کلمه جو
صفحه اصلی

فرورتیش

فرهنگ اسم ها

اسم: فرورتیش (پسر) (فارسی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: farvartish) (فارسی: فرورتیش) (انگلیسی: farvartish)
معنی: نام یکی از پادشاهان ماد

فرهنگ فارسی

دومین پادشاه ماد . بعد از دیااکو پسرش فرورتیش بتخت نشست ( جل. ۶۵۵ - مقت. ۶۳۳ ق م. ) . وی در آغاز سیاست پدر را تعقیب کرد بپادشاهان آشور باج میداد ولی بعدها خود را محتاج اطاعت آشور ندانست غافل از اینکه هنوز قوای مسلح ماد قادر نیست با آشور نبرد کند . وی چون به آشور حمله برد شکست خورد و خود نیز کشته شد .

لغت نامه دهخدا

فرورتیش. [ فْرَ / ف َ رَ وَ ] ( اِخ ) از پادشاهان ماد. هرودت نویسد: «بعد از دیوکس فرااُرْتس پسر او به تخت نشست » ولی داریوش این اسم را در کتیبه ٔبیستون فرورتیش نویسانده است. در ابتدا فرورتیش سیاست پدر خود را تعقیب میکرد، زیرا میدانست که ماد هنوز چندان قوت نیافته که خود را از قید آسور خلاص کند. بنابراین مانند پدر مرتباً به آسوریها باج میداد، اما در ضمن نقاطی را به کشور خود ضمیمه میکرد. وی پارس را به اطاعت خود درآورد و با در اختیار داشتن دو قوم جنگی ماد و پارس نیرومند شد و به تدریج با توسعه کشور خود سر از ربقه اطاعت آسور بیرون کشید و در جنگی که با آسوری ها کرد، پس از 22 سال سلطنت کشته شد. تاریخ پادشاهی او میان سالهای 655 تا 633 ق. م. بود.( از ایران باستان تألیف پیرنیا ج 1 صص 179-180 ).

دانشنامه عمومی

شاهان ماد
ماد
فرَوَرتیش (فارسی باستان: فْرَوَرتی، اوستایی: فْرَوَشی، یونانی: فرااُرتِس، بابلی: پَرومَرتیش، عیلامی: پیرومَرتیش) دومین شاه ماد بود. به گفتهٔ هرودوت فرورتیش پسر دیاکو بود و قبایل مادی را متّحد و به یک کشور تبدیل کرد.
وی که به همراه دیاکو و خانواده اش به آشور تبعید شده بود، به احتمال قوی در خاک آشور تربیت شد. بعدها وی خداوند ده ایالت بیت کاری در ناحیهٔ همدان کنونی، به مرکزیت کار-کشی شد. گمان می رود آشوریان خود از روی عمد وی را به این مقام منصوب کرده باشند تا اولاً وی را از جایی که نفوذ و ریشهٔ محلی داشته است دور کرده باشند، ثانیاً بر این باور بودند که فرورتیش که دست پرورده و دست نشاندهٔ خودشان است — مانند سایر پیشوایان، شاهکان و شاهان دست نشانده — در ادامه سیاست هایی را دنبال خواهد کرد که به نفع آشوریان باشد.
فرورتیش با آنکه سرنوشت اسارت پدرش دیاکو را دیده بود، همان راه پدرش را دنبال کرد و به آشور اعلان جنگ داد. برای این کار ابتدا پارس ها را تحت انقیاد خود درآورد و سپس با جلب یاری خداوندان پیشین ده دو ایالت مجاور خود قیامی را علیه آشور ترتیب داد. قیام به سرعت گسترش یافت و آشوریان قست اعظم سرزمین ماد را که در تصرف خود داشتند، از دست دادند. با مذاکرات آشور با سکاها — که متحد مادها در این قیام بودند — و خروج آن ها از اتحاد با مادها به نفع آشوریان، جریان قیام ناتمام ماند.

دانشنامه آزاد فارسی

فِرَوَرْتیش
(یا: فْرَاُرتس ) پادشاه ماد ۶۴۵ـ۶۲۳پ م. هرودت او را پسر دیاکو می داند که برای نخستین بار قوم پارس را در جنوب ماد به فرمان خود درآورد و در ۶۲۳پ م توانست پس از درگذشت آشوربانی پال ، با نیرویی مضاعف به آشور حمله و نینوا را محاصره کند، اما از آشوریان ، شکست خورد و در میدان جنگ کشته شد.

پیشنهاد کاربران

فرورتیش= نوعی از افراد با نوع خاصی از رویش دندان شبیه قابان تیش در زبان ترکی یعنی ادمیکه دندانهای جلویش بزرگند.

نامی آریایی است و آریایی ها با زبان پارسی تکلم می کردند

و به معنی ::
فر:شکوه
ور::ورای. بزرگی
تیش::کیش. دین

به معنای فرشته

در پهلوی " پرورتیش " به چم پیشگام و پیشرو می باشد که از پیشوند فرا که در اوستا و پهلوی به گونه "پرور ، فرور " و واژه " تیش " به چم " گام" آمیخته و ساخته شده است.

نام مدر دیاکو ( فْرَوَرتیش )

فرورتیش = فرور تیشتر = تشتر نام فرشته باران که ماه تیر از آن مشتق شده.


کلمات دیگر: