کلمه جو
صفحه اصلی

تیبر

فرهنگ فارسی

تیبریوس اول . دومین امپراتور روم پسر لیوی و پسر خوانده اغسطس ( اگوست ) ( و . رم ۴۲ ق م . - ف. ۳۷ م . ) امپراتور بسال ۱۴ م . مردی ماهر ولی شقی و شکاک بود . یا تیبریوس دوم .امپراتور روم شرقی ( ۵۸۲ - ۵۷۸ م ) یا تیبریوس سوم .امپراتور روم شرقی ( ۷٠۵ - ۶۹۸ م . ) .
سوم آپسی مار امپراتور روم شرقی ( ۷٠۵ - ۶۹۸ میلادی )

لغت نامه دهخدا

تیبر. (اِخ ) به یونانی تیبریس . رودی در ایتالیا که از رم عبور کرده وارد دریای تیره نین میشود و طول آن 403 هزارگز است . (از لاروس ). رجوع به اعلام تاریخ قدیم فوستل دوکلانژ و ناظم الاطباء ذیل تیبریس و فرهنگ ایران باستان ص 205 و قاموس الاعلام ترکی ذیل کلمه ٔ تیبره شود.


تیبر. [ ب ِ ] (اِخ ) ... اول ، دومین امپراتور روم . وی پسر لی وی و پسرخوانده ٔ اوگوست بود و بسال 42 ق .م . متولد شد و در سال 14 م . به امپراتوری روم رسید و در سال 37 بعد از میلاد درگذشت . او مردی قابل ولی بی رحم و بدگمان بود. (از لاروس ). رجوع به یشتها ص 409، تیبریوس و قاموس الاعلام ترکی شود.


تیبر. [ ب ِ ] (اِخ ). سوم ، آپسی مار امپراتور روم شرقی (698-705 م .). (از لاروس ).


تیبر. [ ب ِ ](اِخ ). دوم ، امپراتور روم شرقی (578-582 م .). (از لاروس ). رجوع به احوال و اشعار رودکی ج 1 ص 186 شود.


تیبر. ( اِخ ) به یونانی تیبریس . رودی در ایتالیا که از رم عبور کرده وارد دریای تیره نین میشود و طول آن 403 هزارگز است. ( از لاروس ). رجوع به اعلام تاریخ قدیم فوستل دوکلانژ و ناظم الاطباء ذیل تیبریس و فرهنگ ایران باستان ص 205 و قاموس الاعلام ترکی ذیل کلمه تیبره شود.

تیبر. [ ب ِ ] ( اِخ ) ... اول ، دومین امپراتور روم. وی پسر لی وی و پسرخوانده اوگوست بود و بسال 42 ق.م. متولد شد و در سال 14 م. به امپراتوری روم رسید و در سال 37 بعد از میلاد درگذشت. او مردی قابل ولی بی رحم و بدگمان بود. ( از لاروس ). رجوع به یشتها ص 409، تیبریوس و قاموس الاعلام ترکی شود.

تیبر. [ ب ِ ]( اِخ ). دوم ، امپراتور روم شرقی ( 578-582 م. ). ( از لاروس ). رجوع به احوال و اشعار رودکی ج 1 ص 186 شود.

تیبر. [ ب ِ ] ( اِخ ). سوم ، آپسی مار امپراتور روم شرقی ( 698-705 م. ). ( از لاروس ).

دانشنامه عمومی

رود تیبر که در لاتین تیبریس (به لاتین: Tiberis) و در ایتالیایی تِوِرِه (به ایتالیایی: Tevere، تلفظ: [ˈte:vere]) نامیده می شود سومین رود طولانی ایتالیاست که از کوه های آپنین در امیلیا-رومانیا سرچشمه می گیرد و با گذر از مسیری ۴۰۶ کیلومتری در میان اومبریا و لاتزیو به دریای تیرانی می ریزد. همچنین حوزه آبریز این رودخانه در حدود ۱۷ هزار و ۳۷۵ کیلومتر مربع تخمین زده می شود.
از آنجا که این رود یگانه آبراه شهر رم بوده و این شهر بر کنارهٔ خاوری آن بنیادگذاشته شده است از شهرتی جاودانه برخوردار می باشد.
دو چشمه که به فاصلهٔ ۱۰ متری از یکدیگر در کوه فومایولو واقع شده اند سرچشمهٔ تیبر را تشکیل می دهند. این چشمه ها لو ونه نامیده می شوند و در جنگلی ساحلی در ۱۲۶۸ متری از سطح دریا قرار دارند. در دههٔ ۱۹۳۰ بنیتو موسولینی ستون قدیمی رومی ای را در مکان سرچشمهٔ این رود نصب نمود که بر رویش نوشته شده بود: QUI NASCE IL FIUME SACRO AI DESTINI DI ROMA (اینجا زادگاه رودخانه است / برای سرنوشت رم مقدس است). عقابی نیز بر بالای این سرستون و رو به رم قرار دارد.
والتیبرینا، نخستین جایی است که تیبر پیش از رسیدن به اومبریا در آن جریان می یابد.

دانشنامه آزاد فارسی

تیبِر (Tiber)
(به ایتالیایی: تِوِرِه۱؛ به لاتین: تیبِریس۲) رودی در ایتالیا. طول آن از سرچشمه اش در کوه های آپنن۳ تا دریای تیرنه۴ ۴۰۰ کیلومتر است. سومین رود بزرگ ایتالیا است. سرچشمۀ تیبر در مرزهای شرقی توسکان۵ قرار دارد، و با جریان یافتن در سمت جنوب از پروجا۶ و رم می گذرد و نزدیک لیدو دی روما۷ وارد دریا می شود. رود نرا۸، مهم ترین ریزابۀ تیبر، نزدیک نارنی به آن می پیوندد. ناحیۀ بین تنگه ها را زمانی جزیرۀ مقدس۹ یا جزیرۀ ونوس۱۰ می گفتند. کشتی های کوچک تا رم در این رود رفت وآمد می کنند.
TevereTiberisApenninesTyrrhenian SeaTuscanyPerugiaLido di RomaNeraSacred IslandIsle of Venus


کلمات دیگر: