(تلفظ: abbās) (عربی) (در قدیم) (صیغهی مبالغه) ، اخمو ، عبوس ؛ شیری که شیران از او بگریزند؛ (به مجاز) بسیار شجاع و دلیر ؛ (در اعلام) عباسِ بن علی مکنی [کنیه او] ابوالفضل و برادر امام حسین (ع) که در واقعه عاشورا به شهادت رسید.
عباس
فرهنگ اسم ها
معنی: عبوس و خشمگین، شیر بیشه که شیران از او بگریزند، ( به مجاز ) بسیار شجاع و دلیر، لقب برادر امام حسین علمدار شجاع صحرای کربلا، عباس، صیغه مبالغ از «عبس» به معنای پر هیبت و چهره در هم کشیده است و نیز به معنای شیر بیشه است، شیری که شیران از او بگریزند، عباس نام فرزند علی ابن ابی طالب ( علیهما السلام ) است در میان کنیه های ایشان ابوالفضل ( ابوفاضل، ابوالفضائل ) مشهورترین است و مادرش ام البنین می باشد، در کربلای حسینی ساله بود که «سقا» و «قمر بنی هاشم» و «علمدار» القای او بوده است، مروت و جوانمردی و ولایتمداری او در کربلا مثل اعلای اخلاق و عرفان اسلامی شده است، حتی وقار و متانت و صلابت نفس او از چشم دشمنان به دور نمانده است تا جائیکه عمربن سعد هیبت و چهره آرام و پرصلابت او موجب ترس و وحشت در لشکریان خود می دانست و به افراد خودش سفارش می کرد که چشم در چشم او ندوزند تا منقلب نشوند، هر کس نام فرزندش را «عباس» بگذارد و حرمت این نام را نگهدارد به ادب و مروت و هیبت روحانی آراسته می شود و حضرت عباس مراد غیبی او می گردد، همگان از او ه بزرگی و جوانمردی یاد می کنند و در آخرت از شفاعت آن بزرگوار بهره مند خواهد شد و آب بعنوان رمز معرفت و دریافت پیام های روحانی در زندگی او نقش بسزائی خواهد داشت، بطوری که حضرت عباس علیه السلام بعنوان سقای تشنه لبان در کربلا وقتی مامور می شود که آب را به خیام زنان و اطفال امام حسین علیه السلام برساند در مصاف با آب فرات مکاشفه ای به او دست می دهد که واقف سّر نهان ولایت می شود بطوری که آب به او می گوید، گفت عباس از پی آب آمدی من سرت گردم چه بی تاب آمدی من خودم مست شراب ساقی ام از یم کوی ولایت باقی ام این طراوت ها که بینی در من است جملگی از حاصل آن خرمن است گر به مولایم رسانی جام من تا ابد سیراب گردد کام من چون تو هم رودی ازآن دریا شدی این چنین آشفته سوی ما شدی، ( عربی ) ( در قدیم ) ( صیغه ی مبالغه )، اخمو، عبوس، ( در اعلام ) عباسِ بن علی مکنی [کنیه او] ابوالفضل و برادر امام حسین ( ع ) که در واقعه عاشورا به شهادت رسید، شیر بیشه، نام پسر عبدالمطلب عموی پیامبر ( ص )
فرهنگ فارسی
عبوس، بسیارترشرو، بداخم، ویکی ازنامهای شیر
۱ - بسیار ترشرویی . ۲ - شیر بیشه .
ابن موسی بن عیسی العباسی الهاشمی بسال ۱۹۸ ه از جانب مامون ولایت مصر یافت و بسال ۱۹۹ بدانجا رفت و مستقر شد ... و در همان سال مسموم گردید و درگذشت
فرهنگ معین
لغت نامه دهخدا
عباس. [ ع َب ْ با ] ( اِخ ) شاه عباس اول. رجوع به عباس اول شود.
عباس. [ ع َب ْ با ] ( اِخ ) شاه عباس دوم. رجوع به عباس دوم شود.
عباس. [ ع َب ْ با ] ( اِخ ) شاه عباس سوم. رجوع به عباس سوم شود.
عباس. [ ع َب ْ با ] ( اِخ ) ابن احنف بن اسود الحنفی الیمامی ، مکنی به ابوالفضل. یمانی الاصل است. او راست : دیوانی معروف به دیوان احنف. رجوع به ابوالفضل ابی احنف شود.
عباس. [ ع َب ْ با ] ( اِخ ) ابن سهل بن سعد تابعی است. ( منتهی الارب ). و رجوع به مجمل التواریخ ص 306 شود.
عباس. [ ع َب ْ با] ( اِخ ) ابن عبادةبن نضله از بنی سالم بن عوف. یکی از70 تن است که در عقبه با حضرت رسول بیعت کرد. وی درجنگ احد شهید شد. ( از تاریخ گزیده صص 236 - 238 ).
عباس. [ ع َب ْ با ] ( اِخ ) ابن عبدالجلیل بن عبدالرحمان التغلبی. امیر یمانی. اصل او از جبل ذخر است و امارت زبید و عدن یافت. وی را همت عالی بود و ثروت بسیاری داشت از جمله آثار نیک او مسجدی است در ابیات حسین و مسجد قریه سلامه و مدرسه ای در ذخر. وی به سال 664 هَ. ق. به زبید درگذشت. ( از الاعلام زرکلی ).
عباس. [ ع َب ْبا ] ( اِخ ) ابن عبداﷲ المأمون بن هارون الرشید. وی به سال 213 هَ. ق. از جانب پدر خود ولایت جزیرة و سرحدات را یافت و بعد از مرگ مأمون با خلافت معتصم مخالفت کرد و به دست وی گرفتار شد و تحت شکنجه قرار گرفت و در سال 223 هَ. ق. درگذشت. ( از الاعلام زرکلی ).
عباس. [ ع َب ْ با ] ( اِخ ) ابن عبداﷲ شیبانی. یکی از والیان هرات بعد از درگذشت عبداﷲ طاهر است. ( تاریخ خاندان طاهری ص 166 ).
عباس. [ ع َب ْ با ] ( اِخ ) ابن عبدالمطلب بن هاشم بن عبدمناف. از بزرگان قریش در عصر جاهلیت و اسلام بود و جد خلفای عباسی است. پیغمبر ( ص ) در وصف وی گوید که وی بخشنده ترین مردم قریش بود. با خویشان خود حسن سلوک داشت و در عقل و ذکاوت معروف بود. با بردگی و برده داری مخالفت میکرد و عده زیادی از بردگان را آزاد نمود. منصب سقایة الحاج و عمارت بیت الحرام به وی رسید. قبل از هجرت رسول در خفا اسلام آورد و در مکه بماند و اخبار مشرکین را به پیغمبر گزارش میداد سپس به مدینه مهاجرت کرد و در واقعه حنین و فتح مکه شرکت داشت ، وی در اواخر عمر از بینائی محروم شد. در صحیح بخاری و مسلم 35 حدیث از او نقل شده است. عباس به سال 32 هَ. ق. در زمان خلافت عثمان درگذشت و در بقیع مدفون گردید. ( از الاعلام زرکلی ) و رجوع به دائرةالمعارف فرید وجدی و قاموس الاعلام ترکی و تاریخ گزیده شود.
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن احنف بن اسود الحنفی الیمامی ، مکنی به ابوالفضل . یمانی الاصل است . او راست : دیوانی معروف به دیوان احنف . رجوع به ابوالفضل ابی احنف شود.
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن سهل بن سعد تابعی است . (منتهی الارب ). و رجوع به مجمل التواریخ ص 306 شود.
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن عبداﷲ شیبانی . یکی از والیان هرات بعد از درگذشت عبداﷲ طاهر است . (تاریخ خاندان طاهری ص 166).
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن عبدالجلیل بن عبدالرحمان التغلبی . امیر یمانی . اصل او از جبل ذخر است و امارت زبید و عدن یافت . وی را همت عالی بود و ثروت بسیاری داشت از جمله آثار نیک او مسجدی است در ابیات حسین و مسجد قریه ٔ سلامه و مدرسه ای در ذخر. وی به سال 664 هَ . ق . به زبید درگذشت . (از الاعلام زرکلی ).
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن عبدالمطلب بن هاشم بن عبدمناف . از بزرگان قریش در عصر جاهلیت و اسلام بود و جد خلفای عباسی است . پیغمبر (ص ) در وصف وی گوید که وی بخشنده ترین مردم قریش بود. با خویشان خود حسن سلوک داشت و در عقل و ذکاوت معروف بود. با بردگی و برده داری مخالفت میکرد و عده ٔ زیادی از بردگان را آزاد نمود. منصب سقایة الحاج و عمارت بیت الحرام به وی رسید. قبل از هجرت رسول در خفا اسلام آورد و در مکه بماند و اخبار مشرکین را به پیغمبر گزارش میداد سپس به مدینه مهاجرت کرد و در واقعه ٔ حنین و فتح مکه شرکت داشت ، وی در اواخر عمر از بینائی محروم شد. در صحیح بخاری و مسلم 35 حدیث از او نقل شده است . عباس به سال 32 هَ . ق . در زمان خلافت عثمان درگذشت و در بقیع مدفون گردید. (از الاعلام زرکلی ) و رجوع به دائرةالمعارف فرید وجدی و قاموس الاعلام ترکی و تاریخ گزیده شود.
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن فرج الریاشی البصری . از لغویان و روات و مورخان عرب بود. وی به سال 177 هَ . ق . در بصره متولدشد و به سال 257 در فتنه ٔ صاحب الزنج به قتل رسید. او راست : کتاب الخیل و کتاب الابل و ما اختلف اسماؤه من کلام العرب ، و کتابهای دیگر. (از الاعلام زرکلی ).
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن فرناس . از مخترعین اندلس و از مردم قرطبه است و ظاهراً وی درعصر خلیفه عبدالرحمان دوم می زیسته است . (قرن نهم میلادی ). وی اولین کسی است که صنعت شیشه و سنگ تراشی رادر اندلس بوجود آورد و آلتی درست کرد بنام المثقال لمعرفة الاوقات و نقشه ٔ آسمان را با ستارگان و ابرها و برق و رعد در منزل خود نصب کرد، و تصمیم داشت که به آسمانها پرواز کند، و از این جهت برای خود پرها و بالهائی ساخت و به هوا پرید و مسافت زیادی را نیز طی کرد و بر زمین افتاد و مجروح شد. او راست : اشعاری در وصف نقشه ٔ آسمان و پرواز خود. (از الاعلام زرکلی ).
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن فضل الانصاری الواقفی . یکی از قضاة و رجال حدیث و عالم به قراآت و شعر بود. مولد او بصره است و در زمان خلافت رشید قضاوت موصل یافت . وی به سال 186 هَ . ق . درگذشت . (از الاعلام زرکلی ). و رجوع به موشح ص 268 شود.
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن مرداس بن ابی عامر السلمی . از مردم مضرو از شعرا و فرسان عرب و از عقیق بود. جاهلیت و اسلام را درک کرد. و پیش از فتح مکه اسلام آورد و در جنگهای اسلام شرکت کرد. سپس به قوم خود بازگشت و به سال 18 هَ . ق . در زمان خلافت عمر درگذشت . (از الاعلام زرکلی ). و رجوع به منتهی الارب و تاریخ گزیده ص 246 شود.
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن ملک المجاهد علی بن مؤید داودبن المظفر یوسف الرسولی الغسانی الجفنی ملقب به الملک الافضل . از پادشاهان دولت رسولی یمن و از مورخان بزرگ است و لقب ضرغام الدین یافت . وی بعد از مرگ پدر خود به سال 764 هَ . ق . ولایت یافت و از علم و ادب و تاریخ بهره کافی داشت . او را تألیفاتی است ، از جمله : بغیة ذوی الهمم فی التعریف بانساب العرب و العجم ، نزهة العیون فی معرفة الطوایف و القرون ، العطایا السنیه فی المناقب الیمنیه ، نزهة الابصار فی اختصار کنز الاخبار. وی به سال 778 هَ . ق . در زبید درگذشت . (از الاعلام زرکلی ).
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن موسی بن عیسی العباسی الهاشمی . به سال 198 هَ . ق . از جانب مأمون ولایت مصر یافت و به سال 199 بدانجا رفت و مستقر شد... و در همان سال مسموم گردید و درگذشت . (از الاعلام زرکلی ).
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) شاه عباس اول . رجوع به عباس اول شود.
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) شاه عباس دوم . رجوع به عباس دوم شود.
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) شاه عباس سوم . رجوع به عباس سوم شود.
عباس . [ ع َب ْ با ] (ع ص ) صیغه ٔ مبالغه . بسیار ترش روی . (از اقرب الموارد). || (اِ) شیر بیشه . (ناظم الاطباء) (منتهی الارب ). || شیری که شیران از او بگریزند. (از اقرب الموارد).
عباس . [ ع َب ْ با] (اِخ ) ابن عبادةبن نضله از بنی سالم بن عوف . یکی از70 تن است که در عقبه با حضرت رسول بیعت کرد. وی درجنگ احد شهید شد. (از تاریخ گزیده صص 236 - 238).
عباس . [ ع َب ْبا ] (اِخ ) ابن عبداﷲ المأمون بن هارون الرشید. وی به سال 213 هَ . ق . از جانب پدر خود ولایت جزیرة و سرحدات را یافت و بعد از مرگ مأمون با خلافت معتصم مخالفت کرد و به دست وی گرفتار شد و تحت شکنجه قرار گرفت و در سال 223 هَ . ق . درگذشت . (از الاعلام زرکلی ).
عباس . [ ع َب ْ با ] (اِخ ) ابن محمدالهاشمی . ازحفاظ حدیث و ثقات است . او را کتابی است در رجال که از یحیی بن معین حکایت کرده است . (از الاعلام زرکلی ).
فرهنگ عمید
عَبوس#NAME?
دانشنامه عمومی
شیر غران و خشمگین. شیر شیران.
شاه عباس یکم، شاه صفوی
شاه عباس سوم، شاه صفوی
شاه عباس دوم، شاه صفوی
عباس میرزا، شاهزاده قاجار
این روستا در دهستان تشان شرقی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۲۳ نفر (۴۲خانوار) بوده است.
دانشنامه اسلامی
...
جدول کلمات
پیشنهاد کاربران
اسم همسرمه، عاشقه این اسمم😍😍
اسم همسرمه و عاشق این اسمم
دلیر ، ترشرو، عبوس
اسم همسرمه خیلی قشنکه
بی همتاست عباس. . .
عباس یعنی ادب. . . . . . . . . .
شما بالا سر ما باشد تقدیم به همه پدران عزیز
عباس: عباس از عبس نمی آید زیرا جامد غیر مصدری است. ( عَـبّـاس ) نام پسرانه ی عربی است . این کلمه لقبی برای شیر است . عباس بر وزن ( فَعّال ) اسم مبالغه است و به معنی بسیار اخمو است. زیرا شیر نیز همیشه اخمو است. عباس از فعل ( عَـبَـسَ ) به معنی ( ترشرویی کرد ) گرفته شده است ( اِ ) شیر بیشه . ( ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ) . || شیری که شیران از او بگریزند. ( از اقرب الموارد ) به یک معنی نگاه شیر می شود.
اسماعیل برزکار به نقل از سایت armanemahdaviyat. ir
اسم شوهرمه واقعا عاشق این اسمم
یکه تاز بی همتا، شکار کننده روح و روان، شیر عرصه های فرا تصور، بزرگ شیری که شیران طاقت شنیدن نامش هم ندارند چه رسد به خود شخصا و . . .
نام عباس عظمت و بزرگی خاصی داره
عباس یعنی ادب
عباس یعنی با وفا
واقعا عباس یعنی همه ی خوبی ها
و من زیباتر از نام عباس ندیدم و نشنیدم
انشاءالله در آینده هر وقت خداوند بهم فرزند پسر داد، بخاطر علاقه و ارادتی که به آقا اباالفضل العباس علیه السلام دارم حتما نام زیبای عباس را براش انتخاب میکنم.
عباس اسم بابامه عاشق این اسمم 😍