کلمه جو
صفحه اصلی

تویسرکان

فارسی به انگلیسی

tuiserkan

فرهنگ فارسی

شهرستانی کوهستانی در مغرب ایران جزو استان پنجم که از دو قصبه بنام توی و سرکان تشکیل شده و در جنوب همدان قرار دارد . جمعیت حوزه تویسرکان ۶۹۳۴۷ تن میباشد . شهر تویسرکان مرکز شهرستان است و دارای ۲٠۱/۷٠۵ تن جمعیت میباشد .
قصبه ایست در حوالی و جانب شمالی نهاوند

لغت نامه دهخدا

تویسرکان. [ س َ / س ِ ] ( اِخ ) قصبه ای است در حوالی و جانب شمالی نهاوند.... ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). یکی از بخشهای ولایت ثلاث قدیم ( ملایر - نهاوند - تویسرکان ) که اینک از شهرستانهای استان پنجم کشور است. وجه تسمیه آن از دو کلمه توی و سرکان ترکیب شده و نام دو قصبه ٔبزرگ قدیمی است. توی شهر فعلی و سرکان نام قصبه ای است در 6 هزارگزی شمال توی. در حال حاضر قصبه سرکان همان سرکان نامیده می شود ولی توی به تنهائی گفته نمیشود و کلمه تویسرکان نام خاص شهر مرکز شهرستان است.شهرستان تویسرکان محدود است : از طرف شمال به کوه الوند، از شمال باختری به بخش اسدآباد شهرستان همدان ، از خاور به شهرستان ملایر، از جنوب به شهرستان نهاوند، از باختر به بخش کنگاور شهرستان کرمانشاهان. شهرستان تویسرکان در دره های دامنه جنوب باختری کوه الوندواقع است و شعبه های مختلف این کوه از هر سمت ، شهرستان تویسرکان را فراگرفته است. کوههای خان گرمز، کمرزرد، کلیان و سیاه دره از ارتفاعات این شهرستان بشمار می آیند. رودخانه های مهم آن کرزان رود و خرم رود است. محصول عمده این شهرستان غلات و میوه و خشکبار و توتون و پنبه و پوست و پشم و چوب و صنایع دستی قالی و قالیچه است. این شهرستان از سه دهستان تشکیل یافته است : 1 - کرزان رود با 36 آبادی و 41000 تن سکنه. 2 - خرم رود با 39 آبادی و 17000 تن سکنه. 3 - قلقل رود با 40 آبادی و 19000 تن سکنه. شهر تویسرکان در یکی از دره های باختری و خوش آب و هوای کوه الوند واقع است و 15000 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

دانشنامه عمومی

مسجد جامع تویسرکان
پارک توریستی و چنار کمربسته: واقع در شهر سرکان در ۳ کیلومتری تویسرکان
آرامگاه میررضی الدین آرتیمانی
آرامگاه حیقوق پیامبر
آبشار اللو و آبشار افشار در سرکان
قلعه اردلان: در روستای اشتران تویسرکان
پل تاریخی فرسفج (جنوب غربی شهر فرسفج)
پل و قلعه تاریخی عصر قاجاریه در روستای کرزان
کاروان سرای شاه عباسی فرسفج
مدرسه شیخ علی خان زنگنه یا حوزه علمیه شهر تویسرکان
درخت چنار قطور و کهنسال ۳۰۰۰ ساله (مسجد باغوار)
دره گزندر سرابی (تویسرکان)
طبیعت کوهستان الوند جنوبی
دره باغ های آرتیمان (روستای آرتیمان)
راسته بازار (بازار سر پوشیده مربوط به دوره صفویه)
روستاهای گردشگری اشتران، گشانی، سنجوران و شهرستانه
تویسرکان یکی از شهرهای استان همدان در ایران است. این شهر مرکز شهرستان تویسرکان است و بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن (۱۳۹۵)، جمعیت آن ۵۵٬۷۰۸ نفر است. تویسرکان در جنوب کوه الوند و شهر همدان واقع شده است. از شمال به شهرستان همدان و بهار، از شمال غرب به شهرستان اسدآباد، شرق به شهرستان ملایر، از جنوب به شهرستان نهاوند، و از غرب به شهرستان کنگاور در استان کرمانشاه محدود می شود. این شهر به خاطر تعدد و بزرگی درخت های گردویش بسیار معروف است. تویسرکان بعد از شهر همدان، ملایر و نهاوند چهارمین شهر بزرگ استان به حساب می آید. آب و هوای شهر معتدل کوهستانی است. تویسرکان بر روی ویرانه های شهر قدیمی رودلاور (رودآورد) که بر اثر حمله مغول و زلزلهٔ پس از ان ویران شده، ساخته شده است. در واقع رودلاور از سه قصبهٔ «توی»، «سرکان»، و «شکان» تشکیل شده بود، پس از ویرانی رودآورد، شکان نیز بر اثر زلزله از بین رفت، و تویسرکان فعلی از ادغام توی و سرکان، به وجود آمده است.
نام تویسرکان از دو بخش توی و سرکان تشکیل شده است. در برخی نواحی ایران محل هایی به نام توی هست، برای این که اشتباهی رخ ندهد در هر جا چنین محلی باشد به نام نزدیکترین محل به آن خوانده می شود؛ (مانند توی دروار در دامغان) که نزدیک به قریه دربار است و (توی کازرون) و این توی چون در یک فرسنگی سرکان است به تویسرکان مشهور است. توی و سرکان در اصل نام دو قریه بوده اند. توی همان تویسرکان امروزی است و سرکان نام شهری در ۷ کیلومتری تویسرکان امروزی است.قریهٔ سومی نیز در گذشته وجود داشته است با نام شکان، که بر اثر زلزله از بین رفته است.
جغرافی دانان سده سوم و چهارم هجری غالباً تویسرکان را (توی رودلاور) و (توی همدان) نوشته اند و این توی احتمالاً با زبان قومی که پیش از مادها در این سرزمین می زیسته اند، مرتبط است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تویْسِرْکان، شهرستان و شهری به همین نام در استان همدان است.
این شهرستان با مساحتی حدود ۰۴۸، ۱ کم ـ ۲ در مرکز استان همدان واقع، و از شمال به شهرستان های همدان، بهار و اسدآباد، از شرق به شهرستان ملایر، از غرب به شهرستان صحنه در استان کرمانشاه و از جنوب به شهرستان نهاوند محدود است.
مقدم «گل محمدی»، محمد، ج۱، ص۲۲، تویسرکان، تهران، ۱۳۷۸ش.
این شهر که مرکز شهرستان تویسرکان است، در °۳۴ و ´۳۳ عرض شمالی و °۴۸ و ´۲۷ طول شرقی در ۸۵۰، ۱ متـری از سطح دریا واقع شده،
پاپلی یزدی، محمدحسین، فرهنگ آبادیها و مکانهای مذهبی کشور، ج۱، ص۱۵۴، مشهد، ۱۳۶۷ش.
(۱) ابن حوقل محمد، صورة الارض، به کوشش کرامرس، لیدن، ۱۹۲۸م.(۲) ابن فقیه احمد، البلدان، به کوشش یوسف هادی، بیروت، ۱۴۱۶ق/۱۹۹۶م.(۳) ابوالحسن گلستانه، مجمل التواریخ، به کوشش مدرس رضوی، تهران، ۱۳۵۶ش.(۴) استرابادی محمدمهدی، جهانگشای نادری، به کوشش عبدالله انوار، تهران، ۱۳۴۱ش.(۵) اسکندربیک منشی، عالم آرای عباسی، تهران، ۱۳۵۰ش.(۶) اصطخری ابراهیم، مسالک الممالک، به کوشش دخویه، لیدن، ۱۸۷۰م.(۷) اطلس گیتاشناسی استانهای ایران، به کوشش سعید بختیاری، تهران، ۱۳۸۳ش.(۸) اعتضادالسلطنه علیقلی، اکسیر التواریخ، به کوشش جمشید کیان فر، تهران، ۱۳۷۰ش.(۹) اعتمادالسلطنه محمدحسن ، مرآة البلدان، به کوشش عبدالحسین نوایی و هاشم محدث، تهران، ۱۳۶۷ش.(۱۰) افشین یدالله، رودخانه های ایران، تهران، ۱۳۷۳ش.(۱۱) پاپلی یزدی محمدحسین، فرهنگ آبادیها و مکانهای مذهبی کشور، مشهد، ۱۳۶۷ش.(۱۲) جعفری عباس، دایرة المعارف جغرافیایی ایران، تهران، ۱۳۷۹ش.(۱۳) حدودالعالم، به کوشش منوچهر ستوده، تهران، ۱۳۴۰ش.(۱۴) حمدالله مستوفی، نزهة القلوب، به کوشش لسترنج، لیدن، ۱۳۳۱ق/۱۹۱۳م.(۱۵) «درگاه ملی آمار۱» (نک : مل ).(۱۶) زین العابدین شیروانی، بستان السیاحه، تهران، ۱۳۱۵ق.(۱۷) سپهر محمدتقی، ناسخ التواریخ (تاریخ قاجاریه)، به کوشش جمشید کیان فر، تهران، ۱۳۷۷ش.(۱۸) سمعانی عبدالکریم، الانساب، به کوشش عبدالله عمر بارودی، بیروت، ۱۴۰۸ق/۱۹۸۸م.(۱۹) شیبانی ابراهیم، منتخب التواریخ، تهران، ۱۳۶۶ش.(۲۰) شیرازی فضل الله، تاریخ ذوالقرنین، به کوشش ناصر افشارفر، تهران، ۱۳۸۰ش.(۲۱) فرهنگ جغرافیایی آبادیهای کشور، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، تهران، ۱۳۷۶ش.(۲۲) فرهنگ جغرافیایی کوههای کشور، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، تهران، ۱۳۷۹ش.(۲۳) قاضی احمد قمی، خلاصة التواریخ، به کوشش احسان اشراقی، تهران، ۱۳۶۳ش.(۲۴) مجموعۀ قوانین سال ۱۳۱۶ش.(۲۵) مقدسی محمد، احسن التقاسیم، به کوشش دخویه، لیدن، ۱۹۰۶م.(۲۶) مقدم «گل محمدی»، محمد، تویسرکان، تهران، ۱۳۷۸ش.(۲۷) نشریۀ عناصر و واحدهای تقسیمات کشوری، وزارت کشور، تهران، ۱۳۸۴ش.(۲۸) یاقوت، بلدان.(۲۹)» Dargāh-e Mellī-ye Āmār «,wwwsciorgir/content/userfiles/_census۸۵/census۸۵/natayej/abadifil/۱۳xls.

پیشنهاد کاربران

ایل لر ثلاثی ساکن استان همدان

تویسرکان. ملایر. نهاوند

ثلاث ::سه محل

****
استان چهار محل بختیاری ( محال )
لر بختیاری

تویسرکان یکی از شهرهای استان همدان در ایران است. این شهر مرکز شهرستان تویسرکان است و ۴۲٬۵۲۰ نفر جمعیت دارد.
تویسرکان در جنوب کوه الوند و شهر همدان واقع شده است. این شهر به خاطر تعدد و بزرگی درخت های گردویش بسیار معروف است. آب و هوای شهر معتدل کوهستانی است. این شهر بر روی ویرانه های شهر قدیمی رودلاور ( رودآور ) که بر اثر حمله مغول ویران شده، ساخته شده است. در واقع پس از ویرانی رودآور، از ادغام دو روستای توی و سرکان، تویسرکان به وجود آمده است.
شهرستان تویسرکان در گذشته و براساس قانون تقسیمات کشوری مصوب ۱۳۱۶ ه. ش یکی از بخشهای تابعه شهرستان ملایر در استان پنجم کشور بود که در سال ۱۳۲۸ ه. ش از ملایر منفک و به شهرستان ارتقاء یافت. [۱]
محتویات [نمایش]
نام شهر [ویرایش]
نام این شهر از دو بخش توی و سرکان تشکیل شده، و علت نامگذاری هر یک را چنین بیان می کنند:
در برخی نواحی ایران محل هایی به نام توی هست، برای این که اشتباهی رخ ندهد در هر جا چنین محلی باشد به نام نزدیکترین محل به آن خوانده می شود؛ ( مانند توی دروار در دامغان ) که نزدیک به قریه دربار است و ( توی کازرون ) و این توی چون در یک فرسنگی سرکان است به تویسرکان مشهور است.
جغرافی دانان سده سوم و چهارم هجری غالبا تویسرکان را ( توی رودلاور ) و ( توی همدان ) نوشته اند و این توی احتمالا با زبان قومی که پیش از مادها در این سرزمین می زیسته اند، مرتبط است.
در بسیاری از زبان های ایرانی کلمه «سر» به معنی بزرگ و مهتر است و «گان» در زبان پهلوی به معنی جا و مکان آبادانست و قبل از استیلاء اعراب نام بسیاری از شهرها و قصبات ایران به گان ختم می شد.
به این ترتیب سرکان ممکن است به معنای محلی باشد که بزرگان و خوانین در آن سکونت دارند و در واقع تویسرکان محل سکونت ییلاقی بزرگان شهر رودآور بوده است[۲]. تویسرکان از دو قسمت توی و سرکان تشکیل نشده است. سرکان شهر ییلاقی با حدود ده هزار نفر جمعیت در فاصله هشت کیلومتری شمال غرب تویسرکان است. و تویسرکان شهری تاریخی . و باستانی و مرکز شهرستان تویسرکان با حدود شصت هزار نفر جمعیت است و سرکان در شمار شهرهای کوچک تابع تویسرکان است.
زبان و مذهب [ویرایش]
دین و مذهب اکثر مردم آن، اسلام و شیعه جعفری است و زبان اکثر آنان فارسی می باشد و در بعضی روستاها آمیزه ای از لکی، کردی و لری است[۳][۴] لازم به ذکر است روستاهای مجاور به استان کرمانشاه و شهرستان نهاوند و ملایر، به لری، لکی، کردی یا آمیزه ای از این ها صحبت می کنند و نیز ساکنان 3 روستای کوچک نیز زبان ترکی تکلم می کنند. [۵]
ترابری [ویرایش]
فاصله تویسرکان تا تهران 400 کیلومتر می باشد که از مسیر ملایر - شازند - اراک - قم - تهران عبور میکند.
شخصیت های معروف [ویرایش]
حیقوق پیامبر [ویرایش]
آرامگاه حیقوق در تویسرکان
حیقوق پیامبر یکی از پیامبران صاحب کتاب بنی اسراییل و معاصر با دانیال نبی است. وی حدود ۲۶۰۰ سال پیش می زیسته و نگهبان معبد بزرگ یهودیان در اورشلیم بوده است. حدود سال ۵۹۰ قبل از میلاد، بخت النصر، پادشاه کلده به اورشلیم حمله کرد و یهودیان زیادی را به قتل رساند و نزدیک به بیست هزار نفر از آنان را اسیر و به شهر بابل پایتخت کلده که نزدیک بغداد فعلی قرار داشت انتقال داد. حیقوق در بین این زندانیان بود و مدت طولانی در زندان به سر برد.
در سال ۵۴۸ قبل از میلاد کورش کبیر پادشاه ایران به کلده حمله کرد و در جنگی طولانی لشکریان کلده را شکست داد، بابل را تصرف کرد و طی فرمانی دستور آزادی کلیه اسرا و زندانیان یهود را صادرنمود. پس از آزادی از بند اسارت بابلیان، حیقوق به ایران مهاجرت کرد و در شهر تویسرکان ( رودآور ) ساکن شد و در همین شهر درگذشت.
آرامگاه حیقوق پیامبر در تویسرکان طی قرون متمادی چندین بار بازسازی شده است و آخرین بار توسط مرحوم استاد محمدعلی خان میرزایی ( ملک جمشید ) در سال ۱۳۴۰ هجری شمسی بازسازی شده است. این آرامگاه یکی از قدیمی ترین آثار تاریخی ایران محسوب می شود. هم اکنون آرامگاه این پیامبر زیارتگاه اهالی شهرستان تویسرکان و اقلیتهای دینی سایر شهرهای ایران می باشد.
رضی الدین آرتیمانی [ویرایش]
رضی الدین آرتیمانی شاعر معروف عصر صفوی است. مدفن این شاعر بزرگ در قسمت شمالی شهرستان تویسرکان در حوالی میدان هلال احمر واقع شده و دارای استراحتگاه نیز می باشد ساقی نامه معروف او با این بیت آغاز می شود:
الهی به مستان میخانه ات به عقل آفرینان دیوانه ات
رضی الدین آرتیمانی داماد شاه عباس صفوی می باشد و در محلی به نام همینه در بالای محله جولستان دفن گردیده است. . محله جولستان از قدیمی ترین محلات شهرستان تویسرکان میباشد. این محل در اصل خانقاه رضی الدین بوده است. [نیازمند منبع]
مکان های توریستی [ویرایش]
پارک توریستی کمربسته: واقع در شهر سرکان در ۳ کیلومتری تویسرکان
آرامگاه میررضی الدین آرتیمانی
آرامگاه حبقوق پیامبر
آرامگاه شاه زاده ناصر در روستای کرزان
قلعه اردلان: در روستای اشتران تویسرکان
آرامگاه عبدالله و امامزاده هادی در روستای کرزان
پل تاریخی فرسفج ( جنوب غربی شهر فرسفج )
قلعه تاریخی عصر قاجاریه در روستای کرزان
پل تاریخی عصر قاجاریه در روستای کرزان
کاروان سرای شاه عباس ( ۵ کیلومتری جاده تویسرکان - غربان )
مدرسه شیخ علی خان زنگنه یا حوضه علمیه شهر تویسرکان
درخت چنار قطور و کهنسال ۳۰۰۰ ساله ( شهر تویسرکان )
دره گزندر سرابی ( تویسرکان )
دره باغ های سرکان ( سرکان )
دره باغ های آرتیمان ( روستای آرتیمان )
راسته بازار ( بازار سر پوشیده مربوط به دوره صفویه
صنایع دستی [ویرایش]
فرش و قالی تویسرکان [ویرایش]
در روستاهای تویسرکان به دلیل وجود زمستانهای پر برف و دهات دور از دسترس و وجود پشم و پنبهٔ فراوان، از قدیم قالی بافی وجود داشته است. وجود فرشهای . . .


کلمات دیگر: