کلمه جو
صفحه اصلی

گلکنده

لغت نامه دهخدا

گل کنده. [ گ ُ ک َ دَ / دِ ] ( اِخ )نام شهری است به هندوستان از کرناتک در حدود حیدرآباد. ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). نام قصبه ای است در یک فرسخی حیدرآباد دکن که قریب یک قرن و نیم از سال 924 تا سال 1098 پایتخت شاهان قطب شاهی بوده و قلعه و مقابر ایشان تاکنون در آن موجود است. ( از انجمن آرا ). و رجوع به مقدمه برهان قاطع چ معین ص 79 و 81 شود.

دانشنامه عمومی

قطب شاهیان یا سلطنت گلکنده نام سلسله ایست از سلاطین که گلکنده یا غلکنده و سپس حیدر آباد دکن در جنوب هند از سال918تا1098ه ق1518تا1687م حکومت کردند و به دست امپراتوری گورکانی هند منقرض شدند


۱۷°۲۳′۰۰″ شمالی ۷۸°۲۴′۱۵″ شرقی / ۱۷٫۳۸۳۳۳°شمالی ۷۸٫۴۰۴۱۷°شرقی / 17.38333; 78.40417
گُلکُنده شهری ویرانه و دژی باستانی در کشور هندوستان است که در ۱۱ کیلومتری باختر شهر حیدرآباد و پنج کیلومتری باختر حیدرآباد کهنه، واقع در ایالت آندرا پرادش قرار دارد.
این قلعه باستانی هم اکنون در شهر حیدرآباد واقع شده است.
قلعه گلکنده روزگاری از شهرهای مشهور مشرق زمین و اطراف آن از مراکز اصلی تولید و تجارت الماس و سنگ های گرانبهای هند به شمار می رفت. الماس کوه نور که اینک بر تارک تاج سلطنتی انگلستان می درخشد در سال ۱۰۳۵ شمسی از همین ناحیه بدست آمد که در آن تاریخ ۷۸۷ قیراط وزن داشت. این الماس در دوره حاکمیت قطب شاهیان در این شهر، توسط میرزا محمد میر جمله وزیر مشهور ایرانی عبدالله قطب شاه به شاه جهان پادشاه گورکانی هند تقدیم شد و در آنجا ماند و در سال ۱۱۱۷ شمسی به دست نادر شاه رسید.

دانشنامه آزاد فارسی

گُلْکُنْده (Golconda)
دژ دژ دژ دژ دژ شهری باستانی در آندرا پرادش، واقع در جنوب مرکزی هند. گُلْکُنْدِه درگذشته مرکز تولید الماس و به قدری ثروتمند بود که نام آن در توصیف هر منبع بزرگ ثروت به کار می رفت. این شهر از ۱۳۶۴ـ۱۵۱۲ پایتخت پادشاهان بهمنیه بود. اختلافات داخلی منجر به پادشاهی گُلکُنْدِه شد، که در ۱۶۸۷ به تصرّف اورنگ زیب درآمد و ضمیمۀ امپراتوری اسلامی مغول شد. اگرچه گُلکُنْدِه از قبل شهری مسلمان نشین بود، از این جریان ناراحت بود و علیه اورنگ زیب به اتحاد هندوها، به رهبری شیواجی (۱۶۲۷ـ۱۶۸۰)، پیوست. گُلکُنْدِه در دوران سلطۀ مغول تنزل کرد.


کلمات دیگر: