کلمه جو
صفحه اصلی

ترویه

فرهنگ فارسی

سیر آب کردن، آب برداشتن، اندیشه وتفکردرکارها
( مصدر ) ۱- سیراب کردن . ۲- آب برای سفره بر داشتن . ۳- اندیشیدن در کاری یا ترویه یوم ( روز ) ترویه . روز هشتم ذی حجه .
یوم الترویه : روز هشتم از ماه ذیحجه

فرهنگ معین

(تَ یِ ) [ ع . ترویة ] (مص م . ) سیراب کردن ، آب برای سفر برداشتن .

لغت نامه دهخدا

ترویة. [ ت َرْ ی َ ] (ع اِ) یوم الترویة، روز هشتم از ماه ذیحجه .(منتهی الارب ) (آنندراج ) (ناظم الاطباء). لانهم کانوا یرتوون فیه من الماء لما بعد او لان ابراهیم (ع ) کان یتروی و یتفکر فی رؤیاه فیه و فی التاسع عرف و فی العاشر استعمل . (منتهی الارب ) (ناظم الاطباء) :
وان نارها بین ده رده بر نارون گرد آمده
چون حاجیان گرد آمده در روزگار ترویه .

منوچهری .


بوجعفر منصور فرمان یافت روز سه شنبه پیش از ترویه به روزی . (تاریخ سیستان ).

ترویة. [ ت َرْ ی َ ] (ع مص ) سیراب کردن . (تاج المصادر بیهقی ) (دهار) (آنندراج ). سیراب گردانیدن . (زوزنی ) (منتهی الارب ) (ناظم الاطباء) (از المنجد). || کسی را بر روایت شعر داشتن . (تاج المصادر بیهقی ) (زوزنی ). بر روایت شعر داشتن کسی را. (منتهی الارب ) (ناظم الاطباء) (از المنجد). || در کاری اندیشه کردن . (تاج المصادر بیهقی ) (زوزنی ) (آنندراج ). اندیشه کردن در کار. (منتهی الارب ) (ناظم الاطباء) (از المنجد). اندیشیدن در کار و نگریستن پایان آن را و تعجیل نکردن در جواب . (منتهی الارب ). و رجوع به تروی شود.


( تروئة ) تروئة. [ ت َ وِ ءَ ] ( ع مص ) رجوع به تروی شود.

تروئة. [ ت َ وِ ءَ ] (ع مص ) رجوع به تروی ٔ شود.


فرهنگ عمید

۱. سیراب کردن.
۲. آب برای سفر برداشتن.
۳. در کاری تفکر و اندیشه کردن.
۴. روز هشتم ماه ذی حجّه که حج آغاز می شود و حجاج از مکه به عرفات می روند.

دانشنامه آزاد فارسی

تَرْویِه
تَرْویِه
(به معنی آب برداشتن) روز ۸ ذیحجه که مراسم حج آغاز می شود و حجاج به سمت عرفات حرکت می کنند. این روز را بدان سبب ترویه گویند که زایران آب تهیه می کردند و به همراه می بردند چون در عرفات آب وجود نداشت. در این روز چند چیز مستحب است: غسل کردن؛ احرام بستن برای حج تمتع پس از نماز ظهر.

دانشنامه اسلامی

[ویکی حج] «ترویه»، از نام های روز هشتم ذی حجه، ناظر به کوچ حاجیان از مکه به مشاعر است.
در این روز حجاج نیت حج تمتع نموده و پس از بستن احرام، از مکه به سمت منا حرکت می نمایند و شب را در آنجا بیتوته کرده و صبح عرفه به جانب عرفات رهسپار می گردند.
در وجه نام گذاری روز هشتم به یوم الترویه، به معانی لغوی آن مانند برداشتن آب ، بستن بار و ... اشاره شده است. بر پایه روایات، پوشیدن لباس احرام در این روز برای کسی که حج تمتع انجام می دهد، مستحب است. همچنین فقهای شیعه و اهل سنت رفتن به مسجدالحرام با پای برهنه و خواندن دعای ویژه و به جا آوردن طواف و نماز آن و کوچ به منا و ... را از کارهای مستحب در این روز می دانند.


کلمات دیگر: