کلمه جو
صفحه اصلی

مقداد بن اسود

دانشنامه عمومی

ابوسعید مقداد بن عمرو بن ثعلبه بن مالک بن ربیعه بن عامر بن مطرود البهرائی الکندی (زادهٔ ۵۸۵پ. م) که سپس تر وی را مقداد بن اسود هم خواندند، از صحابه محمد پیامبر اسلام بود. او با محمّد از مکّه به مدینه هجرت کرد و در غزوات در سپاه اسلام می جنگید.
در یکی از جنگ های دوران جاهلیت پای مردی از قبیله کنده را مجروح ساخت و به مکه گریخت و الاسود بن عبد یغوث الزُهری وی را به پسرخواندگی پذیرفت و وی حلیف (هم پیمان) قبیلهٔ بنو زهره شد. او ازجمله هفت نفر نخستی است که با میل خود اسلام آورد. وی به همراه دیگر مسلمانان به حبشه هجرت کرد. در همهٔ غزوات شرکت داشت و گاه از تیراندازان بود. در غزوهٔ بدر از معدود سواره ها، در احد به همراه حمزه بن عبدالمطلب از فرماندهان و در غزوه غابه فرمانده سوارکاران بود. پس از مرگ وی را به مدینه بردند.
با رحلت محمّد، مقداد پسر اسود، به پیروی از علی بن ابی طالب از بیعت با ابوبکر سرباز زد امّا پس از بیعت کردن تحت اجبار علی با ابوبکر، او نیز بیعت نمود. او در نزد شیعیان و اهل سنت از احترام برخوردار است. مقداد، در میان اهل سنت با لقب «حارس رسول الله» به معنی نگهبان فرستاده خدا، مشهور است. مقداد در سال ۳۳ هجری در هفتاد سالگی جزف نزدیک مدینه مرد و در مدینه دفن شد.
مقداد از مردم حضرموت بود. محمد دختر عموی خود (ضباعه) دختر زبیر بن عبدالمطلب را به ازدواج او درآورد. مقداد پسری داشت به نام معبد که در جنگ جمل در سپاه عایشه بود و کشته شد.

دانشنامه آزاد فارسی

مِقْدادبن اَسوَد (۳۷پیش از هجرت-۳۳ق)
صحابی بدری (منسوب به بدر)، قدیم الاسلام، از اصحاب پیامبر (ص) و از جملۀ هفت نفری که نخستین بار اظهار اسلام کردند. مقداد در مهاجرت دوم به حبشه شرکت داشت و قبل از هجرت پیامبر به مدینه به مکه بازگشت و سپس همراه حضرت علی (ع) به مدینه رفت. او از فرماندهان برجسته اسلام بود. گویند اول کسی بود که با اسب در راه خدا جهاد کرد. کماندار پیامبر بود. در فتح شام و مصر و افریقا حضور داشت. شهر حمص در سوریه و شهر دمیاط در مصر به دست او گشوده شد. گویند در حمله به جزیره قبرس هم فرمانده سپاه بود. او از چهار نفری است که برای اولین بار به شیعه علی (ع) معروف شده اند (به همراه سلمان، ابوذر و عمار یاسر). اینان کسانی بودند که از آغاز در مودّت و ولایت آن حضرت ثابت ماندند. در صحیحین ۴۸ حدیث از وی نقل شده است. مقداد در نزدیکی مدینه در سن ۷۰ سالگی وفات یافت و جسدش به مدینه حمل شده و در همانجا مدفون گردید.


کلمات دیگر: