کلمه جو
صفحه اصلی

کپسول بومن

دانشنامه عمومی

کپسول بومن یا پوشینه بومن (به انگلیسی: Bowman's capsule)، کپسول کروی شکلی(قیفی شکلی) که کلافک های (گلومرول های یا همان شبکه های مویرگی گلومرولی ) کلیه را می پوشاند. هر نفرون(گردیزه) از کپسول بومن (در ابتدای نفرون) ، لوله پیچ خورده نزدیک، لوله(قوس) هنله، لوله پیچ خورده دور تشکیل شده است. کپسول بومن از دو لایه (دیواره) خارجی (بیرونی) و داخلی تشکیل شده است.
دیواره داخلی کپسول بومن از جنس بافت پوششی پودوسیت ( یاخته های پادار ، رشته های کوتاه و پا مانند ) تشکیل شده است . دیواره بیرونی کپسول بومن نیز از بافت پوششی سنگفرشی ساده ( یک لایه ) تشکیل گردیده است.
ما می دانیم منشا ادرار از خون است بنابراین ارتباط بین رگ های خونی و گردیزه ها از طریق شبکه های مویرگی برقرار می شود در ادامه نحوه شکل گیری، نقش و محل این شبکه های مویرگی را به تفضیل توضیح می دهیم :
به هر کلیه یک سرخرگ وارد می شود ( از طریق ناف کلیه ) سپس انشعابات آن از فضای بین هرم های کلیه عبور کرده تا به بخش قشری کلیه برسند ( حدود 80% نفرون ها در بخش قشری کلیه واقع اند) . به هر نفرون (گردیزه) یک سرخرگ آوران ( انشعابی از سرخرگ کلیه ) وارد می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

کَپْسولِ بومن (Bowman\'s capsule)
کَپْسولِ بومن
ساختمان فنجان مانندی در کلیۀ مهره داران۱. اولین شبکۀ مویرگی (گلومرول)۲ را محصور کرده و نخستین محل تصفیه خون است که به تشکیل ادرار منجر می شود. تقریباً ۱ میلیون کپسول بومن در کلیۀ انسان وجود دارد که هر کدام شامل گره فشردۀ مویرگی اند و به لوله های کلیه یا نفرون ها می رسند. در آن جا مایعات ناخواسته و مولکول های زاید، از خون تصفیه و به شکل ادرار دفع می شوند.
vertebrate kidneyglomerulus


کلمات دیگر: