کلمه جو
صفحه اصلی

فونتامارا

دانشنامه عمومی

فونتامارا نام کتابی از اینیاتسیو سیلونه نویسنده ایتالیایی است. این کتاب داستان ساکنان دهکده ای به نام فونتامارا است که زیر ستم فئودال های زمان خود زندگی می کنند.با اینکه این کتاب اولین اثر سیلونه بود اما وی را به شهرتی جهانی رساند.سیلونه نگارش این رمان را در سال ۱۹۳۱ به پایان برد.منوچهر آتشی این کتاب را به فارسی ترجمه کرده است.
فونتامارا شاهکار کوچکی از مقاومت دهقانان است که براساس وقایع حقیقی در تاریخ معاصر ایتالیا نوشته شده.
فونتامارا تکان دهنده ترین روایتی است که از توحش فاشیست خوانده ام. مردی پیر به همراه همسر و پسرش به خارج فرار می کنند تا داستان پیراهن سیاه هایی که به فونتامارا آمدند را تعریف کنند. کتاب باید تا پایان بی رحمی که روایت می کند خوانده شود.
دزدیدن آب...انتقام های بی رحمانه، تسخیر ده بوسیله جیره خواران فاشیست که به تمامی دختران تجاوز می کنند...کشتار بوسیله نیروهای دولتی - اگر فقط نیمی از این ها واقعیت داشته باشد، ایتالیای موسولینی از ایتالیای تحت نظارت اتریشی ها یا لومباردها بدتر بوده.
فونتامارا کتابی به یادماندنی است که از اولین جمله تا آخرین آن علیه ٰزیم فاشیستی، دروغ های آن، توحش آن و اعمال شنیع آن نوشته شده. اشتیاق انقلابی کتاب به حدی بالا است که به خلق هنری اصیل می رسد. فونتامارا به خودی خود صرفاً دهکده ای فقرزده در یکی از دورافتاده ترین نقاط ایتالیا است. در طول ۲۰۰ صفحه کتاب نام ها تبدیل به سمبل های ایتالیای کشاورزی از تمامی دهکده ها و فقرشان و یاس و شورش آن ها می شود. با این وجود هرچه نهادهای بوروکراسی درباره این نوع کتاب ها که به ادبیات اصیل انقلابی تعلق دارند، انجام دهند، فونتامارا مطمئناً راه خود را درون توده ها پیدا خواهد کرد. وظیفه هر انقلابی است که در توزیع و پخش این کتاب کوشش کند.- لئون تروتسکی
فونتامارا یکی از رمان های شاخص در وصف مبارزهٔ جمعی فرودستان است. این رمان کوچک در زمان خود، یعنی در دورهٔ اوج اقتدار فاشیسم ایتالیا و رشد سهمگین جنبش نازیسم در آلمان، با استقبال زیادی هم مواجه شد.-اسدالله امرایی
فونتامارا یکی از کتاب های دهه ۳۰ است که مورد توجه و خوانش زیادی قرار گرفت و نقدهای بسیاری درباره آن نوشته شد. خوانندگان خارجی آن را به عنوان افشاگری حقیقی درباره سرکوب رژیم فاشیستی و مقاومت دهقانان برمی شمردند. موضوع اصلی کتاب بی اعتبار کردن رژیم فاشیستی موسولینی بوده با این وجود این برخی از خوانندگان کتاب این نتیجهٔ نادرست را درباره رژیم فاشیستی می گرفتند که به تعرض جنسی و کشتار جمعی مخالفان متوسل می شود.
فونتامارا در زوریخ سویس و در بهار سال ۱۹۳۳ منتشر شد. کتاب ترجمه آلمانی بود از نوشته اصلی که به ایتالیایی نوشته شده بود. همچنین کتاب به صورت اپیزودی در برخی از نشریات آلمانی زبان سویس نیز چاپ می شد. در سپتامبر ۱۹۳۴ ترجمه انگلیسی کتاب توسط انتشارات پنگوئن منتشر شد. اولین نسخه فرانسوی کتاب در سال ۱۹۳۴ در پاریس منتشر شد با این وجود چاپ ایتالیایی در خود ایتالیا تا سال ۱۹۴۵ که سیلونه نسخه تصحیح شده از کتاب را تهیه کرد، به تعویق افتاد. در سال ۱۹۴۷ نسخه تصحیح شده دیگری توسط سیلونه، منتشر شد. سیلونه تصحیحات بیشتری نیز در سال ۱۹۵۳ انجام داد که در نثر کتاب تغییراتی ایجاد می کرد. با وجود اختلاف نظر شدیدی که سیلونه با استالینیسم داشت و جدایی او از کمونیسم، کتاب در روسیه و در سال ۱۹۳۵ منتشر شد.
ایالت متحده آمریکا نسخه ای از کتاب را بدون اجازه سیلونه به همراه دیگر کتاب او، نان و شراب، منتشر کرد و کتاب ها را در میان ایتالیایی ها در حین آزادی ایتالیا مابین سال های ۴۵-۱۹۴۳ پخش کرد.


کلمات دیگر: