کلمه جو
صفحه اصلی

توماس مالتوس

فرهنگ فارسی

کشیش انگلیسی و عالم اقتصادی است ( ۱۸۳۴ - ۱۷۶۶ میلادی ) وی قاعده در علوم اقتصاد وضع نمود که خلاصه آن اینست چون سکنه روی زمین پیوسته سریع تر از تولید مواد حیاتی انتشار و بسط می یابند قوای دیگر بوسائل خاصی مانند قحطی امراض عمومی جنگ و غیره جلو قوه زاد و ولد انسانی را گرفته مانع از تکثیر عظیم نفوس بشری میشوند

لغت نامه دهخدا

توماس مالتوس. [ ت ُ ] ( اِخ ) کشیش انگلیسی و عالم اقتصادی ( 1766-1834 م. ). وی قاعده ای در علوم اقتصاد وضع نمود که خلاصه آن این است : چون سکنه روی زمین پیوسته سریعتر از تولید مواد حیاتی انتشار و بسط می یابند قوای دیگر به وسائل خاصی مانند قحطی ، امراض عمومی ، جنگ و غیره جلوی قوه زاد و ولد انسانی را نگرفته مانعاز تکثیر عظیم نفوس بشری نمی شوند. بنابراین پیشنهادمی نمود که به وسائل اجتماعی و اخلاقی حدودی برای سرعت ازدیاد نفوس بشری وضع شود. کتاب او موسوم است به گفتار درباره منشاء جمعیت . عقاید او را عموماً بر خلاف مبادی انسانیت و اخلاق ومزاحم حقوق طبقه فقرا دانسته اند. ( از ذیل تاریخ ادبیات برون ترجمه علی اصغر حکمت ص 254 ). رجوع به مالتوس و مالتوزیانیسم شود.

دانشنامه عمومی

توماس رابرت مالتوس (به انگلیسی: Thomas Robert Malthus) ‏ (۱۴ فوریه ۱۷۶۶–۲۹ دسامبر ۱۸۳۴) استاد دانشگاه انگلیسی بود که تأثیر بسیار زیادی روی جمعیت شناسی و اقتصاد سیاسی گذاشته است مالتوس به خاطر پایه گذاری نظریه رانت مشهور است. البته کتاب مشهوری نیز به نام اصل جمعیت نگاشته است و اولین بار به این موضوع اشاره کرده است که افزایش جمعیت راه حلی برای پیشرفت نیست.
پژوهش دربارهٔ طبیعت و پیشرفت بازده زمین
بنیادهای اقتصادی سیاسی
تعاریف اقتصاد سیاسی
وی در کمبریج به تحصیل الهیات پرداخت و پس از تکمیل تحصیلات در سال ۱۸۰۵ استاد تاریخ و اقتصاد در کالج هال بیوری گردید. مالتوس کتاب خود را تحت عنوان اصل جمعیت در سال ۱۷۹۸ و چاپ دوم و کامل آن را در سال ۱۸۰۳–۱۸۱۷ انتشار داد. مالتوس معتقد بود که موجودات زنده با سرعت سرسام آوری تکثیر پیدا می کنند و اگر قحطی و جنگ و غیره وجود نداشته باشد جمعیت به شکل تصاعد هندسی زیاد می شود و ممکن است در هر ۲۵ سال دو برابر گردد در حالی که وسایل ارتزاق در بهترین شرایط با یک تصاعد ریاضی بالا می رود و لذا هر ۲۵ سال جمعیت دو برابر می شود و حال آنکه ازدیاد خواربار و مواد غذایی بسیار ناچیز است ولی برخی عوامل چون جنگ و قحطی می توانند موانع طبیعی در امر ازدیاد جمعیت باشند.
در ۱۴ فوریه ۱۷۶۶ نزدیک Guilford در ساری انگلستان زاده شد و تا سال ۱۸۳۴ زیست. در دانشگاه کمبریج به بررسی دانش های کشیشی پرداخت و پس از آسودگی از تحصیل به کار در کلیسای انگلستان مشغول شد. به سال ۱۸۰۵ به عنوان استاد تاریخ و اقتصاد سیاسی در کالج Hailebury به کار گمارده شد.
نخستین کتاب خود را در سال ۱۷۹۸ تحت عنوان "رساله ای دربارهٔ اصول جمعیت به نام" "Essay on The Principles of Population" به چاپ رساند. مالتوس در این کتاب پیرامون اینکه جمعیت با فرایاز (تصاعد) هندسی افزایش می یابد و فراهم ساختن خواروبار برای ادامه زندگی با فرایاز حسابی انجام می شود، باورهای خویش را باز نمود. کارهای دیگر مالتوس عبارتند از:

نقل قول ها

توماس رابرت مالتوس (به انگلیسی: Thomas Robert Malthus) ‏ (۱۴ فوریه ۱۷۶۶–۲۹ دسامبر ۱۸۳۴) استاد دانشگاه انگلیسی بود که تأثیر بسیار زیادی روی جمعیت شناسی و اقتصاد سیاسی گذاشته است.
• «فکر می کنم حق داشته باشم که دو اصل را اثبات شده بدانم: اول آنکه خوراک برای زندگی انسان ضروری است. دوم اینکه وجود کشش و میل میان زن و مرد نیز ضروری است… پس اگر این دو اصل پذیرفته شود، این را هم باید اضافه کنیم که قدرت افزایش جمعیت، بیشتر از قدرت تولید اسباب معیشت است. جمعیت اگر به حال خود رها شود، به نسبتی هندسی افزایش می یابد، اسباب معیشت فقط به نسبتی عددی افزایش می یابد. اندکی آشنایی با اعداد نشان خواهد داد که قدرت نخست چه فزونی شگرفی بر قدرت دوم دارد.»، ۱۷۹۸ -> تحقیق دربارهٔ اصل جمعیت و تأثیر آن در پیشرفت آینده جامعه


کلمات دیگر: