کلمه جو
صفحه اصلی

نزهت نامه علایی

دانشنامه عمومی

نزهت نامه علایی دائره المعارفی است دربارهٔ مسائل مختلف علمی و ادبی و تاریخی که شهمردان بن ابی الخیر رازی برای یکی از امرای بنی کاکویه به نام علأالدوله ابوکالیجار گرشاسپ بن علی بن فرامرز از آل کاکویه (۵۱۳–۴۸۸ قمری) (امارتش از ۱۰۹۵ تا ۱۱۱۹) حاکم در یزد، تألیف کرده است. این کتاب یکی از اولین کتاب هایی است که دربارهٔ علوم طبیعی به زبان پارسی نوشته شده است؛ ولی با وجود اهمیت آن که از کهن ترین متون کهن پارسی است توجه لازم به آن نشده است. با توجه به شواهد موجود در کتاب، تاریخ تألیف آن باید بین سال های هجری برابر سال های ۱۱۰۲–۱۰۹۷ میلادی انجام شده باشد. بنا به اظهار خود نویسنده، برای نگارش کتاب بیش از صد جلد کتاب مطالعه کرده است و یک سال را صرف تدوین آن ساخته است.
این کتاب از اولین دانشنامه های فارسی است. اولین کوشش ها برای طبقه بندی علوم می باشد.
کتاب بیانگر میزان دانش عمومی دربارهٔ علوم متداول زمان خود است.
از نظر سبک نگارش، این کتاب نشان دهنده مرحله دگرگونی زبان فارسی از مرحله سبک چهار قرن اول اسلام تا سبک های معرب قرن های بعدی می باشد.
از این کتاب ده نسخه خطی بجای مانده است که قدیمی ترین آن نسخهٔ کتابخانه بودلین در دانشگاه آکسفرد به شماره ۱۶۸۰ می باشد. در این نسخه یادداشت ها و حواشی بسیاری به زبان های ترکی و عربی نوشته شده است. همچنین یکی از نسخه های دیگر کتاب که در کتابخانه چستربیتی در دوبلین موجوداست، بیش از پانصدسال پس از تاریخ تألیف کتاب، یعنی در سال های ۱۰۰۷–۱۵۹۹ استنساخ شده است. نزهت نامه لااقل بمدت ۵ قرن در داخل و حتی در خارج ایران مورد توجه و استفاده دانشمندان قرارگرفته است.
این کتاب در سال ۱۳۵۶ به همت فرهنگ جهانپور در ۵۷۳ صفحه توسط بنیاد فرهنگ ایران منتشر شد که در کتابخانه مجلس شورای اسلامی موجوداست. انتشار مقدمه آن در ۱۱۷ صفحه در سال ۱۳۵۸ توسط ایشان به انجام رسیده است.
حدود نود سال پس از تحریر نزهت نامه علایی، ابوبکر مطهر جمالی یزدی در مقدمه کتاب خود فرخ نامه می نویسد:«جماعتی از اقران … پیش این ضعیف شدند. یکی از ایشان تمنای مطالعه نزهت نامه علایی که شهمردان الموستوفی جمع کرده است یادکرد. درحال، حاضرکردم و آن را تأمل می کردند و به چشم اعزاز و اکرام می نگریستند. درخدمت ایشان برخود واجب کردم که به موجب آن کتابی سازم نام آن فرخ نامه جمالی از کتب متفرق که از این انواع باشد و هر آنچه در نزهت نامه باشد الی ماشاالله.»

دانشنامه آزاد فارسی

نُزْهَتْ نامۀ عَلائی
دانشنامه ای در موضوعات علمی، ادبی، و تاریخی به فارسی نوشتۀ شهمردان بن ابی الخیر رازی. کتاب احتمالاً میان ۴۸۸ تا ۵۱۳ق و به نام علاءالدوله خاصبک ابوکالیجار گرشاسب، از امرای کاکویۀ یزد، نوشته شده است. مطالب آن در یک مقدمه و دو قسم و یک خاتمه و هر قسم در شش مقاله تنظیم شده است. قسم اول دربارۀ خواص و طبایع انسان، حیوان، نبات، جماد، احجار، جواهر و اجساد، و قسم دوم دربارۀ خواص و فواید و انواع علوم و مطالبی دربارۀ فنون و صنعت هاست. این اثر یکی از قدیم ترین کوشش ها در طبقه بندی علوم به شمار می رود و میزان دانش عمومی را دربارۀ علوم متداول زمان روشن می کند. به نوشتۀ مؤلف، این کتاب بازنویسی فارسی کتاب دیگرش، البدایع است. اطلاعات علمی و تاریخی آن ارزشمند است. نزهت نامه به همت فرهنگ جهان پور چاپ شده است (تهران، ۱۳۶۲ش).


کلمات دیگر: