گوکلان ها (همچنین گوگلان، گوکلن و گوگلن) یکی از طوایف قوم ترکمن هستند که عمدتاً در بخش های شرقی استان گلستان ِ ایران سکونت دارند. گوکلان ها نسبت به بقیهٔ طوایف ترکمن ها زودتر یک جانشین شده و رو به کشاورزی آوردند. باغ داری، پرورش گاو و گوسفند، کرم ابریشم، و زنبور عسل، کشت آفتابگردان و برنج و نمدبافی از فعالیت های سنتی گوکلان ها بوده است.
گلی، امین. تاریخ سیاسی و اجتماعی ترکمن ها. تهران: نشر علم، ۱۳۶۶
طوایف ترکمن ها، گوکلان بایراق
گوکلان ها تنها ایل ترکمن بودند که در دههٔ ۱۸۴۰ میلادی\۱۲۶۰ هجری قمری در دوران تلاش حکومت قاجار برای تسلط بر ترکمن ها به طور کامل مطیع ایران شدند. علت این امر محل سکونت آن ها در نزدیکی ایرانیان بود که آن ها را به سادگی در معرض حملات حکومت ایران قرار می داد. همچنین پیشتر بر اثر حملات ایران و خان نشین خیوه بسیار تضعیف شده بودند.
محل زندگی امروزین گوکلان ها عمدتاً در شهرستان کلاله، شرق گنبد کاووس، جنوب و شرق مراوه تپه، و بخش هایی از منطقهٔ جرگلان شهرستان بجنورد سکونت دارند و پس از یموت ها دومین طایفهٔ پرجمعیت ترکمنهای ایران به شمار می روند اما جمعیت آن ها در
ترکمنستان ناچیز است. منطقهٔ زندگی آن ها در گذشته گسترده تر بود و در سواحل دریای خزر از جمله استان بلخان ِ ترکمنستان کنونی و بخش های مرکزی استان گلستان کنونی هم سکونت داشتند اما بر اثر نبردهای قبیله ای با یموت ها به سوی مناطق کوهستانی شرقی رانده شدند.
آرمینیوس وامبری گوکلان ها را صلح جوترین و متمدن ترین طایفهٔ ترکمنان معرفی کرده و کلنل ییت نظامی بریتانیایی نیز به ویژگی های جسمی متفاوت آن ها از ترکمنهای دیگر از جمله ریش ِ پُرتر و بور بودن بعضی از آن ها اشاره کرده است. وامبری در سفرنامهٔ خود به آسیای میانه در سال ۱۸۶۲-۱۸۶۳ م جمعیت گوکلان ها را ۱۲ هزار چادر (خانوار) و جمعیت کل ترکمن ها را ۱۹۶٬۵۰۰ چادر برآورد کرده بود که بر اساس آمار او گوکلان ها پس از تکه ها (۶۰ هزار چادر)، ارساری ها (۵۰ هزار چادر) و یموت ها (۴۰ هزار چادر) چهارمین ایل بزرگ به طور مشترک با ایل چاودر بودند.