کلمه جو
صفحه اصلی

تئودورا

لغت نامه دهخدا

تئودورا. [ ت ِ ءُ دُ ] (اِخ ) امپراتوریس شرق در قرن نهم میلادی و زوجه ٔ امپراتور تئوفیل (829-842 م .) بود. وی پس از مرگ شوهر از سال 842 تا 856 بعنوان نایب السلطنه ٔ فرزند خردسال خود حکومت کرد. در پایان عمر در دیری معتکف شد و بسال 867 م . درگذشت .


تئودورا. [ ت ِ ءُ دُ ] (اِخ ) امپراتوریس شرق در قرن یازدهم میلادی دختر کنستانتین هشتم است که در قتل پدر خود شرکت داشت (1030 م .). در انقلاب 1042 که میشل پنجم برکنار شد، وی بسلطنت رسید، پس از چندی «زوئه » او را کنار زد. آنگاه با «کنستانتین مونرماک » ازدواج کرد و بعد از مرگ او مدت دو سال قدرت حکومت را بدست گرفت (1054-1056 م .) و با وی دودمان سلطنت «مقدونیه » پایان یافت .


تئودورا. [ ت ِ ءُ دُ ] (اِخ ) تزارین بلغارستان در قرن چهاردهم و دختر شاهزاده «ایوان بساربا» بود و با تزار «ژان الکساندر» ازدواج کرد (1331 م .). پس از چندی که تزار با زن دیگر ازدواج کرد، «تئودورا» را طرد و در دیری زندانی نمود.


تئودورا. [ ت ِ ءُ دُرْ ] (اِخ ) سنت ... تائبه ٔ قرن ششم میلادی است . وی برای جبران خیانت بشوهر خود در لباس مردان درآمد و به دیری که از آن مردان بود رفت و کسی او را نشناخت . پس از چندی به اتهام فریب دختر جوانی به رسوائی از دیر اخراج و بپذیرفتن طفل نامشروع او مجبور شد ولی هیچیک از این اعمال بر صبر و بردباری او غلبه نکرد و دوباره به دیر خود مراجعت کرد و «آبه ٔ» دیر بر او رحم آورد و در آنجا در حالت تقدس و پاکی درگذشت و پس از مرگ هنگامی که دریافتند وی زن است حقیقت قضایا آشکار گشت .


تئودورا. [ ت ِ ءُ دُرْ ] (اِخ ) امپراتوریس مشرق (527-548 م .) و زن ژوستینین اول . وی زنی بلندپرواز و حریص و در عین حال بااطلاع و فعال بود و تا زنده بود، روح دولت ژوستینین بشمار می آمد و در توطئه ٔ «نیکا» جسارت و خونسردی او باعث حفظ تاج و تخت ژوستینین گردید.


تئودورا. [ ت ِ ءُ دُرْ ] ( اِخ ) امپراتوریس مشرق ( 527-548 م. ) و زن ژوستینین اول. وی زنی بلندپرواز و حریص و در عین حال بااطلاع و فعال بود و تا زنده بود، روح دولت ژوستینین بشمار می آمد و در توطئه «نیکا» جسارت و خونسردی او باعث حفظ تاج و تخت ژوستینین گردید.

تئودورا. [ ت ِ ءُ دُرْ ] ( اِخ ) سنت... تائبه قرن ششم میلادی است. وی برای جبران خیانت بشوهر خود در لباس مردان درآمد و به دیری که از آن مردان بود رفت و کسی او را نشناخت. پس از چندی به اتهام فریب دختر جوانی به رسوائی از دیر اخراج و بپذیرفتن طفل نامشروع او مجبور شد ولی هیچیک از این اعمال بر صبر و بردباری او غلبه نکرد و دوباره به دیر خود مراجعت کرد و «آبه ٔ» دیر بر او رحم آورد و در آنجا در حالت تقدس و پاکی درگذشت و پس از مرگ هنگامی که دریافتند وی زن است حقیقت قضایا آشکار گشت.

تئودورا. [ ت ِ ءُ دُ ] ( اِخ ) امپراتوریس شرق در قرن نهم میلادی و زوجه امپراتور تئوفیل ( 829-842 م. ) بود. وی پس از مرگ شوهر از سال 842 تا 856 بعنوان نایب السلطنه فرزند خردسال خود حکومت کرد. در پایان عمر در دیری معتکف شد و بسال 867 م. درگذشت.

تئودورا. [ ت ِ ءُ دُ ] ( اِخ ) امپراتوریس شرق در قرن یازدهم میلادی دختر کنستانتین هشتم است که در قتل پدر خود شرکت داشت ( 1030 م. ). در انقلاب 1042 که میشل پنجم برکنار شد، وی بسلطنت رسید، پس از چندی «زوئه » او را کنار زد. آنگاه با «کنستانتین مونرماک » ازدواج کرد و بعد از مرگ او مدت دو سال قدرت حکومت را بدست گرفت ( 1054-1056 م. ) و با وی دودمان سلطنت «مقدونیه » پایان یافت.

تئودورا. [ ت ِ ءُ دُ ] ( اِخ ) تزارین بلغارستان در قرن چهاردهم و دختر شاهزاده «ایوان بساربا» بود و با تزار «ژان الکساندر» ازدواج کرد ( 1331 م. ). پس از چندی که تزار با زن دیگر ازدواج کرد، «تئودورا» را طرد و در دیری زندانی نمود.

دانشنامه عمومی

تئودورا (۱۹۴ خورشیدی تا پس از ۲۴۶ خورشیدی) همسر تئوفیلوس امپراتور بیزانس بود. وی از نژاد ارمنی و خواهر بارداس و پترناس بود. وی از ازدواج با تئوفیلوس دارای ۵ پسر و ۲ دو دختر شد که جوانترین ایشان میخائیل در دو سالگی جانشین پدر شد. پس از مرگ شوهر، میخائیل تنها دو سال داشت بنابراین تئودورا نایب السلطنه و همزمان به عنوان امپراتور مشترک امپراتوری شد، اما به دلیل خشونت های بی اندازه اش کم کم بدبینی ها را نسبت به خود افزایش داد، و در نتیجه میخائیل بارداس، دایی خود و برادر ملکه را جانشین مادر کرده ولی هیچ تغییری در قدرت امپراتریس در مقامش به عنوان امپراتور مشترک با پسرش نکرد ولی ملکه با بی رحمی بسیارش و رنج دادن اشراف امپراتور میخائیل مادر را به دیری فرستاد و به امپراتوری مادرش پایان داد. باسیلیوس پس از کشتن بارداس و میخائیل سوم، تئودورا را نیز کشت.
امپراتریس حاکم و نایب السلطنه بیزانس
ویکی پدیای انگلیسی

دانشنامه آزاد فارسی

تِئودورا (ح ۵۰۸ ـ ۵۴۸م)(Theodora)
امپراتریس بیزانس۱ (۵۲۷ـ۵۴۸م). معشوقۀ امپراتور یوستی نیانوس۲ بود و در ۵۲۵م با او ازدواج کرد. به احسان و شجاعت و مبارزه در راه احقاق حقوق زنان شهرت داشت. پدرش خرس باز بود و او نیز به بازیگری گروید، اما بعد که معشوقه و سپس زوجۀ امپراتور شد به متنفذترین زن سرتاسر اروپا بدل گشت و یوستی نیانوس در کلیۀ امور مملکتی با او مشورت می کرد.
Byzantine EmpressJustinian


کلمات دیگر: