کلمه جو
صفحه اصلی

فریازان

لغت نامه دهخدا

فریازان. [ ف َرْ ] ( اِخ ) دهی از دهستان کرزان رود شهرستان تویسرکان ، واقع در یازده هزارگزی باختر شهر تویسرکان و یک هزارگزی جنوب راه شوسه تویسرکان به کرمانشاه. ناحیه ای است واقع در جلگه ، سردسیر و دارای 1081 تن سکنه. از کرزان رود مشروب میشود. محصولاتش غلات ، حبوبات ،قلمستان زیاد، لبنیات ، انگور و صیفی است. اهالی به کشاورزی و گله داری گذران میکنند. دبستان و هشت باب دکان و مسجد دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

دانشنامه عمومی

فریازان یکی از روستاهای شهرستان تویسرکان در استان همدان ایران است. این روستا در دهستان حیقوق نبی جای گرفته است.
بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا ۱۱۸۵ نفر (۳۸۰ خانوار) بوده است.
فریازان یادمانی پرشکوه از هزاره های فراموش شده............. سرزمین کوهستانی تویسرکان در دامنه کوه الوند (جنوب الوند) قرار دارد و کمی پائین تراز تویسرکان به فاصله 12 کیلومتر، بعد از عبور از روستاهای رودآور، جعفریه(دوقلعه)، قلعه شیخ، وآریکان ودرست روبروی روستای سهام آباد، روستای کهن و بزرگی وجود دارد به نام فریازان. در زبان محلی به فریازان ( پریازان ) هم می گویند. پریازان همواره یکی از نواحی پیدایش و گسترش فرهنگ و باورهای ایرانی بوده است. مردمان دلاور و باشهامت این روستای سرسبز وزیبا توانسته اند تا در طول تاریخ، فرهنگ و آیین ها و زبان خود را بهتر از برخی نواحی دیگر پاس دارند و کمتر در معرض دگرگونی های فرهنگی قرار گیرند. فرمانروایان قدرتمند و اصیل محلی نیز توانسته بودند تأثیری چشمگیر در پاسداشت باورهای کهن داشته باشند و از همین روی است که خیلی از آداب و رسوم اصیل ایرانی در این روستا هنوز هم برجای مانده اند . نام های ایرانی و کهن روستا، کوه ها و رودها نیز نشانه هایی دیگر از گسترش فرهنگ ایرانی در این سرزمین بزرگ و پرافتخاری است که با طلوع خورشید از مشرق«الوند ایران» بر پیشانی این روستای کهن وباستان می درخشد.
فریازان در دو صورت کلمه اش معنی دارد. چون در طول تاریخ همواره کلمات ثابت نبودند گاهاًدر زبان هخامنشی و پهلوی باستان کلمات تغیر کردند. مثال ف به پ , پهلوی به فهلوی و اما از دید کلی فر== به معنی با شکوه... بهتر یازان === بدست آوردن کسب کردنچنگ آوردن وگرفتن ویازیدن می باشد فریازان==معنی کامل خوش نویسان است و بزرگ نوشته شدگان که کلاً به سینه فراخان و سلحشوران با شکوهان معنی می دهد فریازان یکی از محلات بزرگ شهر رودآور بوده که تقریباً در کنارشهر واقع شده است شهر رودآور را حدوداً 18 کیلومتر تاخمین زده فریازان از شهر رودآور 10 کیلومتر فاصله دارد فریازان در حال حاضر دو محله است. یکی بنام محمود آباد ودیگری فریازان مردم فریازان اقوامی مهاجر بوداند که از قوم لر کرد و فارس تشکیل شده اند دین آن ها شیعه و اداب رسومی مثل سایر روستاهای توابع تویسرکان دارند فریازان قدیمی ترین آبادی ایران که با رودآور هم تاریخ بوده است واز فریازان تا تویسرکان قلعه های بوده که نامشان باقیست به نام باغ اسد الله خان یکی در پاین آبادی ودیگری در بنام قلعه حسن خان مشهور بود . در فریازان سه تپه ار آثار بااستانی به جای مانده که قدمت تپهٔ گر آباد از سایرین بیشتر است و احتمالاً با توجه به آثار و نقوش سفال وخشت های به جای مانده گبری می توان قدمتآن را پیش از اسلامو در عهد باستان دانست اما با توجه به گورستان های باقی مانده در اطراف تپه احتمال دارد مجدداًاقوامی در انجا ساکن شدند که این اقوام نیز بر اثر زلزله ای مهیب از بین رفتند اما شکل کلی تپه گر آباد بدان صورت بوده است که در مرکزیت آن و در جای تپه فعلی قلعهٔ بزرگی وجود داشته که اکثر بزرگان در ان اسکان داشتند./رضا میوند

یکی از وجه تسمیه های فریازان به این قرار است:در زمان ایران باستان هرگاه میخواستند کلمات را قدرت ببخشند وآنرا اهورایی ومقدس کنند از واژه (( فر )) در ابتدای کلمات استفاده میکردند ،مانند فرهنگ که از فر +آهنج که بعدا بصورت فرآهنگ وسپس فرهنگ درآمد. فریازان از دو واژه (فر ) به معنای شکوه ،عظمت و قدرت و( یازان ) یعنی مبارزان و جنگجویان قوی میباشد. چند احتمال دیگر در مورد علت نامگذاری و وجه تسمیه فریازانبه قرار زیر میباشد. پریوازان:پری به معنای کنار،واز به معنای باز و گسترده و ان (الف ونون) آن به معنای محل یا مکان. روی همرفته در اینجاپریوازان به معنای محلی که فاقد کنار ودیوار وحصارمیباشد و دارای دشت باز است. پرعوزان:پربه معنای کنار؛عو به معنای آب ؛ زان به معنای ازآن میباشد،روی هم رفته به محلی که از کنار آ ن، یا از درون آن آب می آید. وجود بیش از چهل چاه عمیق بزرگ و چاه های آب شرب شهرستان تویسرکان که در فریازان اسقرار یافته گواه این موضوع میباشد . فری آزان:فری به معنای بزرگی وآزان به معنای از آن،روی هم رفته فری آزانبه معنای بزرگی و شکوهمندی از آن آمده و یا خواهد آمد. فری تازان:فری به معنای بزرگی یا بزرگان، تازان به معنای سواران رونده که حرف ((ت)) تازان با گذشت زمان حذف شده است. در یک معنای دیگرفریازان یعنی خوشنویسان.. فریازان هم درتاریخ گذشته اش قدرتمند است وهم در جغرافیای طبیعی و ژئوپلتیک تویسرکان. هم واژه ای اهورایی و مقدس است، هم به عنوان یک کلمه قدرتمند است مدیر وبلاگ روستای فریازان:http://student.parsiblog.com


پیشنهاد کاربران

بنویس فریازان. . . !
با اجازه از عمو پائولو میخوام بنویسم . . .
بنویس!چه یک نامه ، خاطره روزانه ، نوشتن یک نامه ، یا یک وبلاگ - اما بنویس!
با نوشتن به فریازان ، به مردم روستام و طبیعت آن نزدیکتر میشم.
اگه میخوای نقش خودتو توی دنیا بهتر بفهمی، بنویس! سعی کن روحت رو توی نوشته ات بذاری .
حتی اگه هیچکی نوشته ات رونخوند، یا بدتر از اون ، خوندش اما نفهمیدش یا خیلی وحشتناکتر از همه ، نفهمید ومسخره ات کرد اما بازم بنویس!
همین نوشتن درد رو تسکین میکنه به شرطی که تو فقط برای دله خودت بنویسی!تا کسی ( مکتوب ) ننویسه، هیچکی نمیتونه بخونه. تا خالق
ننویسه ونگه ( إقرأ ) حتی پیامبر هم باشی نمیتونی بخونی ( بسم ربک الذی خلق ) به نام آنکه ( کلمه ) را خلق کرد. پس کلمه قدرت است.
فریازان نیز کلمه ست. وآن قدرت است. ( فریازان نام روستایی در تویسرکان که زادگاه اینجانب عباس عبدالمحمدی میباشد. )
محتمل یکی از وجه تسمیه های فریازان به این قرار است : در زمان ایران باستان هرگاه میخواستند کلمات را قدرت ببخشند وآنرا اهورایی ومقدس کنند از واژه ( ( فر ) ) در ابتدای کلمات استفاده میکردند ، مانند فرهنگ که از فر +آهنج که بعدا بصورت فرآهنگ وسپس فرهنگ درآمد. فریازان از دو واژه ( فر ) به معنای شکوه ، عظمت وقدرت و ( یازان ) یعنی مبارزان و جنگجویان قوی میباشد.
مصداق این احتمال هم وجود چهار تپه باستانی
در روستای فریازان است. یکی از این تپه ها، تپه معروف گرعوا ( گبرآباد ) است. این تپه ها، پادگانهایی برای این جنگجویان قدرتمند قوم ( ماد ) درجنوب کوه الوندبوده است . کمی پائین تر از فریازان و به موازات رودخانه کرزانرود در ضلع جنوبی فریازان ، روستای ( فرسفج ) به معنای ( چراگاه اسبان ) محل چراگاه خیل اسبان این جنگجویان قدرتمند بوده است که در تاریخ قوم ماد درهمدان ، کمتر به آن اشاره شده است.
چند احتمال دیگر در مورد علت نامگذاری و وجه تسمیه فریازان به قرار زیر میباشد.
پریوازان:پری به معنای کنار، واز به معنای باز و گسترده و ان ( الف ونون ) آن به معنای محل یا مکان. روی همرفته در اینجا پریوازان به معنای محلی که فاقد کنار ودیوار وحصارمیباشد و دارای دشت باز است.
پرعوزان:پر به معنای کنار؛عو به معنای آب ؛ زان به معنای ازآن میباشد، روی هم رفته به محلی که از کنار آ ن، یا از درون آن آب می آید. وجود بیش از چهل چاه عمیق بزرگ و چاه های آب شرب شهرستان تویسرکان که در فریازان اسقرار یافته گواه این موضوع میباشد .
فری آزان:فری به معنای بزرگی وآزان به معنای از آن، روی هم رفته فری آزان به معنای بزرگی و شکوهمندی از آن آمده و یا خواهد آمد.
فری تازان: فری به معنای بزرگی یا بزرگان، تازان به معنای سواران رونده که حرف ( ( ت ) ) تازان با گذشت زمان حذف شده است.

در یک معنای دیگر فریازان یعنی خوشنویسان. .
فریازان هم درتاریخ گذشته اش قدرتمند است وهم در جغرافیای طبیعی و ژئوپلتیک تویسرکان. هم واژه ای اهورایی و مقدس است، هم به عنوان یک کلمه قدرتمند است . این وبلاگ را برای فریازان ومردم آن مینویسم. خواه کسی بخواند یا نخواند . مطالب را بپذیرد ویا رد کند.
من فقط به یاد فریازان پاک نوشتم . وبه یاد خانواده اه ، بیاد دوستانم وخاطراتی که از آنجا دارم. بیاد رودخانه وسیل بندش، کوه السیا، ، محمود آباد ، باغها، گندمزارها، نه دسته بیلی، خرمنا و فوتبالش، درحموم، درمسجد، سرپل روستا، شرکت تعاونی ، تیم ستاره سرخ ، تیم درخشان و تیم آرش . فریازان اندیشه ابدی و غرور پاک روستایی من است.
روح من همیشه در فریازان است چرا که همیشه محل وقوع خوابهای من درهر بار خواب دیدن فریازان است.


کلمات دیگر: