کلمه جو
صفحه اصلی

داراباد

فرهنگ فارسی

( دار آباد ) دهی است جزئ بخش شمیران شهرستان تهران

لغت نامه دهخدا

( دارآباد ) دارآباد. ( اِخ ) دهی است جزء بخش شمیران شهرستان تهران. چهارهزارگزی خاور تجریش. در دامنه سردسیر. 367 تن سکنه دارد. آب از چشمه سار کوهستانی و قنات. محصول آن غلات ، مختصر بنشن ، میوه جات مختلف. شغل اهالی زراعت ، کسب ، باغبانی. راه شوسه به تجریش دارد. شاه آباد که بیمارستان مسلولین در آن واقع است مجاور دارآباد و جزء دارآباد منظورشده است. در این بیمارستان 800 الی 1000 نفر مریض معالجه میشوند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ص 86 ).

دانشنامه عمومی

دارآباد. دارآبادیکی از محله های شهر تهران است که در شمال این شهر قرار گرفته است. دارآباد پیش از این یکی از روستاهای پیرامون تهران به شمار می رفت. دارآباد از سوی شمال به رشته کوه توچال و از جنوب به زمین های اقدسیه و از سوی شرق به جایی به نام باقلی زار و از غرب به بازوی توچال و زمین های رحمن آباد مشرف است.پارک ساحلی دارآباد یکی از زیباترین پارکهای تهران است
جغرافیای تاریخی شمیران، منوچهر ستوده، جلد یکم، تهران، ۱۳۷۱.
مردم قدیم دارآباد پیشتر در جایی دیگر در جنوب ازگل و شرق سوهانک سکونت داشتند و نام آن محل کهنه دارآباد می باشد، ولی در پی خشکسالی آن زمین ها را واگذاشتند و به جای کنونی دارآباد کوچیدند.نام دارآباد پس از ساختن کاخی در زمان مظفرالدین شاه قاجار در این آبادی، به شاه آباد دیگرگون شد ولی بعدها دوباره نام پیشین به آن بازگردانده شد. هنوز کاریز (قنات) این محل به نام شاه آباد معروف است. گفته می شود پزشکان فرانسوی به خاطر بیماری آسم مظفرالدین شاه قاجار دارآباد را برای درمان بیماری به واسطهٔ آب وهوای خوبش مناسب دانستند. در ساختمان و زمین های کاخ، در زمان رضاشاه در سال ۱۳۱۲ هجری خورشیدی بیمارستان مسلولین ساخته شد. از دیگر عمارت های قاجاری که نزدیک به کاخ شاهی ساخته شده است عمارت فخرالدوله می باشد.
بر پایه سرشماری سال ۱۳۳۵ هجری خورشیدی دهکده دارآباد ۲۰۴۱ تن جمعیت داشت که جمعیت آن در سال ۱۳۷۱ خ. سه هزار تن برآورد شده است. رشد جمعیت در سال ۱۳۷۱ بیشتر بخاطر مهاجرت غیربومیان از خلخال و اردبیل و استان لرستان و جوشقان) به دارآباد بوده است.
در جنوب شرقی دارآباد تپه ای باستانی به نام سیمین قلعه قرار دارد که در آن کاوش های باستانشناختی نیز انجام گرفته است.دارآباد دو قنات داشت که یکی از آن ها را به اقدسیه اختصاص داده اند و آب قنات دیگر به نام «سید آبگوشتی» که در شرق روستاست به تهران می رود.

دانشنامه آزاد فارسی

دارآباد. آبشار چال مگس، منطقه ای در شمال اقدسیه، در شمال تهران. در دورۀ قاجار روستایی کوچک بود. در ۱۳۲۱ق، مظفرالدین شاه قاجار کاخی ییلاقی در آن جا ساخت و آن را شاه آباد نامید. از آن پس این نام به سراسر منطقه داده شد. در ۱۳۱۶یا ۱۳۱۸ش، اولین بیمارستان و آسایشگاه مسلولانِ ایران، با نام آسایشگاه شاه آباد، در کاخ قدیمی قاجار برپا شد. آسایشگاه شاه آباد نخست مختلط بود و در ۱۳۳۲، به بیماران مسلولِ زن اختصاص یافت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نام آن بیمارستان دکتر مسیح دانشوری شد. در ۱۳۴۰، در تپۀ سفیدقلعه در جنوب شرقی دارآباد، آثار بنایی قدیمی کشف شد. پس از انقلاب اسلامی، دوباره نام قدیمی دارآباد به کار گرفته شد. در ۱۳۷۲، مجموعه ای آموزشی و تفریحی همراه با یک موزۀ تاریخ طبیعی و حیات وحش، و خانۀ فرهنگ در دارآباد بنا کردند. در ۱۳۷۸ اولین مجموعه آسایشگاه و مرکز اقامتی کودکان مبتلا به سرطان در ایران را مؤسسۀ محک در نزدیکی بیمارستان ۵۰۵ ارتش در دارآباد احداث کرد. دارآباد از مراکز مهم و مشهور ورزشی و کوهنوردی به شمار می رود. رود دارآباد از میان آن می گذرد.

پیشنهاد کاربران

دارآباد٬ در مازندران به درخت٬ دار میگویند٬ ساکنان قدیمی شمال تهران به زبان مازندرانی سخن میگفتند و دارآباد به معنای جایی است که با درختان زیاد آباد شده است یا درختان زیادی دارد


کلمات دیگر: