کلمه جو
صفحه اصلی

کولیوند

فرهنگ فارسی

دهستانی است از بخش سلسله شهرستان خرم آباد واقع در شمال باختری بخش دامنه و جلگه و سردسیر دارای ۴۳ آبادی و ۸۵٠٠ تن سکنه .

لغت نامه دهخدا

کولیوند. [ کو / ک َ / کُو لی وَ ] (اِخ ) یکی از دهستانهای بخش سلسله که در شهرستان خرم آباد واقع است . این دهستان در شمال غربی بخش قرار دارد و از مشرق به دهستان یوسف وند، از شمال به کوه گچ کن ، از مغرب به بخش دلفان و از جنوب به سفیدکوه محدود است . دامنه و جلگه است و هوایی سردسیر دارد. آب آن از رودخانه های پیرمحمدشاه ، تیمورسودی ، چناره و چشمه های دیگر تأمین می شود. مرتفعترین قلل جبال در این دهستان عبارت است از: کوه گچ کن ، سرخه کوه کوسه و سفیدکوه .این دهستان از 43 آبادی تشکیل شده و سکنه ٔ آن در حدود 8500 تن است . قرای مهم آن عبارت است از: فیروزآباد، آب باریک ، زیریان و علم . سکنه این دهستان از طایفه ٔ کولیوند هستند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6).


کولیوند. [ کو / ک َ / کُو لی وَ ] (اِخ )یکی از طوایف چهارگانه از ایلهای کرد پیشکوه است که تقریباً مرکب از 350 خانوار است و در الیشتر و کناررودخانه ٔ سیمره سکنی ̍ دارند. این طایفه سابقاً 2500خانوار بوده اند. (از جغرافیای سیاسی کیهان ص 63).


کولیوند. [ کو / ک َ / کُو لی وَ ] ( اِخ )یکی از طوایف چهارگانه از ایلهای کرد پیشکوه است که تقریباً مرکب از 350 خانوار است و در الیشتر و کناررودخانه سیمره سکنی ̍ دارند. این طایفه سابقاً 2500خانوار بوده اند. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ص 63 ).

کولیوند. [ کو / ک َ / کُو لی وَ ] ( اِخ ) یکی از دهستانهای بخش سلسله که در شهرستان خرم آباد واقع است. این دهستان در شمال غربی بخش قرار دارد و از مشرق به دهستان یوسف وند، از شمال به کوه گچ کن ، از مغرب به بخش دلفان و از جنوب به سفیدکوه محدود است. دامنه و جلگه است و هوایی سردسیر دارد. آب آن از رودخانه های پیرمحمدشاه ، تیمورسودی ، چناره و چشمه های دیگر تأمین می شود. مرتفعترین قلل جبال در این دهستان عبارت است از: کوه گچ کن ، سرخه کوه کوسه و سفیدکوه.این دهستان از 43 آبادی تشکیل شده و سکنه آن در حدود 8500 تن است. قرای مهم آن عبارت است از: فیروزآباد، آب باریک ، زیریان و علم. سکنه این دهستان از طایفه کولیوند هستند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

دانشنامه عمومی

ایل کولیوند (کولی وند) یکی از بزرگ ترین ایل های [[مردم لر(لک) غرب کشور می باشد. عمده این ایل در استان های لرستان و خوزستان و همدان ساکن هستند. کولیوندهای لرستان عمدتاً در شهرستان سلسله همراه ایلات یوسفوند ، ترکاشوند ، حسنوند سکنی گزیده اند. سلسله نام جد ترکاشوندها و یوسفوندها و حسنوندها و کولیوندها می باشد.
واژه کولیوند در لغتنامه دهخدا
تُرکاشْوَند در دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
فرهنگ جغرافیایی شهرستان های کشور، شهرستان همدان، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، تهران، ۱۳۸۰ش؛
فیروزان، ت.، «دربارهٔ ترکیب و سازمان ایلات و عشایر ایران»، ایلات و عشایر، تهران، ۱۳۶۲ش؛
افشار سیستانی، ایرج، نگاهی به ایلام، تهران: نشر هنر، بهار ۱۳۶۶
طوایف کولیوند در سلسله (الشتر) شامل طوایف: کرم شاه فرخ شاه ، بمارشه ، اصلان شاه ، هاویل ،طالب ، جافر می باشند. که خود هر کدام به تیره های مختلفی تقسیم می شوند.در قدیم در بیشتر مناطق لک نشین و کردنشین و لرنشین حرف ق را ک تلفظ می کردند فرض مثال خلق را خلک یا قتل را کوتل یا قائد را کائد و اکنون نیز در بعضی مناطق کاربرد دارد و در نتیجه قلی را کلی تلفظ کرده اند و در بیشتر ایلات اسم قلی وجود داشته که فرزندانش را اولاد قلی یا کولی و کولیوند نامیده اند در نتیجه نمی توان اثبات کرد قلی وند ها یا کلی وندهای ایلات دیگر با هم نسبت دارند و یکی هستند.
مردم ایل کولیوند از اقوام کوچ نشین ساکن غرب کشور می باشند که در استان های لرستان و خوزستان و همدان تخته قاپو شدند.

پیشنهاد کاربران

کولیوند = قلی وند . قلی نام سر سلسله این ایل بوده است در زبان لکی که کلی وندها به ان تکلم می کنند گاهی اوقات حرف ( ق ) به ( ک ) تبدیل می سود مثل چکو =چاقو

پدرم می گوید که کولیوند همان کلّی وند است و به معنای با خانواده و اجتماعی زندگی کردن است.

تقسیم بندیهای بهداروند و بالیوی و اسفندیاری که شجره های ایلات قدیمی در اختیار دارند ، را تاحدودی قابل قبول است و آن مدارک را باید نسب شناسان بیشتر بررسی کنند.

ایلات لر بختیاری *لر بختیاری *
چهارلنگ. هفت لنگ. ممسنی. شبانکاره
. لیراوی. بویراحمد. کهگیلویه. کهمره
. کرشولی. سیوند. حیات داوودی.
ایل لک همان ایل الک بختیاروند است
شهر بدره *بیره*
بیراوند*بدراوند. بدا روند. بهداروند. بختیاروند *
با جول وند *بجن وند. بیژن وند*
قوم لر فرزندان دو برادر به نام
بخت و بجن*بدر . . . منصور *
بختیاروند *بهداروند. بیداروند.
بدروند*
طوایف کرمانج از نسل بختیار و بیژن
هستند *شهر بجنورد ( بیژن گرد )
استان باختران*بختیاران. کرمانشاه *
کرمانشاه ::کرمانجاه.

کران منجی::کرمانج . کرمانشاه منجزی
*پسران معجزه گر*
ایل منجزی بختیاروند
ایل منجایی*بالاگریوه *لرستان

جمال الدین *باجول*جد ایل عالی
جمالی بختیاروند و ایل موگویی بختیاری

باجمان*بهدار جمال. بدر بجن *
جمال پسر بهدار
جد ایل لیراوی بهداروند *بختیاروند *


کلیوند::شولی وند

*شول. کول . شول. سول*
منطقه ساری کول سام در سغد چین
*ساری شول سام*
شهر کورش در این ناحیه قرار داشت
و مدافعان آن از ایل لر ممسنی بود
که اسکندر در جنگ با آنها زخمی شد

ایل لر شول
طایفه دره شوری *دار شولی. نژاد شولها*
طایفه کرشولی در فارس زبان لری بختیاری

طایفه شول گپ بختیاری در بوشهر
طایفه شول بختیاری در رامهرمز

طایفه شالو *شولو*بختیاری در ایذه

تیره شهولی در طایفه عالی محمدی ایذه

طایفه شول در کازرون

شهر شول آباد بختیاری لرستان
منطقه شلال دشتگل مسجدسلیمان
*شولال*
شهر شاول *شاور *در شوش
عرب و بختیاری نشین

شهر شول ماچول *ماهشهر.
معشور*شهر بختیاری و عرب نشین
شولستان نام قدیم شهر نور آباد ممسنی


معنی شول در زبان لری بختیاری به معنی نیرومند . جوانمردان

نام مردانه شولی و شهولی در ایل لر بختیاری

شول پیا::مرد نیرومند
شول شولون ایل ::نیرومندان ایل.
جوانمردان


بزرگان این ایل در شهر فیروزآباد فرخشاهیهای فیروزی بوده اند.
جد بزرگ آنها فیروز مردی بزرگ بوده که بنام او نامگذاری شده
فرزند او سردار خان فرخشاهی بوده که مردی بزرگ و صاحب عظمت و اقتدار در طایفه خود بوده
پس از سردار فرزندانش بنوبت ریاست را بر عهده داشته اند.
مهرعلی خان فرخشاهی بزرگمرد ایل کولیوند در عصر پهلوی و موثرترین فرد در آن زمان نواده حسن خان ( حسن بیگ ) بوده
حسن خان فرزند کوچک سردارخان بوده و صاحب سبایت و کیاست بخصوصی بوده.

فرزندان سردارخان عبارتند از
1 ) مرادخان ( مرادبیگ ) فرخشاهی فیروزی
2 ) خنجرخان ( خنجربیگ ) فرخشاهی فیروزی
3 ) حسن خان ( حسن بیگ ) فرخشاهی فیروزی
که به ترتیب ریاست را به عهده داشته اند و نقش موثری در زمان خود ایفا نموده اند.
از فرزندان مرادخان میتوان زین العابدین و سردار دوم
واز فرزندان حسن خان میتوان نامدرخان پدر مهرعلی خان و کوچک خان پدر قهرمان خان را نام برد.

از دیگر نامداران این تیره وتبار ارزشمند بهرام خان فرخشاهی میباشد.

آنچه از نوشته های فوق برمی آید ، لغتنامه دهخدا جغرافیای کولیوند در شهرستان سلسله ( الشتر ) را مطرح نموده و حدود سرزمین این کولیوندها، در غرب روستاهای یوسفند نشین، و به عبارتی از شرق به یوسفوندها و ازشما به کوه گرین و از جنوب به سفید کوه و ازغرب به روستاهای شهرستان نور آباد ( دلفان ) است . از طرفی نوشته بود ۲۵۰۰ خانوار بودند و در زمان دهخدا ۳۵۰ خانوار بوده اند. در نقد سخن استاد دهخدا باید گفت کولیوندها در هرسیم و چمچمال و سیمره و سنجابی و ماهیدشت شیروان و چرد اول و نهاوند و ملایر و اسد اباد و حواشی سرخه و ورامین و تهران و بومهن و کرج و قم و شمال ( گیلان و مازندران و . . . و بختیاری و اندیمشک و. . . تعداد قابل ملاحظه ا ی از کولیوندها زندگی می کنند. پس کولیوندها زیادهستند.
برخی دوست دارند کولیوند را کرد و برخی به دلیل این که زمانی در بختیاری زندگی کر ده اند ، آنها را لر می پندارند. اما کولیوندها لک هستند و در کشور پرا کنده هستند برخی از دوستان به برخی از بزرگان و شایستگان تیره ی خیرالله طایفه فرخشه از ایل کولییوند پرداخته بودند. وجه تسمیه کولیوند را درمعنی ایِل کولیوند در دیکشنری آنلاین نگارنده به طور مفصل توضیح دا ده است



طوایف بختیاری و فارس و لرستان و ایلام و کرمانشاه و همدان و کردستان اساسا" منتسب به لک نبیره ی نوحند و اگر مدارکی که نهاوند را نوح آوند نامیده اند و بنیانگذار آنرا نوح بدانیم پس زاگرس نشینان به لک می رسند، و بعد از آن طوایف و ایلات عمده ای در قالب لر و کرد بوجود می ایند ، ولی به دلیل سیاسی - اجتماعی و قدرت یافتن "کی لر "و" کی کرد" نسبت به اقوامی که بصورت سنتی بر روال جد بزرگ خویش لک باقیماندند، در حاشیه واقع شدند و تااین چند صد سال اخیر قدرت نمایش فرهنگ و قدرت نداشته اند. به همین خاطر پیوستگی اصلی به لک ختم می شود ولی برخی به کرد و لر و پارت و ماد و پارس متصل می کنند . نگارنده معتقد است لک پدرجد و کرد شبیه پسر و مدرن بودن لر شبیه نوه است. و در این هشتصد سال اخیر در صحنه های سیاسی بیشتر جلوه کرده است و اکراد هم در حدود چند قرن بیشتر در صحنه بوده اند البته با احترام به سه شعبه ی آریایی یعنی پارس و پارت و ماد.

" ایلات سلسله و دلفان چگونه باهم برادرند؟"


نویسنده : احمد لطفی - مدرس دانشگاه

مقدمه:
مردم شهرها و روستاهای سلسله و دلفان همواره در تمام امور اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و عاطفی خودرا برادر وباهم خویشاوند می دانند. بارها لک زبانان در جغرافیای استان لرستان، با خود زمزمه می کنند ، اکثریت مردم این استان از ایلات بیرانوند و باجولوند و سلسله و دلفان و زیر مجموعه ها و تیره ها و طوایفشان تشکیل شده است، به عبارت دیگر آن ایلات بزرگ را چهار ستون اصلی و پایه های ساختارمند استان لرستان می دانند. اگر از لحاظ آماری دقت نظری منصفانه و بدون تعصبات قومی و قبیله ای داشته باشیم، اکثریت قریب به اتفاق این استان و حتا استانهای کهکیلویه و بویر احمد و بختیاری و فارس و کرمانشاه و قزوین و همدان و. . . را انشعابات لک خصوصا" در ابعاد زبانی و ادبیات و مسائل نظامی آنها بی تاء ثیر نبوده است. هرچند که تحقیقات میدانی، صرف نظر از کسانیکه از این استانها قلم بدست بوده اند، و در طول سالیان متما دی هرطوری که بزرگانشان و وضع موجود خواسته بود، قلم زده اند و لکهای عارف مسلک به قول حافظ شیرازی؛
بشوی اوراق دفتر اگر همدرس مایی
که حرف عشق در دفتر نباشد ( نیاید )
کمتر حقایق فرهنگی و اجتماعی و میراث فرهنگی خود را به هم استانیهایشان با نام و هویت خویش ابراز کنند.
در یک مراسم خواستگاری در اصفهان ، فردی که اصالتا" از شهر کرد و جزو ایل هفت لنگ بختیاری بودند، فرموده بودند؛
ماجزو هفت لنگ هستیم ، که در اصل اجداد ما دوبرادر "لک "بودند یکی هفت پسر و دیگری چهار پسر ، وبومیان قدیمی به ما می گفتند "هفت لک" و "چهار لک " و کم کم با لهجه های جدید و مبنای سهم اقتصاد کشاورزی به هفت لنگ و چهارلنگ مشهور شدیم.
در هر صورت در پاسخ به این پرسش و سوال تحقیق، که چگونه ، سلسله و دلفان برادرهستند؟
اگر سله سله ( سلسله ) و دلپان ( دلفان ) را مکان تصور کنیم برمبنای روایات سینه به سینه و نقل قولهای شفاهی، بارها از معمرین شنیده ایم و شنیده اید ، که سلسله و دلفان برادرهستند. برفرض مکان بودن اسامی فوق برای نامگذاری سرزمین این دو ایل یا کلانِ اجتماعی، معنی آنهاچنین است که ساکنان و مردم این سرزمینها اجدادشان برادر هستند، یعنی ایل سلسله و ایل دلفان برادر هستند.
واقعیت این است که روایاتی شفاهی در بین کولیوندها وجود دارد، که جد اهالی سلسله را فردی به نام سلیمان یا به زبان لکی سِلَه نام داشته و جد دلفانهای قدیمی فردی به نام سوره بوده است. و این دونفر برادر بوده اند . در نهایت�به زعم نگارنده تمام اعقاب سوره مهری و سله سله برادرند هرچند گاهی تیره هایی ا ز دوطرف درهم ادغام یا به سرزمین همدیگر مهاجرت کرده اند و خلط تاریخی و تعصباتی در ابراز هویتشان پیش می آید . مثلا" سوره میری های چمکلان و پران پرویز و لشگریهای الشتر چون حدود سه قرن است که با ایل بزرگ کولیوند فامیلی و اتحاد و همبستگی داشته اند. اکنون بطور عملی جزو کولیوندها هستند هرچند ممکنه جنبه ی برادری و پسرعمویی بین آنها دقیقتر باشد. یا تیره اولاد کرمعلی را برخی آنها را جزو دلفانهای بالاوند می دانند، و برخی از بالاوندها می گویند، اولادهای کرمعلی ا ز ماهستند ، و دلفان می باشند، البته اگرچه بالاوندها خودرا ازنسل سلیمان می دانند، احتمال سلسله ای بودن همه ی آنها هست. ولی صراحتا" قلم بدستانشان اولادها را دلفان می دانند، اما به عبارت مستنداتشان همه ی آنها و حتا اولادها جزو سلسله هستند، و بی ربط نیست که به حسنوند ها و برادر ناتنی اش بیرانوندها گرایش و اظهار عُلقه ی فامیلی دارند. و برخی تیرها ی وابسته در بین سوره میری ها که عمری با سلسله و کولیوندها مراوده داشته اند. الان حاضر نیستند زیر مجموعه ایلات سلسله ، از جمله ایل کولیوند بروند. شبیه ریزه وندها در قالب برخی از بلورانی ها و مهکی ها وطرهانی هایی که اصالتشان با ریزه وندها همنوایی دارند . البته نگارنده دیدگاه خود را با این سخنان پیوستگی نزادی و فامیلی آنها را حکایت می کند .
دلیل دیگر آن است که ایلات فوق اجداد خودر را ابودلف و سرایی از اعراب می دانند ، در حالیکه آنها بومیان ایران و سرزمین سلسله و دلفان بوده اند و بر مبنای قدرتی که در دست اعراب مغرور بوده و خود را نژاد برتر می دانستند . ایرانیان هم با نامگذاری و تسلط به زبان آنها برای ان که در دستگاه حکومتی آنها جا باز کنند از چنین شگردهایی استفاده می کردند. و جد خود را به فردی عرب متصل می کردند.
فردی به نام ملکشاهی در کلیپی که برای دیکشنری ابادیس فرستاده بود ، نوشته بود؛ "طایفه سرخه یکی از طوایف عرب خوزستان و سمنان�است،
ملکشاهی ایلی بزرگ است
چه طور یک طایفه ادعا می کند، که جزو سوره میری ( سرخه ) است؟"
این هم یکی از اغلاط تاریخی است . زیرا اکثر طوایف ملکشاهی در درون گروهی سوره میری بودن خود را قبول دارند و البته خیلی از تیره ها و طوایف ملکشاهی نیز ریشه در سایر طوایف و ایلات غرب کشور دارند.
وی همچنین گویی معتقد است؛ "ایل ملکشاهی کرد ایلام،
ایل ملکشاهی کرمانج بجنورد
طایفه ملکشاهی لر لرستان
تیره ملکشاه وند ایل منجزی لر بختیاری�
همه از نسل بختیار جد ایل بزرگ لر بختیاری� است [ این هم دیدگاهی است و قابل احترام] وی طایفه بالاوند را جدا شده از طایفه بلیوند لر بختیاروند� به حساب می آورد .
همین سخنان به نوعی قرابت و رد پای لکها در بختیاری را به ما تفهیم می کند.
شخصی با نام مجازی گرزین وند هم در دیکشنری آبادیس نوشته اند؛
"طایفه دلفی یا دلفان"
یکی از طوایف اصیل عرب ساکن در ایران است، که درخوزستان�
. ایلام. بوشهر. لرستان هستند.
طایفه عرب سرخه نیز [بر گرفته]از
ابو محمد سرخی دلفانی است. هرچند فرشاد محمد زاده، سرخه میری پژوه دره شهری، "سرخه خوزستان را طبق شجره سرخه های خوزستان کنا دلفان پسر سرخه بوده است و ابو محمد سرخی را از ساکنان قلعه سهره فارس می دانند. "
ازطرفی ابودلف که جد دلفانهای استانهای ایلام و کرمانشاه و لرستان و بوشهر و خوزستان و همدان و فارس و بختیاری و قزوین و. . . می باشند، از فرماندهان مامون ومعتصم عباسی� بوده ، که در سال 226 قمری� از دنیا رفته است.
سوره مهر یا سرخه ای که از مریدان بابا بزرگ بوده، سوره مهری های سیمره و دلفان و الشتر معتقدند، ایشان نیز در قرن دوم و اوایل قرن سوم می زیسته است. و نگارنده سالها پیش در کیهان فرهنگی نوشته است قدمت جد سوره مهری ها به ۱۲۰۰ سال می رسد.
درطول تاریخ ، به ویژه در این چهار - پنج قرن اخیر ایلات لک به دلیل پراکندگی اجباری ( تبعید ) و گاه نیز برای دفاع از مرزهای کشور و امنیت مردم ، دچار پراکندگی شده اند. و سوره مهری ها نیز از این قاعده مستثنی نبوده اند. درپائین کلیپی گویا به بان عربی طوایف فیلی را نوشته است که چند تا از آنها زیر مجموعه ی سرخه مهری است و برخی نیز از اقوام و هم پیمانان و اتحادیه سو ه مهری هستند. در پاسخ برخی منتقدان که سوره میری را منزوی و بدون پر وبال می خواهند، باید اذعان شود؛
اولا" لغت سوره مهری ، نام اصلی این ایل باستانی است، که در سطور بالا برادر سلسله ذکر شد، عربها ، سوره مهری یا سهره مهر ی راسوره میری گفتند ، یعنی سوره ی امیر و رئیس و صاحب امر . البته سوره مهر واقعا" به معنای فرد سرخ روی صاحب قدرت و فرمانده لشگر را هم می دهد و به شدت پیرو حضرت علی و اولاد طاهرینش ( ع ) بوده است.
ثانیا" سور میلی به خاطر مناطقی در گیلان غرب، و تلفظ آن کوه یا منطقه ای جغرافیایی سوره میل یا سورمیلی هم گفته اند . حضرات نهاوند نیز بر مبنای لهجه ی خاصشان معروف به لری ثلاث وناتوانی در در تلفظ سوره مهری یا سوره میری آنرا سورمیلی یا "سورملی" می گویند. در ضمن سوره مهری از ایلات شوهان و کولیوند و سلسله جدا نیست . واگر دلفانها را از نسل ابومحمد سرخی متوفی به سال ۲۲۶ هق سردار مآمون عباسی بدانیم و مامون مادرش ایرانی بوده و سردارانی چون ابومسلم خراسانی و ابومحمد می تواند رگه ای از حقیقت را بیان کند و سوره و سله را با حقیقت نزدیک کند . وماهم معتقدیم که سوره در قرن دوم و سوم و معاصر امام رضا ( ع ) و برادرش بابا بزگ ( سید ابراهیم ) بوده است.
خاستگاه سوره مهری بیشتر قلعه سوره مهر کوهدشت و تشکن و حوالی نور آباد بوده است و اعقابش دربین سلسله و دلفان و سیمره و رومشگان و غرب کشور و حتی تا دل عراق دامداری تبلیغ دین اسلام و درویشیگری مرتضا علی ( ع ) می کرده اند. شما چنانچه به مردم روستای نوروژوند زرین آباد مراجعه کنید ، و بپرسید اصالتا" کجا یی هستید، فوری می گویند ما جدمان از لرستان بود ه است. و یا در مصاحبه ای تلویزیونی و گزارشی که خبرنگار صداو سیمای استان ایلام درسال گذشته ( سال ۱۳۹۶ ) با فردی ملکشاهی در شیروان چرداول انجام داد ، آن فرد در مصاحبه ی خود گفت؛ "ما اصلمان از استان لرستان است. " یعنی خاستگاه اصلی خود را همین مناطق لک نشین سلسله و دلفان بوده است و شبیه روستای پایروند و روستای حسن گاوداری، که در استان ایلام ساکن هستند و یا خاندان گوهری در شیروان و چرداول کشاورزی دارند و برخی از آنها در مرکز استان سکونت دارند همگی جزو طایفه فرخشه و زیر مجموعه ی کولیوند می باشند.
برخی روایات شفاهی و سینه به سینه از سوره مهری ها نقل شده است، که جدشان سوره ( سرخه ) از اهل ثقه ، و پیرو اهل بیت ( ع ) بوده است. اما چرا بزرگان ایران و غرب کشور القاب عربی بر گزیده اند ؟
تاریخ به صراحت نقل می کند زور گویی اعراب به حدی رسیده بود که گذشته از خونریزی و تجاوز و به غلامی در آوردن و تحقیر تاریخی مردم امپراطوری ایران، و البته در آن زمان خلفای بنی امیه و بنی عباس، بخاطر زور گویی اعراب و اشغال کشور القاب ما عربی بوده و چسباندن خود به اعراب را مدلی برای فرار از اهانت و تحقیر می دانسته اند. در حالی که ما ( ایرانیان اصیل ) در محافل درون گروهی اسامی محلی خود را هم داشته ایم و حفظ کردیم. شبیه شهره میر و ( سوره مهر ) و سله بجای سلیمان قهره بجای قهرمان و. . . لذا سوره مهری وجاهت و گستردگی و عظمتش با ایلات غرب کشور است وآنقدر خویشاوندی و در هم تنیدگی با ایلات مختلف دارد که تفکیک و تضعیف این ایل پراکنده ، یعنی سوره مهری باستانی را کوچک می کند. شما در درون زرگوشها ببینید تیره سهرابوند و مموس یا مبوس و مرتاوند و . . . باپیروند و . . . گرچه کردی می گویند ولی از ایل منقرص شده هستند.
حاج رستم رفعتی رئیس پشتکوه ایلام، ونماینده سابق مجلس شورای ملی در استان ایلام در زمان پهلوی، با سهرابوندهای رومشکان از یک تبارند و همه وابسته به یک حقیقت از ایل باستانی می باشند. اگر اقوام سوره مهری را قیچی کنیم چیزی باقی نمی ماند آبادی غلام آباد چمکلان، اکنون سیصد ساله با تاریخ روشن در بین مردم سلسله ، وخصوصا" ایل بزرگ کولیوند، در تمام مراسم شادی و شیون با آنها بوده است، و صدها خویشاوندی نیز باهم دارند. وحالا اگر آنها با کولیوندها ریشه ای فامیل نبودند، چرا کولیوندها حامی و دوستدار و خویشاوندی با آنها داشته اند پس این فامیلی چنان تنگاتنگ است که در بین جامعه ی سیمره و الشتر سوره میری را جزو کولیوند می دانند. همه ی این برادریها و وحدت مذهبی و دینی و نژادی و زبانی حکایت از خویشاوند نزدیک سلسله و دلفان و طوایف درون آنها دارد.


دربین این نوشته ی بالا که عشایر فیلی را به نمایش می گذارد، مالیمان و بیره ای وسوره مری و ملخطاوی وکاکاعلی و هیوری و مموس ( مبوس ) سرخه مهری و باپیروند وشرف و. . . همگی از زیر مجموعه های سرخه مهری باستانی هستند. هرچند در این نوشته، بقیه طوایف نیز همگی با هم فامیل و نقش پسر عمویی و خویشاوندی دور و نزدیک دارند. و البته خیلی از زیر مجموعه های ایل باستانی دارای اسامی جدید شده اند.




ایلات قوم لر شامل
ایل لر فیلی
ایل لر لک
ایل لر بختیاری
ایل لر بویر احمد
ایل لر شبانکاره
ایل لر ممسنی
ایل لر بهمئی
.
.
.

بزرگترین ایل قوم لر از نظر جمعیت
ایل بختیاری است

کوچکترین ایل قوم لر
ایل لر لک است ساکن در شمال استان لرستان

کریم خان زند موسس سلسله زندیه
نژاد خود را از قوم لر می دانست


ایل لر لک جدا شده از طایفه جلکی از
ایل حسنکیفا از ایل بزرگ بختیاروند



کجای تاریخ ایران نامی از قوم لک به میان
آمده

حکومت اتابکان لر کوچک بیش از 400 سال
طول کشید


طایفه سگوند از قوم بزرگ لر ساکن اندیمشک. دزفول . لرستان

***
چرا بی اساس نظریه می دهید
آری ایل لر لک از نسل ابودلف عرب
یکی از فرماندهان مامون عباسی
همین مانده بود که یکی از روستای نهاوند و
طایفه کوچک سرخه عرب نهاوند به پا بخیزد و

ما را از نسل یاران مامون عباسی قاتل
امام رضا ( ع ) بخواند ؟؟؟!!

ایل لک لرستان هیچ ارتباطی با لک های
کردسورانی *قوم آشوری*نداشته اند و ندارد

چه جوری یک ایل بزرگ لر را عرب می نامید

***
تشمال کریم خان لر زند
بزرگ مرد ایل لر لک از قوم بزرگ لر
تشمال::رئیس ایل
طایفه دلفان لر لک
طایفه سلسله لر لک
طایفه بیرانوند لر لک
طایفه باجولوند لر لک

مردم سلسله در تشکیل سلسله لر زند
به یاری کریم خان شتافتند
و بعد از حمله قاجار به شیراز به لرستان کوچ کردند*سقوط سلسله لر زند توسط ترک قاجاری*


من یک لر لک
ساکن شهر اهواز

آقای دانشمند من به عنوان یک نفر از ایل
لر لک به شما خرده می گیرم

شما بزرگترین ایل قوم لر را از ایل لر لک
می دانید؟؟؟!!

در حالی که جمعیت تمام ایل لر لک در کشور
از جمعیت بختیاری های ساکن
در اهواز نیز کمتر است؟؟؟
شهر اهواز دو میلیون نفر است
و نیمی از آنها از ایل بزرگ لر بختیاری هستند

من به عنوان یک نفر از ایل لر لک قوم بزرگ لر
از شما می پرسم؟؟
آیا به دنبال تشکیل قوم
جدیدی در مناطق لر نشین هستی
یا دنباله رو کردستان
بزرگ عراق
هستید

زنده باد لر

زنده باد ایران بزرگ



ما لر لک هستیم و آریایی

ما از قوم عرب نیستیم

ایل کولیوند یکی ایلات قوم بزرگ لر

ساکن در خوزستان . لرستان



خاندان ابو دلف ( دلفانی. دلفیان ) از
تیره اعراب بنی عجل درکنار
خاندان بنی شیبان
در جنگ ذوقار
بر سپاه ساسانی از قوم آریایی پیروز شدند

این خاندان در همدان حکومت می کردند

و نام منطقه دلفان از نام این اعراب گرفته
شده
****
دلفان محل سکونت ایل لر لک از
قوم بزرگ لر آریایی

ایل لر لک از قوم بزرگ لر آریایی

ما لر های لک
( نه کرد هستیم
نه قوم
نه لر ولک
نه قوم لکستان
نه پارتی )

ما لک ها از قوم بزرگ لر آریایی هستیم

**
واقعا رفتی دانشگاه ؟؟!!

یه ضرب المثل می گه
قسم حضرت عباس را باور کنیم
یا دم خروس رو

در بالا نوشتید طوایف دلفان از
نسل ابو محمد سرخی*ابودلف*پسر سرخه

راستی این ابو محمد سرخی از کجا آمد

شما حتی تاریخ خاندان دلفان عرب
را تعریف کردید

***
شجرنامه خاندان ابودلف

ابودلف قاسم بن عیسی بن ادریس بن
معلق عجلی
از اعراب بنی عجل کویت*حیره*
که در سرنگونی
سلسله ساسانی آریایی نقش اساسی
داشتند
***
شاید طایفه سرخه میری عرب باشد، ،
***

ولی طوایف ایل لر لک از قوم بزرگ لر آریایی هستند

دلفان نام منطقه است نه نام طایفه
***
خاندان دلفان عرب در همدان حکومت
می کردند.

همدان در قدیم جزوه منطقه عراق عجم
بود به دلیل حکومت اعراب بر این منطقه
نام عراق را بر آن گذاشتند



بابا این استاد دانشگاه خیلی تاریخ بلده!!. ؟

توجه کنید!!
شخصی به نام ابو محمد سرخی دلفان
از طایفه محترم دلفان عرب
در باره ی معنی کلمه سوره مهری نظر داده

و شجرنامه طایفه دلفان عرب را نیز نوشته

بعد استاد دانشگاه در بالا نوشته:
ابو محمد سرخی دلفانی جد طایفه
سرخه عرب است و آن را ساکن
قلعه سهره فارس دانسته ؟؟!!!
استاد دانشگاه از نام این فرد نتیجه گرفته
که
دلفان پسر سرخه است

خیلی تحقیقات انجام داده؟؟!!

( ( طایفه دلفان عرب
از نسل قاسم ابودلف هستند
**قاسم بن عیسی بن ادریس بن معلق
از تیره بنی عجل
محل سکونت اولیه در حیره*کویت* ) ) )


ابومحمد سرخی دلفانی یک شخص
زنده در عصر حاضر است

این استاد دانشگاه به دنبال بزرگ کردن
طایفه سهره مهری*سرخه میری *و
تبدیل آن به ایل سهره مهری
و در نهایت می گوید
تمام طوایف ایل لر لک از نسل سرخه هستند

ما زغال فروش هستیم می خوای با
این رنگ سرخ ما رو رنگ کنی ؟؟
. . . خودتی.

ببخشید شما راه اشتباه آمدی
اینجا
کردستان عراق نیست
اینجا لرستان است اینجا ایران است
مهد دلیران ایل لر لک

ما لر های لک هستیم

راستی
این طایفه سرخه مهری از کجا پیدا شد. ؟؟

**
دلفان نامی عربی و از نام خاندان
قاسم ابودلف حاکم همدان است
****
سرزمین کنونی دلفان محل
سکونت ایل لر لک

سلسله نامی عربی ( خاندان )

مردم سلسله در تشکیل سلسله لر زند
به تشمال کریم خان زند یاری رسانند
و نام منطقه سکونت خود را سلسله
گذاشتند

زنده باد ایل لر لک
زنده باد قوم لر آریایی
زنده و پاینده باد ایران بزرگ

ایل لر لک از قوم لر آریایی

اتحاد ایلات قوم لر

محل سکونت
لرستان بزرگ*پشتکوه. پیشکوه*
. چهار مال بختیاری. اصفهان. همدان
. کرمانشاه *کرمانجاه. باختران؛بختیاری *
. خوزستان. بوشهر. هرمزگان
. کرمان. سیستان. فارس. خراسان شمالی. لوشان. خمین. کهگیلویه. قزوین
. گرمسار. سوادکوهی. خلیل شهر. کلاردشت. رود باز.

ایل لر لک
ایل کی لر*کلهر. کی لهراسب کیانی *
ایل لر فیلی
ایل لر کرمانجی *کرمنجی *
ایل لر ملکشاهی
طایفه کوسه لر لک شاهسون بغدادی
طایفه لر زنگنه
طایفه گوران ایل حسنکیفا بختیاروند
ایل لر بختیاری
ایل لر شقاقی حسنکیفا
ایل لر شوهان حسنکیفا
ایل لر کولیوند
ایل لر ممسنی
ایل لر بویر احمد
ایل لر شبانکاره
ایل لر لیراوی
ایل لر شول

ایل براهویی*ابراهیمی*لر ممسنی سیستان

ایل شهرکی لر ممسنی سیستان

ایل اسماعیل زی لر ممسنی سیستان
ایل سربندی لر ممسنی
طایفه سنجابی لر ممسنی
طایفه احمد وند شیرازی لر
طایفه بالاوند لر بختیاروند *بلیوند*
طایفه سیاه منصور لر
ایل کر شولی لر بختیاری
ایل لر حیات داوودی بوشهر
ایل لر کمزاری هرمزگان
ایل کرمنجزی بختیاروند *کرمنجی *
ایل داره شولی لر *دره شوری. داره::نژاد. درخت*
داره شولی::از نژاد لر شول
ایل دینارونی لربختیاری
طایفه دیناروند لر
ایل لر پاپی
طایفه پاپلی لر*پاپری. پاپیری*
طایفه مافی لر
طایفه شالو *شولو*لر بختیاری
طایفه لر زند
ایل لر باصری
طایفه کهمره لر
طایفه سیوند لر
ایل کوه پنجی لر
ایل سلیمانی لر
طایفه مهنی لر
ایل اسفندقه لر
ایل کرایی لربختیاری *کرویی. قرائی. . گرایی*


زنده باد قوم لر آریایی
زنده و پاینده باد ایران بزرگ

ایل بزرگ کولیوند لک است
و هیچ ارتباطی با لرهای سوره میری و هداوند و منجزی بختیاری ندارد؟

ایل بزرگ کولیوند ایلی به پهنای ایران زمین
ریشه تباری این ایل قوم بزرگ لک است
خاستگاه اصلی ( دشت زیبای الشتر شهر فیروزآباد ) بخشهای عظیمی از مناطق دلفان بخشهای عظیمی از مناطق کرمانشاه کنگاور صحنه ایلام و دره شهر و آبدانان . و به صورت پراکنده در مناطقی از تهران و کرج و استانهای شمالی و به صورت پرکنده در مناطقی از خوزستان است . زبان و گویش اقوام می تواند متاثر از اقوام دیگر باشد

ایل کولیوند بزرگترین ایل لک است
و هیچ ارتباطی با طوایف و ایلات لُر ندارد


ایل کولیوند*قلیوند*از قوم بزرگ لر
ساکن در خوزستان
***
این استاد تاریخ تو نژاد تیره سوره میلی
*سوره میری*خودش در مونده شده
بعد تمام ایلات قوم بزرگ لر آریایی را
از نژاد نهاوند می نامد
معلوم تو لر نیستی نهاوند یک کلمه لری
است برو یکم بیشتر تحقیق کن تا معنی اون پیدا کنی
*****
نهاوند تا پنجاه سال پیش یک روستایی بود
از توابع شهر همدان
*****
تیره سوره میلی نهاوند لری تکلم می کنند

شما چطور؟؟؟

****
ایل لر لک
پیمان اتحاد سه لر بین
تشمال کریم خان زند و ابوالفتح خان بختیاری حاکم اصفهان و
علی مردان خان بختیاری
منعقد شد و سلسله لر زند
تشکیل شد

معنی تشمال::رئیس ایلات قوم بزرگ لر
Tashmal
به معنی کسی که آتش ایل را روشن نگه می دارد*اجاق*

لرستان بزرگ ( پشتکوه. پیشکوه. باختران . جنوب همدان )

قوم بزرگ لر

ایل لر بزرگ بختیاری
ایل لر ممسنی
ایل لر بویراحمد
ایل لر شبانکاره
ایل لر زنگنه
ایل لر کوچک*لک*
ایل لر کلهر
ایل لر شول
ایل لر فیلی
ایل لر گوران
ایل لر کرمانج
. .
. .
. .
****
در عصر جدید همانند گذشته
بعضی ها تمام سعی خود را جهت تفرقه و قوم سازی جدید در مناطق قوم لر آریایی
انجام می دهند

زنده باد وطنم ایران زمین


دوستان و همتباران عزیز همانگونه که در کامنتهای این صفحه ملاحظه میفرمائید افرادی لُرگرا ( پان لُر ) به صورتی هدفمند سعی در زیرمجموعه قراردادن زبان لکی در قوم لر را به دنبال دارند و همچنین پروژه ی جعلی و نامشروع ( لُرستانات گَپ ) را دارند لذا با این ترفند کثیف این دزدان هویتی قصد کوچیک نشان دادن قوم لک و زیرمجموعه قراردادن لکها و هویت لکی و زبان لکی و هضم آن را دارند مراقب باشید و آگاه باشید که زبان لکی و قوم لک از لُر و کُرد جداست و ما زیرمجموعه لرها نیستیم و زیرمجموعه ی هیچ قومی نیستیم

نه کُردم نه هم لُر نژادم لک است
میان تبارها تبارم تک است

لُر________ ( لکستان ) ________کُرد

ایل کولیوند قوم بزرگ لر
ساکن استان خوزستان و لرستان پشتکوه . . . . .

اندیمشک. شوش. دزفول . . .

قلعه کوی لر ، کول لر ، قلعه تاریخی از دوران عیلامی و ساسانی در شهر اندیمشک

یک سوم جمعیت اندیمشک در کوی لر ساکن هستند

لهراسب کیانی پدر بزرگ داریوش هخامنشی این قلعه را بنا کرد

کی لهراسب کیانی جد قوم لر





کولیوندها ایل بزرگی از قوم بزرگ و متمدن لک هستند.

ایل کلیوند یا کولیوند یا کولیون یا قلیوند از نسل شخص قلی فرزند یا نوه سلسله هستند . این ایل سرشناس ترین ایل مرکزی مناطق لک نشین محسوب میشه و در ملایر رودهن ساری و کجور و کرج ساوه و اراک ، بروجرد و خرم آباد ، الیگودرز و ازنا ، دورود ، الشتر و نورآباد، کوهدشت و رومشکان ، نهاوند و تویسرکان و اسدآباد و همدان، صحنه و کنگاور و کرمانشاه ، پلدختر و دره شهر و آبدانان و ایلام و حتی دهلران ساکن هستند . مبدا و ریشه ایل بزرگ کولیوند به دشت خاوه و دشت فیروزآباد می رسد و به مرور زمان با تخت و قاپو و . . . به سایر مناطق گسترش میابند . از افراد نامی ایل می توان به مرشد خان کولیوند نامی ترین شخصیت ایل کولیوند زمان حکومت محمد کریم خان زند و محمد شفیع خان کولیوند سرداری نامی کریم خان زند و ملامنوچهر خان کولیوند شاعر نامی و پرآوازه لک زبان نام برد .


کلمات دیگر: