کلمه جو
صفحه اصلی

کرج ابودلف

لغت نامه دهخدا

کرج ابودلف. [ ک َ رَ ج ِ اَ دُ ل َ ] ( اِخ ) رجوع به کرج شود.

دانشنامه عمومی

کرج ابودُلَف شهری تاریخی منسوب به ابودلف عجلی و میان اراک و بروجرد بوده است. امروزه محل قطعی آن مشخص نیست. برخی آن را مطابق با شهر آستانه و برخی نیز آن را مطابق با کرهرود می دانند. این شهر مرکز ناحیهٔ ایغارَین (به معنای دو ایغار) واقع در جنوب شرقی نهاوند بوده است. خلیفه، کرج ابودلف و شهر برج (به فاصلهٔ ۱۲ فرسنگی کرج بر جادهٔ اصفهان) را به ایغار (تیول) به ابودلف و خاندانش واگذار کرده بود به طوری که مبلغ معینی را همه ساله به خلیفه بپردازند و از همهٔ مالیات های دیگر معاف باشند. نام این شهر را کَرَه و کره ابودلف نیز گفته اند.
کرج روذاور
این شهر در زمان آل بویه (قرن های چهارم و پنجم ه ق) از شهرهای شیعه نشین ایران بوده است.
اوج آبادانی این شهر در زمان ابودلف عجلی بوده است. ابودلف که نامش قاسم و از اعراب طایفهٔ بنی عِجل از قبائل بکر بن وائل بود پس از پدرش، عیسی بن ادریس بر این شهر و نواحی اطراف آن مسلط شد. بلاذری در فتوح البلدان می نویسد: «ثم ان عیسی بن ادریس نزل الکرج و غلب علیها و بنی حصنها و کان حصنارثا» از این جمله چنین برداشت می شود که عیسی بن ادریس با زور بر این شهر غلبه کرده و در آنجا دژی ساخته و آنجا را کانون قدرت و نفوذ خویش ساخته است. پس از او نیز پسرش (ابودلف) جای وی را گرفته. ابودلف که از حمایت خلیفه (مأمون و معتصم) برخوردار بوده در آنجا برای خود دستگاهی شبیه دربار شاهان فراهم کرده و از آنجایی که دستی گشاده و شاعر پسند داشته قرارگاه او در کرج محل رفت و آمد شاعران ستایشگر شده بوده است.
کرج در قرن سوم هجری که جغرافی نویسانی همچون قدامة بن جعفر و یعقوبی از آن نام برده اند به منطقهٔ وسیعی گفته می شده که جاپلق و بربرود را هم در بر می گرفته و به گفته یعقوبی بر این دو رستاق، دو رستاق دیگر هم که آن ها را دو فائق خوانده، و مشخص نیست کجا را قصد کرده، افزوده شده بوده است. قدامة همهٔ این منطقه را که کرج مرکز آن بوده ابغارین خوانده. از مبلغ خراج آنجا که او و یعقوبی هردو ذکر کرده اند معلوم می شود که جایی بسیار آباد و پر نعمت بوده، قدامة در فهرست خود خراج آنجا را سه میلیون و هشتصد هزار درهم و یعقوبی سه میلیون و چهارصد هزار درهم نوشته که در زمان واثق خلیفهٔ عباسی به سه میلیون و سیصد هزار درهم کاهش یافته بود. یعقوبی در کتاب البلدان گوید مردم آنجا ایرانیان هستند مگر آن ها که از خاندان عیسی بن ادریس عِجلی یا دیگر اعرابی باشند که به آن ها پیوسته اند.

دانشنامه آزاد فارسی

کَرَجِ ابودُلَف
شهر قدیم بین شهرهای سلطان آباد (اراک) و بروجرد. احتمالاً مطابق با روستای آستانه است. بنای شهر را به ابو دُلَفِ عِجْلی نسبت داده اند و آن را کرۀ ابودلف نیز خوانده اند.


کلمات دیگر: