کلمه جو
صفحه اصلی

نینوا

فارسی به انگلیسی

nineveh, ninevah

Ninevah


فرهنگ فارسی

شهری باستانی در کنار رودخانه دجله مقابل موصل کنونی . از قرن هشتم قبل از میلاد تا سال ۶۱۲ ق م . که بدست مادها افتاد و ویران شد پایتخت امپراطوری آشور بود . کاوش های باستانشناسی که از سال ۱۸۴۲ در تپه های کویونجیک و نبی یونس صورت گرفت ویرانه های این شهر را آشکار ساخت . حماسه معروف گیلگمش در میان [ لوح نبشته های ] یافته شده در قصور ویران آن بدست آمد .
نینوی ٠ نام دیگر کربلاست ٠

لغت نامه دهخدا

نینوا. [ ن َ ن َ ]( اِخ ) نینوی. نام دیگر کربلاست. رجوع به کربلا شود.

دانشنامه عمومی

نینوا پایتخت باستانی دولت آشور بود و بر کرانهٔ رود دجله در عراق کنونی قرار داشت. شهر نینوا در سال ۶۱۲ پیش از میلاد به دست اقوام ماد و بابل (مادی ها و بابلی ها) ویران شد. آشوری ها شهرهای بسیاری بنا کرده بودند، اما بزرگترین شهر بنا شده توسط آنان در آن زمان نینوا محسوب می شد.
آشور
میانرودان
واژه «نینوا» بر خلاف آنچه برخی تاریخ نگاران می پندارند، از نام نین که نام یکی از خدایان آشور بوده یا از نام نینوس گرفته شده است، اما نینوا یک اسم خاص است که زادگاه دلاوران نامداری بوده، این شهر در ۱۲۴۸ پیش از میلاد پایتخت آشوریان شد.
شهر نینوا در سمت راست نهر دجله بنا شده بود و درست در جهت مخالف موصل کنونی قرار داشت. این شهر ۳۵ مایل طول و ۲۰ مایل عرض، یعنی هفتصد مایل مربع وسعت داشت. در شمال و جنوب شهر، نهر دجله جریان داشت و خودبه خود از آنجا محافظت می نمود و سدی را به وجود آورده بود، شمال غربی و جنوب آن نیز بر اثر جریان رود زوه محافظت می شد. در طرف دیگر شهر هم تپه ها و کوهستان های صعب العبور واقع شده بودند. علاوه بر این، حصارها و قلاع بسیاری در اطراف شهر به دست معماران زبردست آشوری بنا شده بود. عرض دیوارهای شهر طوری بود که دو ارابه دو اسبه در آن واحد پهلو به پهلو از روی آن می توانستند عبور کنند. شهر نینوا از نظر وسعت سه برابر لندن کنونی بود و چون باغات زیادی در آن قرار داشتند، لذا در صورت محاصره دشمن، اهالی شهر از لحاظ آذوقه و خوراک در مضیقه قرار نمی گرفتند. پیرامون شهر ۱۵۰۰ برج نیز قرار داشت که هر برج دویست پا ارتفاع داشت اما بلندی حصار شهر یکصد پا بوده است.
همه خیابان های شهر وسیع و به شکل صلیب بودند و آن ها را سنگفرش کرده بودند. شهر روی هم رفته ۱۵۰ دروازهٔ برنزی داشت که کنار هر دروازه نیز یک پاسگاه مخصوص برنزی ساخته شده بود. بر سر هر یک از چهار راه ها، چهار برج بسیار مستحکم برای مقابله با دشمن بنا شده بود. تمامی خانه های شهر را لوله کشی کرده بودند. در بیرون از شهر دریاچه ای مصنوعی احداث کرده بودند و آب را از سرچشمه های کوهستانی تأمین می کردند و به این ترتیب، شهر را از آب بی نیاز می ساختند. در همین شهر بود که آشور بانیپال، پادشاه آشور، بایگانی و کتابخانه ای سلطنتی دربرگیرنده چند صد اتاق بنا کرده بود و این نخستین کتابخانهٔ شناخته شده در جهان محسوب می شود. در سال ۱۸۵۰ م. ده هزار لوح به اندازه های مختلف، که بر طبق اصول ریاضی تنظیم شده بودند، از این کتابخانه بدست آمدند.
درآمد: این قطعه با حرکتی پایین رونده با ویلن آلتو در دانگ دوم نوا آغاز و نهایتاً بعد از اجرای انگاره های نوا از میزان ششم تابلویی از انگاره های اصلی نوا، بواسطهٔ ارکستر پدیدار می شود و پس از آن طرح ملودی اصلی برای ویلونسل با همراهی ارکستر نوشته می شود که با نت های کشیده پایان می یابد.
نغمه: با پیتزیکاتوی آهستهٔ ویلونسل و کنترباس آغاز می شود و در ادامه دگره های مختلفی از گوشهٔ «نغمه» برای آلتو و ویلن ۱ و ۲ با ریتم های مختلف نوشته شده که در ادامه انگاره های آغازین با «نغمه» ترکیب می شوند و در پایان، نی گوشهٔ «نغمه» را به شکل آوازی با همراهی ارکستر خاتمه می دهد.
جامه دران: با حرکت آهستهٔ ویلن آلتوی سلو آغاز می شود و با ملودی و انگاره های گوشه های دیگر ترکیب و با حرکتی تندتر با گوشهٔ «نغمه» پایان می یابد.
نَهُفت: انگارهٔ اصلی گوشهٔ نَهُفت به صورت اکتاو در بخش های مختلف آغاز، و نی با حالتی نیمه آزاد همراه می شود. در ادامه همین گوشه با دگره های ریتمیک تندتر با همراهی نی و ارکستر پایان می یابد.
فرود:قطعهٔ «درآمد» عیناً تکرار می شود و قطعه در دستگاه نوا فرود می آید.
رقص سماع: این بخش با ریتم ده ضربی (۳+۳+۴) یا (۱+۲+۳+۴) با پیتزیکاتوی ویلونسل و کنترباس با همراهی دو نی آغاز می شود که در ادامه نیز باقی ارکستر با پیتزیکاتو، دو نی را همراهی می کنند و با سؤال جواب نی ها و ارکستر ادامه داده می شود و با کرشندو ی کوتاه ارکستر به پایان می رسد.
نی نوا آلبومی از حسین علیزاده — موسیقی دان ایرانی — است که در مهر ۱۳۶۲ توسط مؤسسهٔ فرهنگی هنری ماهور پخش شد.این آلبوم یکی از معروف ترین کارهای حسین علیزاده است و پس از پخش توانست از محبوبیت عمومی برخوردار شود و پایه های شهرت علیزاده را نیز محکم تر کرد. این آلبوم حتی موجب شد که علیزاده در سطح بین المللی هم بتواند خود را بیشتر بشناساند.نی نوا دومین اثری بود که علیزاده برای ارکستر ساخت و پیش از نی نوا، یک سرود در همین سبک برای روز کارگر ساخته بود. هستهٔ اصلی نی نوا مربوط به سال ۱۳۵۶ می شود. او به دلیل علاقه به دستگاه نوا، از این دستگاه برای نوشتن این قطعه استفاده کرده و بعد روی آن کار کرده و آن را با ارکستر زهی ادغام کرده است.
با اینکه برداشت های مختلفی از نی نوا می شود و برخی آن را قطعهٔ مذهبی هم در نظر می گیرند، اما علیزاده تنها آن را نوعی خاطره نویسی موسیقایی از سال های آغازین دههٔ ۱۳۶۰ در نظر می گیرد و ساخت قطعهٔ مذهبی را رد می کند، هرچند که آئین مذهبی را در کنار سایر ایده هایی که داشته، در ساختن آلبوم خود الهام بخش می داند.
در این آلبوم، نی، نقش یک راوی را دارد و مصرع نخست از نی نامه مولوی، یکی از مواردی بوده که علیزاده از آن ایده گرفته است. تکنوازی نی در این آلبوم توسط جمشید عندلیبی انجام شده است.

نی نوا (آلبوم). نی نوا آلبومی از حسین علیزاده — موسیقی دان ایرانی — است که در مهر ۱۳۶۲ توسط مؤسسهٔ فرهنگی هنری ماهور پخش شد. این آلبوم یکی از معروف ترین کارهای حسین علیزاده است و پس از پخش توانست از محبوبیت عمومی برخوردار شود و پایه های شهرت علیزاده را نیز محکم تر کرد. این آلبوم حتی موجب شد که علیزاده در سطح بین المللی هم بتواند خود را بیشتر بشناساند. نی نوا دومین اثری بود که علیزاده برای ارکستر ساخت و پیش از نی نوا، یک سرود در همین سبک برای روز کارگر ساخته بود. هستهٔ اصلی نی نوا مربوط به سال ۱۳۵۶ می شود. او به دلیل علاقه به دستگاه نوا، از این دستگاه برای نوشتن این قطعه استفاده کرده و بعد روی آن کار کرده و آن را با ارکستر زهی ادغام کرده است.
با اینکه برداشت های مختلفی از نی نوا می شود و برخی آن را قطعهٔ مذهبی هم درنظر می گیرند، اما علیزاده تنها آن را نوعی خاطره نویسی موسیقیایی از سال های آغازین دههٔ ۱۳۶۰ درنظر می گیرد و ساخت قطعهٔ مذهبی را رد می کند، هرچند که آئین مذهبی را در کنار سایر ایده هایی که داشته، در ساختن آلبوم خود الهام بخش می داند.
در این آلبوم، نی، نقش یک راوی را دارد و مصرع نخست از نی نامه مولوی، یکی از مواردی بوده که علیزاده از آن ایده گرفته است. تکنوازی نی در این آلبوم توسط جمشید عندلیبی انجام شده است.
نی نوا در زمانی پخش شد که پیش از آن، هنرمندان مختلف عمدتاً از آواز به عنوان عنصر اصلی در موسیقی خود استفاده می کردند و از این رو که یک آلبوم ایرانی تنها با تکیه بر سازهای گوناگون بتواند به محبوبیت فراگیر در جامعه برسد، در نوع خود بااهمیت جلوه می کرد. استفاده از ریتم، سازآرایی گوناگون و فرم چندصدایی که مورد آخر در آن زمان در بین آثار ایرانی تازگی داشت، از عواملی هستند که منتقدان در موفقیت اثر از آن نام می برند.
این آلبوم، به همراه آلبوم دیگری از علیزاده به نام آوای مهر که در سال ۱۳۷۰ منشتر شده بود، مجدداً در قالب لوح فشرده هم منتشر شد. نی نوا توسط ارکسترهایی ایرانی و غیرایرانی همچون ارکستر رودکی، ارکستر سمفونیک اوکراین و یک ارکستر فرانسوی به صورت زنده اجرا شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] نِینَوا یا نینوی از نام های تاریخی کربلا و نام منطقه ای در شمال شرقی کربلا بوده است. بر اساس منابع تاریخی زمانی که کاروان امام حسین(ع) پس از قصر بنی مقاتل وارد نینوا شد، حربن یزید ریاحی به دستور عبیدالله بن زیاد مانع توقف امام در این منطقه شد. او مأموریت یافت کاروان امام حسین(ع)را در بیابانی بی حصار و فاقد آب متوقف کند.
بنابر برخی گزارش ها، امام حسین(ع) زمین کربلا، را از اهالی نینوا و غاضریه خرید و به شرط آنکه آنان از زائران مدفنش پذیرایی کنند این زمین را به خودشان بخشید.
پس از شهادت امام حسین، نینوا توقفگاه زائران قبر امام حسین(ع) بود.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است
شهادتگاه امام حسین علیه السلام. نام منطقه ای در کوفه و شرق دجله و شرق کربلا، از روستاهای منطقه طف. «نینوا یک سری تپه های باستانی است که کشیده شده و تا مصب نهر علقمه امتداد می یابد. قریه «یونس بن متی » است و آن حضرت از میان مردم این منطقه بیرون آمده است.
نینوا امروز به «باب طویرج » معروف است که در شرق کربلا قرار گرفته است». «ناحیه ای در سواد کوفه که کربلا از آن ناحیه است. نام قصبه موصل و نام شهری که یونس علیه السلام به آنجا جهت دعوت کردن مردم آن شهر رفته بود». وقتی حسین بن علی علیه السلام به این منطقه رسید به سواری برخورد که نامه ابن زیاد را برای حر آورده بود.
مضمون نامه این بود: حسین را محاصره کن و در سرزمین بی آب و علفی فرود آر. کمی پیشتر رفتند تا به زمین کربلا رسیدند و فرود آمدند.
در ادبیات عاشورا، نسبت به نی و نینوا نیز تعابیر عاطفی و عرفانی فراوانی ساخته و بکار برده اند و صحرای کربلا را پر از نوای حقجویی و حقگویی دانسته اند. از آن آتش که نمرود زمان در جان ابراهیمیان افکند به دشت «نینوا»، نای حقیقت از «نوا» افتاد.
ولی... مرغ شباهنگ حقیقت، از نوای ناله «حق، حق » نمی افتد.
جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.

پیشنهاد کاربران

این واژه به واتای شهر خون است. ( تاریخ ماد، برگ 274 )

در زبان لری بختیاری به معنی
آواز نی

نی::نی
نوا::صدا. آواز

نی به معنای نیزار جایی که در آنجا نی روییده ( در کرانه های رود دجله و فرات ) و نوا. که از ترکیب این دو چنین بنظر می رسد. سرزمینی که نی های آن صدا دارند . . . یا آواز میخوانند

پایتخت کشور آشور ( آسور )
منطقه آشورستان ( آسوران ) در شمال عراق. جنوب ترکیه. سوریه واقع شده

ایل سورانی حاکم بر کردستان عراق باقیمانده قوم آشور است
شهرهای آسوری دهوک. اربیل.
. . .
آشوران::آسوران ، سوران )
این منطقه در زمان هخامنشیان فتح شد و زبان پارسی به آنجا راه یافت
( زبان پارسی آشوری )

مردم کشور سوریه
نژاد خود را از
قوم آشور می دانند
آشوریه::آسوریه. سوریه
***
کرد::رمه گردان، عشایر،

نینَ وا :نین یعنی نه ( ۹ ) ، وا یعنی واز ، وازه ، باز ، دروازه
شهر نه دروازه


کلمات دیگر: