کلمه جو
صفحه اصلی

شیران

فرهنگ اسم ها

اسم: شیران (پسر) (فارسی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: shiran) (فارسی: شیران) (انگلیسی: shiran)
معنی: از شخصیتهای شاهنامه، نام یکی از دلاوران ایرانی در زمان خسروپرویز پادشاه ساسانی

فرهنگ فارسی

عزالدین محمد دومین از حکام بنگاله (جل. ۶٠۲ ه.ق ./ ۱۲٠۵ م .- ۶٠۵ ه.ق./ ۱۲٠۸ م . ). وی پس از محمد بخیتار خلجی بحکومت رسید .

لغت نامه دهخدا

شیران. ( اِخ ) دهی است از بخش دشتیاری شهرستان جیرفت. سکنه آن 120 تن. آب آن از چشمه. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8 ).

شیران. ( اِخ ) دهی از بخش مرکزی شهرستان اردبیل. سکنه آن 966 تن. آب آن از چشمه. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ).

شیران. ( اِخ ) عزالدین محمد، دومین از حکام بنگاله ( 602 - 605 هَ. ق. ). وی پس از محمد بختیار خلجی بحکومت رسید. ( فرهنگ فارسی معین ).

شیران . (اِخ ) دهی از بخش مرکزی شهرستان اردبیل . سکنه ٔ آن 966 تن . آب آن از چشمه . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4).


شیران . (اِخ ) عزالدین محمد، دومین از حکام بنگاله (602 - 605 هَ . ق .). وی پس از محمد بختیار خلجی بحکومت رسید. (فرهنگ فارسی معین ).


شیران . (اِخ ) دهی است از بخش دشتیاری شهرستان جیرفت . سکنه ٔ آن 120 تن . آب آن از چشمه . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8).


دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۸°۰۵′۵۵″شمالی ۴۸°۰۳′۴۳″شرقی / ۳۸٫۰۹۸۵۷°شمالی ۴۸٫۰۶۱۸۳°شرقی / 38.09857; 48.06183
روستایی است در منطقه «دورسونخواجه» که در فاصله 25 کیلومتری اردبیل و 10 کیلومتری شهر نیر قرار دارد.اراضی کشاورزی روستای شیران از بیشترین وسعت در منطقه برخوردار است و به همین جهت بیشترین سهم آب را در منطقه دارا می باشد. و حتی این روستا بین روستاهای همسایه به نام " مغان کوچک" مشهور است. وجه تسمیه شیران به درستی معلوم نیست ولی برخی بر این باورند که نام شیران برگرفته از نام یک شخص بنام «شیلان» است که در گذشته بسیار دور به این منطقه آمده و موجب رونق و آبادانی آن گشته است. به قولی واژه "شیران" در زبان ترکی باستان به معنی شهر یا سکونتگاهی با تمدن باز می میگردد. حتی شهرهایی در منطقه آذربایجان وجود دارد که همراه با کلمه "شیر" است. شاید بتوان معنی شیران را به معنایی محلی و سکونتگاهی بشری است. به عنوان مثال در دامه سبلان روستایی به نام "شم شیر خانه" وجود دارد. به معنای شهر آفتاب.
قدمت شیران طبق نظر بزرگان و ریش سفیدان، به بیش از 700 سال می رسد برخی هم بسییار بیشتر از آن دانسته اند. بیشتر ساکنین این روستا در گذشته از مناطق دیگر به این منطقه مهاجرت کرده اند.در گذشته شیران رونق بسیار چشمگیری داشته و دارای آسیاب آبی و اراضی وسیع کشاورزی بود. طبق مطالعه میدانی دوران توسعه و طلایی این روستا به سال های 1350-1357 باز می گردد.
جمعیت روستای شیران هم اکنون کمتر از 200 نفر می باشد که بیشتر به کار کشاورزی در روستا و کارگری در شهرهای اطراف می پردازند.جمعیت روستای شیران حدود 80 سال قبل تقریباً بیش از 300 خانوار بود (1500 نفر) که به کار کشاورزی و دامداری مشغول بودند ولی به تدریج بر اثر نیازهای مالی و اقتصادی به شهرهای دیگر مانند اردبیل، تهران و شهرهای جنوبی برای کار (شرکتهای راهسازی) می رفتند. این عوامل باعث گردید که بیشتر خانواده ها به شهرهای مورد نظر کوچ نمایند و متأسفانه در زلزله سال 1375 که تلفات جانی و مالی زیادی به روستا وارد گردید باعث کوچ اکثریت ساکنان گردید.

واژه نامه بختیاریکا

از قرن 8 بزرگترین واحد ایل بختیاری از تیره تبدیل به طایفه گردید. چهارلنگ و هفت لنگ تعریف شد و از آن تاریخ تحولات زیادی در زمینه جغرافیا، تقسیمات بصورت مداوم بوجود آمد. بدین سبب هنوز اجماعی بر روی چارت بختیاری وجود ندارد. برآیند نظریات متعدد از میان کتب و ماخذ شفاهی بدین گونه می باشد. ( تش ) ( ت ) اَورِک؛ ( ط ) دینارانی

پیشنهاد کاربران

مطلبی که درباره شیران در اردبیل بیان شده می تواند درست باشد اما در بعضی منابع امده است این محل زمانی محلی برای نمایش شیرها و جنگ بین ها بوده است و به نوعی از این راه کسب و کار میکردند

ستاره درخشان

قدرتمندان

اساد


کلمات دیگر: