای آن ها کشت می گردند، مانند چغندر، شلغم و …
گیاهان لیفی: گیاهانی از تیره های مختلف هستند که برای استفاده از الیاف آن ها کشت می گردند. این الیاف ممکن است از پوست دانه منشأ یافته (مانند پنبه) یا از فیبرهای آوند آبکشی اولیه تشکیل یافته با شند (مانند کتان و کنف)
گیاهان غده ای: گیاهانی از تیره های مختلف هستند که برای استفاده از ساقه ضخیم شده و زیرزمینی آن ها کشت می گردند مانند سیب زمینی
گیاهان قندی: گیاهانی از تیره های مختلف هستند که برای قندگیری از عصارهٔ شیرین آن ها کشت می گردند مثل نیشکر و چغندر قند.
گیاهان دارویی: گیاهانی از تیره های مختلف هستند که به منظور استفاده از مواد مخدر آن ها یا تهیه ادویه کشت می شوند مانند توتون، قهوه، چای و …
به طور کلی گیاهان زراعی را می توان به صورت های مختلفی از جمله بر اساس خصوصیات گیاه شناسی و تکاملی، هدف تولید و مورد مصرف، طول عمر گیاه، نیازهای محیطی و شرایط مطلوب رشد، عملیات زراعی و غیره گروه بندی نمود.
محصولات زراعی به دلیل دارا بودن خصوصیات مختلف و چند هدفی بودن تولید، ممکن است در دو یا چند گروه مختلف قرار گیرند.
کاشت شامل فرایندهای مختلفی می باشد که رعایت فرایندهای مورد نظر موفقیت در کاشت را در پی خواهد داشت این فرایندها شامل:
پس تهیه فیزیکی خوب
خاک جزء اولین عوامل مدیریت متناسب آن به شمار می رود، انتخاب و توالی گیاهان سازگار یا کشت تناوبی از جنبه های مهم دیگر هستند. مهم ترین عملیات تهیه فیزیکی خاک توسط شخم صورت می گیرد.