کلمه جو
صفحه اصلی

زبان خانتی

دانشنامه عمومی

زبان خانتی از زبان های اورالی رایج در کشور روسیه است که در منطقه خانتی-مانسی و یامالو-ننتس، در حدود دوازده هزار نفر گویشور دارد.
اوگری
خانتی
زبان خانتی به همراه زبان مانسی که نزدیکی زیادی با آن دارد و نیز زبان مجاری در یک دسته قرار دارد. این زبان از خانواده زبان های اورالی و در زیرگروه زبان های فین واوگری بوده و از دسته زبان های اوگری می باشد.
زبان خانتی با وجود کمی گویشورانش، گویش ها و لهجه های نسبتاً فراوانی دارد. در تمام مناطق گوناگونی که این زبان گویشورانی دارد گویش ها هم متفاوت است. این تفاوت گویشی در سه بخش گویش های شمالی، غربی و شرقی تقسیم بندی می شود. بخش غربی شامل گویش های مناطق سالخارد، رود اب و ایرتیش بوده و گویش های شرقی این زبان در سورگوت رایج است. تمامی این گویش ها از دید آواشناسی و تک واژشناسی و واژگان با یکدیگر تفاوت هایی دارند. گویش های شمالی با این دو دسته تفاوت فاحش تری داشته و تقریباً قابل فهم نیست.
نوشتار زبان مانسی ابتدا به خط لاتین بوده و بعدها استفاده از خط لاتین برای این زبان منسوخ شده و خط سیریلیک جای آن را گرفته است. آغاز نوشتار به این زبان با خط لاتین در حدود 1931 میلادی بوده و بعدها در سال های 1958 به خط سیریلیک تغییر یافت و در نهایت در سال 2000 میلادی در آن گونه سیریلی اصلاحاتی پدید آمد که به خط کنونی زبان خانتی منجر شد.


کلمات دیگر: