کلمه جو
صفحه اصلی

نهاوند

فارسی به انگلیسی

nahavand

فرهنگ فارسی

قصبه ای جزئ دهستان دو دانگه بخش ضیائ آباد استان مرکزی . در ۸ کیلومتری جنوب خاوری ضیائ آباد و ۲ کیلومتری جنوب راه شوسه قزوین به همدان . جلگه معتدل ۳۳۸٠ تن سکنه دارد. محصولش غله کشمش یونجه بادام کنجد کرچک گردو .
۱ - ( اسم ) ۲ - یکی از شعب بیست و چهار گان. قدما و آن پنج نغمه است که برای تزیین در هشت نغمه عمل کنند . این شعبه بعشاق و زنگوله مناسب است : (( چنان کزسیه غمر ابیخ بر کند فرو گفت این غزل را در نهاوند . ) )

لغت نامه دهخدا

نهاوند. [ ن َ / ن ِ وَ ] ( اِخ )شهری است از عراق عجم. ( جهانگیری ) ( غیاث اللغات ) ( از برهان ). شهری است از جبال. ( از حدود العالم ). در نزدیکی همدان. ( جهانگیری ). در جنوب همدان است. ( از منتهی الارب ). از اقلیم چهارم است و در حدود همدان. ( از انجمن آرا ) ( از آنندراج ). از اقلیم چهارم است از بلاد جبل. ابن حوقل گوید: نهاوند در جنوب همدان است. شهری است بر دامنه کوه ، رودها و بستانها دارد و میوه اش فراوان است. میوه آن را به سبب نیکوئی آن به عراق برند. در اللباب آمده است که نهاوند شهری است از بلاد جبل ، گویند آن را نوح علیه السلام بنا کرده است و نام آن «نوح آوند» بوده است پس حاء را به هاء بدل کردند و خدا داناتر است. سمعانی در الانساب گوید که : حرب بزرگ مسلمانان در زمان عمربن خطاب رضی اﷲ عنه در آنجا واقع شد. و من چند روزی آنجا اقامت کرده ام. صاحب العزیزی گوید: میان همدان و نهاوند چهارده فرسخ است. ( از ترجمه تقویم البلدان ص 482 و 483 ). شهر نهاوند بر کوهی قرار گرفته و بنای آن از گل است و چشمه ها و باغهای فراوان دارد... ( از ترجمه صورةالارض ص 111 ). و اندر وی دو مزگت جامع است و جائی با نعمت بسیار است و از وی زعفران و میوه [ نیکو خیزد ]. ( حدود العالم ) ( یادداشت مؤلف ). شهر معظمی است در سمت قبلی همدان در سه روزه راه... و آن قدیم ترین شهری است که در کوه واقع شده و این شهر ماه بصره یعنی در حساب آن و دینور ماه کوفه یعنی در آن می باشد. و کوه این شهر آب آن رابه دو قسم منقسم سازد، قسمی به سوی نهاوند و قسم دیگر به سمت غرب می رود... در میان آن حصاری شگفت انگیز و بنای مرتفع حیرت آوری دیده میشود، و قبور جماعتی ازشهداء مسلمانان در این بناست. ( از معجم البلدان ).
وضع امروزین نهاوند: شهرستان نهاوند یکی از شهرستانهای استان پنجم و محدود است از طرف شمال به شهرستانهای ملایر و تویسرکان و بخش کنگاور از شهرستان کرمانشاهان. از طرف جنوب به کوه گرو که خطالرأس آن حد طبیعی این شهرستان و شهرستان خرم آباد است. از طرف شرق به شهرستان ملایر و بخش اشتربیان شهرستان بروجرد. از طرف غرب به بخش صحنه از شهرستان کرمانشاه و بخش نورآباد از شهرستان خرم آباد. شهرستان نهاوند در طول دره ای به عرض تقریبی 4 الی 12 هزارگزی بین دو کوهستان که جهت آنها از شمال غرب به جنوب شرق است واقع شده و رودخانه مهم گاماسیاب در وسط این دره جاری است. شهر نهاوند مرکز شهرستان در قسمت علیای دره مذکور در ارتفاع 1677 گز واقع گردیده است.

نهاوند. [ ن َ / ن ِ وَ ] (اِخ ) (جنگ ...) یوم نهاوند یا جنگ نهاوند، نام جنگ معروفی است که بین سپاهیان اسلام و ایران در نهاوند اتفاق افتاد. رجوع به امثال میدانی و ترجمه ٔ فتوح البلدان و کامل التواریخ ابن اثیر ج 3 ص 2 و مجمل التواریخ و تاریخ گزیده و تاریخ ایران تألیف سایکس شود.


نهاوند. [ ن ِوَ ] (اِ) نام شعبه ای است از موسیقی . (رشیدی ) (جهانگیری ) (انجمن آرا) (برهان قاطع). نام پرده ای است از موسیقی که نیم شب سرایند. (غیاث اللغات ) :
چنان کز سینه غم را بیخ برکند
فروگفت این غزل را در نهاوند.

امیرخسرو (از جهانگیری ).



نهاوند. [ ن َ / ن ِ وَ ] (اِخ ) قصبه ای است جزء دهستان دودانگه ٔ بخش ضیأآباد شهرستان قزوین در 8 هزارگزی جنوب شرقی ضیأآباد و 2 هزارگزی جنوب راه شوسه ٔ قزوین به همدان ، در جلگه ٔ معتدل هوایی واقع است و 3380 تن سکنه دارد. آبش ازخررود، محصولش غلات و کشمش و یونجه و قیسی و بادام وپنبه و کنجد و کرچک و گردو، شغل مردمش زارعت و گلیم و جاجیم بافی است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1).


نهاوند. [ ن َ / ن ِ وَ ] (اِخ )شهری است از عراق عجم . (جهانگیری ) (غیاث اللغات ) (از برهان ). شهری است از جبال . (از حدود العالم ). در نزدیکی همدان . (جهانگیری ). در جنوب همدان است . (از منتهی الارب ). از اقلیم چهارم است و در حدود همدان . (از انجمن آرا) (از آنندراج ). از اقلیم چهارم است از بلاد جبل . ابن حوقل گوید: نهاوند در جنوب همدان است . شهری است بر دامنه ٔ کوه ، رودها و بستانها دارد و میوه اش فراوان است . میوه ٔ آن را به سبب نیکوئی آن به عراق برند. در اللباب آمده است که نهاوند شهری است از بلاد جبل ، گویند آن را نوح علیه السلام بنا کرده است و نام آن «نوح آوند» بوده است پس حاء را به هاء بدل کردند و خدا داناتر است . سمعانی در الانساب گوید که : حرب بزرگ مسلمانان در زمان عمربن خطاب رضی اﷲ عنه در آنجا واقع شد. و من چند روزی آنجا اقامت کرده ام . صاحب العزیزی گوید: میان همدان و نهاوند چهارده فرسخ است . (از ترجمه ٔ تقویم البلدان ص 482 و 483). شهر نهاوند بر کوهی قرار گرفته و بنای آن از گل است و چشمه ها و باغهای فراوان دارد... (از ترجمه ٔ صورةالارض ص 111). و اندر وی دو مزگت جامع است و جائی با نعمت بسیار است و از وی زعفران و میوه ٔ [ نیکو خیزد ] . (حدود العالم ) (یادداشت مؤلف ). شهر معظمی است در سمت قبلی همدان در سه روزه راه ... و آن قدیم ترین شهری است که در کوه واقع شده و این شهر ماه بصره یعنی در حساب آن و دینور ماه کوفه یعنی در آن می باشد. و کوه این شهر آب آن رابه دو قسم منقسم سازد، قسمی به سوی نهاوند و قسم دیگر به سمت غرب می رود... در میان آن حصاری شگفت انگیز و بنای مرتفع حیرت آوری دیده میشود، و قبور جماعتی ازشهداء مسلمانان در این بناست . (از معجم البلدان ).
وضع امروزین نهاوند: شهرستان نهاوند یکی از شهرستانهای استان پنجم و محدود است از طرف شمال به شهرستانهای ملایر و تویسرکان و بخش کنگاور از شهرستان کرمانشاهان . از طرف جنوب به کوه گرو که خطالرأس آن حد طبیعی این شهرستان و شهرستان خرم آباد است . از طرف شرق به شهرستان ملایر و بخش اشتربیان شهرستان بروجرد. از طرف غرب به بخش صحنه از شهرستان کرمانشاه و بخش نورآباد از شهرستان خرم آباد. شهرستان نهاوند در طول دره ای به عرض تقریبی 4 الی 12 هزارگزی بین دو کوهستان که جهت آنها از شمال غرب به جنوب شرق است واقع شده و رودخانه ٔ مهم گاماسیاب در وسط این دره جاری است . شهر نهاوند مرکز شهرستان در قسمت علیای دره ٔ مذکور در ارتفاع 1677 گز واقع گردیده است .
هوای شهرستان سردسیر سالم است فقط قسمت سفلی رودخانه ٔ گاماسیاب نسبت به نقاط کوهستانی و دشت معتدل است . اکثر قراء مهم شهرستان در طول رودخانه گاماسیاب واقع شده و از آن مشروب میگردند و قسمتی نیز از رودخانه های ملایر، تویسرکان و قنوات و چشمه سارهای کوهستانی بهره مندمیشوند. بطور کلی آب شهرستان شیرین و املاح خارجی آن کم است .
دو سلسله کوهستان در شمال و جنوب شهرستان بشرح زیر واقع شده است : 1 - ارتفاعات جنوبی ،کوههای جنوبی شهرستان دنباله ٔ سلسله کوهستان شاهو در پاوه و روانسر و بیستون کرمانشاه است که در همان جهت (شمال غرب به جنوب شرق ) از جنوب این شهرستان گذشته به شهرستان بروجرد منتهی میشود. در این شهرستان این کوه «گرو» نامیده میشود و خطالرأس آن حد طبیعی نهاوند و خرم آباد است . در قسمت شمال غربی حد متوسط ارتفاع 2800 گز و در جنوب شرقی به ارتفاع آن افزوده می شود. بلندترین قله ٔ گرو در جنوب شهر نهاوند و بالای سرچشمه ٔ گاماسیاب واقع و همیشه برف در قله ٔ آن موجود وارتفاع آن از سطح دریا 3396 گز است . از دره ٔ شمالی این کوه که به رودخانه ٔ گاماسیاب منتهی میشود صدها چشمه جاری و به مصرف قراء پادامنه ٔ کوه مذکور میرسد. 2 - سلسله ٔ شمالی ، جهت امتداد آن شمال غرب به جنوب شرق و موازی با کوه الوند همدان و کوه گرو است و در دو نقطه بوسیله ٔ دو رودخانه ای که از شهرستان ملایر و شهرستان تویسرکان می آیند قطع شده و معبر طبیعی ایجاد نموده است در شمال غرب بین دره ٔ کنگاور و دره ٔ رودخانه تویسرکان کوه کمرزرد نامیده شده و ارتفاع قله ٔ آن 2165 گز است . بین معبر رودخانه ٔ تویسرکان و معبر رودخانه ٔ ملایر کوه سیاه دره نامیده میشود و ارتفاع قله ٔآن 2818 گز می باشد. در شرق معبر رودخانه ٔ ملایر که در شرق شهر نهاوند است کوه سفید نامیده میشود و ارتفاع بلندترین قله ٔ آن از سطح دریا 3653 گز است .
رودخانه ٔ گاماسیاب که در شهرستان خرم آباد «سیمره » و در شهرستان اهواز و دشت میشان کرخه نامیده می شود. در این شهرستان از سراب گاماسیاب واقع در 20 هزارگزی جنوب شهر نهاوند در یکی از دره های شمالی کوه گرو سرچشمه گرفته در طول دره ٔ شهرستان نهاوند جاری است و قسمت عمده ٔ قراء شهرستان و باغات شهر از این رودخانه مشروب میگردد. رودخانه ٔ ملایر در 15 هزارگزی شمال غرب نهاوند نزدیک آبادی لیلی یادگار،و رودخانه ٔ تویسرکان در 25 هزارگزی نهاوند نزدیک آبادی چقاسرائیل به رودخانه ٔ گاماسیاب ملحق میشوند. این رودخانه پس از مشروب نمودن قسمت عمده ٔ قراء و باختر شهرستان وارد تنگه ٔ کوهستانی شده در حدود باختری کلان از این شهرستان خارج و وارد بخش صحنه ٔ شهرستان کرمانشاهان میگردد.
محصول عمده ٔ شهرستان غلات ، حبوبات ، اقسام میوه ها، توتون ، لبنیات است و صادرات مهم آن خشکبار و اقسام میوه ها و لبنیات و حبوبات و غلات و کنجد و توتون و پشم و پوست چوب و روغن به داخل و خارج کشور است . سیب و گلابی و هندوانه و خربزه ٔ آن مشهور است . شغل ساکنین شهرستان زراعت و گله داری است . صنایع دستی آنان در دهستان علیا قالیچه بافی است ، قالیچه های عشوند، برجک و یانه سر بخوبی مشهور است .
از شهرنهاوند دو راه به طرف جنوب شرقی و شمال غربی احداث شده است . جاده ٔ شمال غرب در 53 هزارگزی به راه کنگاور به کرمانشاه متصل میشود، از این نقطه تا کنگاور تقریباً 7000 گز است . راه جنوب خاوری در 32 هزارگزی به راه ملایر به بروجرد میرسد. از این نقطه به ملایر 32 هزار گز و تا بروجرد 25 هزار گز است . این شهرستان ازچهار دهستان به نام بالادهستان در جنوب شرقی ، پائین دهستان در قسمت مرکزی ، خزل انتهای غرب سلگی بین پایین دهستان و خزل تشکیل شده است . تعداد قراء و مرکز دهستان و جمعیت آن بشرح زیر است : بالا دهستان ، مرکز ده شعبان . تعداد قراء 67 و سکنه 20 هزار نفر است . پائین دهستان ، مرکز قصبه گیان ، تعداد قراء 47 و سکنه 25 هزار نفر است . سلگی ، مرکز ده شهرک ، تعداد قراء 35 و سکنه 13 هزار نفر است . خزل ، مرکز ده آران ، تعداد قراء 70 و سکنه 12 هزار نفر است . شهر نهاوند دارای 26 هزار نفر جمعیت است . بنابر آمار فوق شهرستان نهاوند از 220 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و سکنه ٔ آن در حدود96 هزار تن است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).


نهاوند. [ ن َ / ن ِ وَ ] (اِخ ) شهر نهاوند در 130 هزارگزی مشرق کرمانشاه و 64 هزارگزی جنوب غربی ملایر واقع شده و مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 48 درجه و 22 دقیقه ، عرض 34 درجه و 12 دقیقه وارتفاع از سطح اقیانوس 1677 گز، اختلاف ساعت نهاوند با تهران 13 دقیقه و 28 ثانیه است . ساختمانهای قدیمی شهر در سراشیبی تپه ای که قلعه ٔ شهر قدیم و دژ مستحکم باستانی در روی آن بنا شده بود و اینک آثار خرابه های آن باقی است واقع شده و مانند سایر بناهای قدیمی کشور کوچه های آن تنگ و پرخم و پیچ و خانه ها کوچک و گلی است . بناهای جدید در جنوب و جنوب شرقی شهر در زمین مسطح مزروعی بنا شده و مطابق اصول بهداشت بزرگ و مشجر ساخته شده اند. آب شهر از چند رشته قنات و چشمه به شرح زیر تأمین میگردد: 1 - قنات قیصریه که دارای 4 سنگ آب است و از قنوات قدیمی شهر بوده در قیصریه ٔ خرابه مظهر شده خانه های چهار باغ و راسته ٔ میرزا آقارا مشروب مینماید. 2 - قنات چشمه عبدل که دارای یک سنگ آب است در علیای محله ٔ سادات مظهر شده قسمتی از محله ٔ سادات میرزا آقایی و چهار باغ را مشروب می نماید. 3 - قنات پهلوان محمدصادق که فعلاً دارای یک سنگ آب است و قسمتی از محله ٔ چهارباغ را مشروب مینماید. 4- قنات گلشن در محله ٔ گلشن مظهر و آن محل را مشروب می نماید. علاوه بر اینها چند چشمه نیز به نام چشمه ٔ علی ، دو خواهران ، چاله اولاد و چشمه ٔ ملامحمد طاهر مورداستفاده است . باغهای مهم شهر نهاوند از رودخانه ٔ گاماسیاب بوسیله ٔ نهر شعبانی که در 16 هزارگزی جنوب شرقی شهر منشعب شده مشروب میگردد. مقدار آب نهر مذکور در بهار 120 سنگ و تابستان حداقل 60 سنگ است . شهر نهاوند در سال 1317 از سیلی که از دره ٔ بارودآب سرازیرشد خسارت زیاد دید و قریب یکهزار نفر تلفات داد. نهاوند سابقه ٔ زلزله نیز دارد، در سال 1308 زلزله ای رخ داد که چندان خسارتی وارد نشد. سکنه ٔ شهر نهاوند طبق صورت اداره ٔ آمار تا آخر سال 1328 بشرح زیر است :
مرد 12446، زن 14006، جمع 26452 تن . از بناهای قدیم شهر بنای امامزاده محمد، شیخ منصور، مسجد جمعه و حمام بازار است . محصول عمده ٔ شهر نهاوند انواع میوه های سردسیری مخصوصاً قیسی ، گردو، سیب ، گلابی ، انواع آلو و بادام است . چوب نیز از صادرات مهم نهاوند است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5).


فرهنگ عمید

از شعبه های بیست وچهارگانۀ موسیقی ایرانی.

دانشنامه عمومی

نهاوند یا ناون شهری در غرب ایران است. این شهر در جنوب غربی استان همدان قرار گرفته و مرکز شهرستان نهاوند است. نهاوند دارای ۷۵٬۴۴۵ نفر جمعیت است که بعد از همدان و ملایر سومین شهر بزرگ استان به حساب می آید. نهاوند از تاریخی ترین و با تمدن ترین شهرهای ایران است و نام آن به دفعات در منابع تاریخی ذکر شده است.نهاوند از شمال به تویسرکان و همدان، از شرق به ملایر، از جنوب شرقی به بروجرد، از جنوب غربی به نورآباد و از غرب به کنگاور مرتبط می شود. نهاوند زمستان هایی سرد و تابستان هایی نسبتاً خنک دارد. بارش سالانه در شهر نهاوند ۳۷۶ میلی متر می باشد.افراد مشهور:علی قدوسی:اولین دادستان انقلاب اسلامی -مهدی سنایی:سفیر ایران در روسیه-یونسی:وزیر اطلاعات سابق-علی اکبر سیف:پدر روانشناسی تربیتی ایران- اسماعیل شهبازی:پدرترویج کشاورزی ایران-ولی الله سیف:ریاست سابق بانک مرکزی
جنگ نهاوند
ماه نهاوند
گوشه نهاوند
بنابر پژوهش های احمد کسروی، واژه نَهاوند به معنی شهر یا آبادی قرار گرفته در پیشِ رو است، زیرا «نَها» در زبان های ایرانی به معنی پیش و وند از فعل کهن «وندیدن» به معنی نهادن گرفته شده است؛ بنابراین نهاوند یعنی «نهاده در پیش رو». نظریه های مختلفی از پیشینهٔ تاریخی این منطقه باستانی باقی مانده است. برخی از مورخین نهاوند را محل پهلو گرفتن کشتی نوح می دانند. به استناد تحقیقات باستان شناسان در تپه گیان) روستایی در ۱۸ کیلومتری جنوب باختری نهاوند (در حدود ۳۷ قرن قبل از میلاد مسیح قومی در این منطقه زندگی می کرد که تمدنی شبیه تمدن بین النهرین داشت و بعدها به دست اقوام دیگر اروپایی و آسیایی از بین رفت. در مورد کلمهٔ نهاوند از گذشته تا به امروز اختلاف نظرهایی وجود داشته است.
واژهٔ نهاوند در زمان های مختلف و از زبان های متفاوت، به صورت های مختلفی تلفظ شده است که از جملهٔ آن ها می توان به: نوح آوند، نیماوند، اینهاوند، نیوهاوند، نیاوند و نیهاوند اشاره کرد.
از طرف دیگر نهاوند در گذشته نام های دیگری داشته است به قول بطلمیوس نیفواندای خوانده شده و در عصر مادها به نهاوند، نهاوند ماد هم گفته شده است. به گفتهٔ ملک الشعرای بهار در عصر سلوکیه نهاوند استان بزرگی بوده که به لحاظ سکونت داشتن ملکهٔ لائودیسه در این شهر به آن لائودیسه هم گفته شده است.

نقل قول ها

نَهاوَند مرکز شهرستان نهاوند، در جنوب غرب استان همدان، ایران.
• «شهری است نزدیک همدان، قدیم البناء. گویند از بناهای نوح نبی- علیه السلام- است. اصلش، نوح آوند بوده.»• «و در نهاوند، نهری است و در کناره های آن نهر، گلی به هم می رسد سیاه رنگ که خواص بسیار برای آن گل نوشته اند. اهل نهاوند گویند که این گل را خرچنگها از میان نهر بیرون آورده به کنار ریزند و اگر انسان جمیع آن نهر را بکند یک مثقال از آن گل بدست نیاید.»• «و درخت بید، بسیار در نهاوند کارند که در هیچ ولایتی آنقدر بید نباشد.» در «آثار البلاد و اخبار العباد/ اقلیم رابع / نهاوند» (نگاشته به سال ۶۷۴ق/ ۱۲۷۵م) -> ابوعبدالله زکریا قزوینی

پیشنهاد کاربران

در زبان لری به معنی
نها::نهادن. گذاشتن
وند::نژاد. ریشه

کلمه وند پسوند بسیاری از تیره ها و طوایف قوم بزرگ لر


معنی کلمه لری نهاوند::
نها::جلو . پیش. جنگجو
وند::نژاد. ریشه. درخت

نهاوند::پیشقراولان قوم لر آریایی




نها در لری به معنی جلو است و وند یا وانا یا یا ون به معنی نگهدارنده مکان پاسبان و کلا پسوند تعلق است
نهاوند = نگاهبان جلو
همچنین در زبان لری به عقب دما میگویند و میشود نهاوند و دماوند را معنی کرد
دماوند = نگاهبان پشت

بر پایه نسک ( کتاب ) نام دیه ها و شهرهای ایران نوشته احمد کسروی تبریزی " نهاوند" به چم جایی در پیش رو .

نها = به معنی جلو وجلو حرکت کردن وبه پیشواز کسی رفتن
وند =به معنی خروشان ومتلاطم " اگر بعداز کلمه یا اسم بیاید معنی دلیر و دلاور میدهد
نهاوند = پیش قراول دلیر

ایل لرثلاثی ساکن استان همدان

ملایر. نهاوند. تویسرکان

ثلاث ::سه محل

پارسیان سرزمین پارس را بدو نیم کرده بودند خراسان و خوروران یا ایواران که به معنی مشرق و مغرب است از قومس به ان سو خراسان بود و از قومس تا نهاوندمغرب را دو نیمه میکرد و نهاوند در مرکز این ایواران یا عراقین بود و هر نهاوندی و یا نابندی به معنی مرکز است


کلمات دیگر: