کلمه جو
صفحه اصلی

کمیت برداری

دانشنامه عمومی

کمیت برداری کمیتی در فیزیک است که علاوه بر اندازه دارای جهت نیز می باشد. مهم ترین کمیت های برداری که می توان نام برد، عبارت اند از:
کمیت
کمیت نرده ای
جبر خطی
تابع
فضای برداری
یکی از بهترین راهای تشخیص برداری بودن یا نبودن یک کمیت اینست که بررسی کنیم آیا جمع آن کمیت خاصیت برداری دارد یا خیر. مثلاً جریان الکتریکی با وجود آنکه علاوه بر اندازه جهت نیز دارد ولی برداری نیست زیرا جمع جریان ها به صورت اسکالر صورت می گیرد .
در حالت بسیار کلی هر مجموعه عدد که به صورت یک ماتریس ستونی n×۱ قابل نوشتن باشد بردار گفته می شود. کاربرد این مفهوم در توصیف حالت سیستم ها به مراتب بیشتر از محاسبات پدیده های فیزیکی است.

دانشنامه آزاد فارسی

کَمّیّت بُرداری (vector quantity)
هر کمیت فیزیکی برخوردار از هر دو ویژگیِ بزرگی و جهت. سرعت و شتابحرکت جسم از آن جمله اند. این کمیت با کمیت نرده ای، مثل مقدار سرعت، چگالی، یا جرم، که بزرگی دارد ولی جهت ندارد، فرق می کند. هر برداری را یا به صورت هندسی با پیکانی نشان می دهند که طولش متناسب با بزرگی و سوی آن معرف جهت است، یا به صورت جبری، با ۲ یا ۳ عدد، با نام مؤلفه، نمایش می دهند.بردارها را به کمک قاعدۀ متوازی الاضلاع می توان به صورت ترسیمی با هم جمع کرد. بنابراین قاعده، حاصل جمع بردارهای p و q، بردار r یا قطر متوازی الاضلاع ساخته شده با دو ضلع مجاور p و q است.


کلمات دیگر: