کلمه جو
صفحه اصلی

ژرژ ملی یس

دانشنامه عمومی

ژرژ مِلی یِس (به فرانسوی: Georges Méliès) با نام کامل ماری ژرژ ژان ملی یس شعبده باز و فیلمساز فرانسوی بود. شهرت او به سبب نوآوری هایش هم در شیوه روایت فیلم و هم در تکنیک های نوین فیلمسازی در سال های اولیه ظهور سینما است. ملی یس نوآوری های فراوانی در استفاده از جلوه های ویژه داشت. در سال ۱۸۹۶ او به صورت اتفاقی استاپ تریک را کشف کرد. ملی یس نقش مهمی در ابداع و تکمیل برخی از نخستین نمونه های جلوه های ویژه داشت؛ نوردهی چندگانه، تصویربرداری زمان گریز، دیزالو و فیلم رنگی (رنگ آمیزی دستی فریم به فریم فیلم ها) از تکنیک هایی بودند که ملی یس در فیلم هایش استفاده می کرد.به سبب توانایی غیرقابل انکار ملی یس در دستکاری کردن واقعیت در فیلم هایش او را نخستین جادوگر سینما دانسته اند.
ورق های بازی (فیلم) (۱۸۹۶)
قلعه تسخیر شده (۱۸۹۶)
خرمنکوب (۱۸۹۶)
اردو (۱۸۹۶)
آب دادن به گلها (۱۸۹۶)
ورود یک قطار به ایستگاه ونسن (۱۸۹۶)
شب مزخرف (۱۸۹۶)
کلئوپاترا (۱۸۹۹)
سیندرلا (۱۸۹۹)
ماجرای دریفوس (۱۸۹۹)
ژان دارک (۱۹۰۰)
سفر به ماه (۱۹۰۲)
سفرهای گالیور (۱۹۰۲)
مهمانخانه ای که مردی در آن نمی خوابد (۱۹۰۳)
شعله سحرآمیز (۱۹۰۳)
فاوست در جهنم (۱۹۰۳)
قلمرو پریان (۱۹۰۳)
سفر غیرممکن (۱۹۰۴)
قصر شبهای عربی (۱۹۰۵)
از پاریس تا مونت کارلو (۱۹۰۵)
انسانیت در دوران مختلف (۱۹۰۸)
فتح لهستان (۱۹۱۲)
خیالات بارون مانچهاوزن (۱۹۱۱)
قرض شرف ارباب (۱۹۱۱)
شوالیه برف ها (۱۹۱۲)
شبح کوهستان سولفر (۱۹۱۲)
داستان زندانی(۱۹۱۲)
دو فیلم بسیار مشهور او عبارتند از سفری به ماه (۱۹۰۲) و سفر غیرممکن (۱۹۰۴). در هر دوی این آثار داستان بر محور سفرهای فضایی عجیب و سورئال شبیه به آثار ژول ورن می گردد. این دو اثر که در زمره مهم ترین فیلم علمی- تخیلی نخستین به شمار می روند، در حقیقت به سینمای فانتزی نزدیک تر است.
با نگاهی به فیلم ملک شیطان (۱۸۹۶) می توان ملی یس را از پیشگامان سینمای وحشت دانست. به حقیقت می توان ملی یس را فرمانروای عصر نوین فیلمسازی وبنیانگذار انقلاب فرهنگی ودگرگون گرایی واستفاده از ایده های خلاق وپویا در عرصهٔ فیلمساز ی دانست.
ماری- ژرژ-ژان ملی یس در هشتم دسامبر سال ۱۸۶۱ در پاریس متولد شد. پدرش ژان لویی استانیسلاس ملی یس نام داشت و نام مادر هلندیش یوهانا کاترین شوئرینگ بود. ژان لویی استانیسلاس در۱۸۴۳ به عنوان یک کارگر کفاش ماهر به پاریس مهاجرت کرد. او به هنگام کار در یک کارگاه چکمه سازی با یوهانا کاترین آشنا شد. پدر یوهانا کاترین سابقاً چکمه دوز رسمی خانواده سلطنتی هلند بود، اما کسب و سرمایه اش را در یک آتش سوزی از دست داده بود. یوهانا کاترین در تحصیلات ژان لویی استانیسلاس کمک حال بود. این دو نهایتاً ازدواج کردند و به همراه یکدیگر کارگاه چکمه سازی معتبری در بلوار سن مارتین افتتاح کردند. هنگامی که ماری ژرژ ژان، سومین پسرشان متولد شد، خانواده ملی یس ثروتمند شده بودند.


کلمات دیگر: