کلمه جو
صفحه اصلی

دودونا

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۹°۳۲′۴۸″ شمالی ۲۰°۴۷′۱۶″ شرقی / ۳۹٫۵۴۶۶۷°شمالی ۲۰٫۷۸۷۷۸°شرقی / 39.54667; 20.78778
Wikipedia contributors, "Dodona," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Dodona&oldid=565525274 (accessed July 27, 2013).
دودونا یا دودونه (به یونانی: Δωδώνᾱ یا Δωδώνη) در اپیروس واقع در شمال غرب یونان، غیبگویی بود حامل وحی های دیونه، الههٔ مادر. این الههٔ مادر را در سایر جاها با نام های دیگری چون رئا یا گایا می شناختند. زئوس در روزگاران قدیم به دیونه پیوست و جانشین او شد.
معبد دودونا را قدیمی ترین محل غیبگویی هلنی برشمرده اند که قدمتش به نقل از هرودوت به هزارهٔ دوم پیش از میلاد باز می گردد. معبد در مکانی پرت و به دور از شهرهای اصلی یونان واقع شده بود و از لحاظ اعتبار پس از غیبگوی معبد دلفی در مرتبهٔ دوم قرار داشت. راهبه ها و راهبان این بیشهٔ مقدس از صدای خش خش برگ درختان بلوط یا راش برای آوردن خبر از غیب استفاده می کردند. ارسطو منطقهٔ اطراف دودونا را بخشی از یونان (هلاس) و نیز خاستگاه یونانیان بر می شمرد. در ابتدا غیبگو تحت کنترل تسپروتیانی ها بود اما بعداً کنترل او به مولوسیایی ها منتقل شد. این معبد تا ظهور مسیحیت در اواخر دوران رومیان، مکانی مقدس و محترم باقی ماند.

دانشنامه آزاد فارسی

دودونا (Dodona)
آمفی تئاتر پیروس در شهری باستانی در اپیروس، واقع در شمال غربی یونان. محل نخستین معبد یونان، که وقف زئوس بود و کاهنه هایی به نام پِلیای (فاخته) آن جا را اداره می کردند. عقیده بر این بود که خدا، از طریق صدای باد در درخت کهنسال بلوط و گاه از طریق صدای فاخته ها در لابلای شاخۀ درختان، یا از طریق صدای به هم خوردن ظروف مفرغی آویخته از درختان، با کاهنه ها سخن می گوید. معبد زئوس مجاور آن را اکتولیاییهای همسایه در ۲۱۹پ م ویران کردند؛ ولی این معبد تا دوران امپراتوری روم باقی ماند. کاوش های بسیاری در دودونا انجام شده است.


کلمات دیگر: