کلمه جو
صفحه اصلی

داریوش

فرهنگ اسم ها

اسم: داریوش (پسر) (فارسی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: dāruš) (فارسی: داريوش) (انگلیسی: darush)
معنی: دارنده نیکی، نام سه تن از پادشاهان ایرانی از سلسله ی هخامنشی، ( = دارا، دارای، داراب ) به معنی دارنده ی نیکی ( بهی )، ( اَعلام ) نام سه تن از شاهان ایرانی از سلسله ی هخامنشی، ) داریوش اول: معروف به داریوش بزرگ ( کبیر ) [، پیش از میلاد] پسر ویشتاسپ، که به یاری بزرگان پارسی گوماتا را دستگیر کرد و خود به پادشاهی نشست، ) داریوش دوم: [، پیش از میلاد] فرزند نامشروع اردشیر اول، او اسپارت را بر ضدّ آتن به جنگ واداشت، ) داریوش سوم: [، پیش از میلاد] که در زمان او اسکندر به ایران تاخت و او را شکست داد، او در جریان فرار به دست کسانش کشته شد، ( در اعلام ) نام چند تن از شاهنشاهان هخامنشی ]داریوش اول یا داریوش بزرگ پسر ویشتاسب، داریوش دوم ( اخس ) پسر اردشیر اول، داریوش سوم، نواده ی داریوش دوم[، مرکب از دارا + وهو ( نیکی )

(تلفظ: dāruš) (= دارا ، دارای ، داراب) به معنی دارنده‌ی نیکی ؛ (در اعلام) نام چند تن از شاهنشاهان هخامنشی. ]داریوش اول یا داریوش بزرگ پسر ویشتاسب ؛ داریوش دوم (اخس) پسر اردشیر اول ؛ داریوش سوم ، نواده‌ی داریوش دوم[.


فرهنگ فارسی

نام چند تن ازشاهنشاهان هخامنشی یا داریوش اول درایوش بزرگ . پسر ویشتاسپ شاهنشاه (جل. ۵۲۲ - ف. ۴۸۶ ق م. ) وی بیاری سران طوایف پارس سلطنت را از دست گوماتای غاصب خارج کرد و خود بپادشاهی رسید دشمنان تاج و تخت را مغلوب کرد در تشکیلات کشوری و لشکری ابتکاراتی پدید آورد و تسلط و نفوذ خود را از سوی شمال شرقی تا شط سیحون از جنوب شرفی تا کنار رود سند از مغرب تا شبه جزیره یونان توسعه داد و همه ملل آسیای غربی و آسیای میانه و مصر و حبشه را زیر فرمان خود آورد . در زمان او جنگهای ایران و یونان - مشهور بجنگهای مادی شروع شد و سپاهیان درایوش پس از سوزاندن شهر سترد در دو جنگ تراکیه و ماراتن شرکت کردند ولی نتیجه قطعی بدست نیاوردند . داریوش درصدد تجهیزات کامل برای دستور مجدد بیونان بود که اجل مهلتش نداد و وی پس از ۳۵ سال پادشاهی در گذشت . یا داریوش دوم ( اخس ) . پسر اردشیر اول شاهنشاه ( جل. ۴۲۴ - ف. ۴٠۴ ق م . ) در زمان او مصر طغیان کرد و در ماد هم شورش بر پا شد و ایران با اسپارت متحد گردید. یا داریوش سوم . نواده داریوش دوم شاهنشاه (جل. ۳۳۶ - مقت. ۳۳٠ ق م . ) در زمان او اسکندر بایران حمله کرد و در جنگهای گرانیکوس ایسوس و گوگمل داریوش شکست یافت و بسوی شمال شرقی ایران روان گردید ولی بدست بسوس والی بلخ کشته شد و با مرگ او سلسله هخامنشی منقرض گردید.

لغت نامه دهخدا

داریوش. [ دارْ ] ( اِخ ) کلمه ای است از پارسی باستان ، که در حالت فاعلی دارایاواوش میشود، مرکب است از داریا ( دارا ) + وهو ( = نیکی ) و جمعاً به معنی دارنده نیکی. ( بارتلمه 738 ). این نام در پهلوی دارای و داراب خوانده شده و در ادبیات اسلامی دارا وداراب و داریوش آمده است. سه تن در سلسله هخامنشی بدین نام خوانده شده اند: داریوش اول یا داریوش بزرگ پسر وشتاسپ ، داریوش دوم پسر اردشیر اول ، و داریوش سوم پسر آرسان و نواده داریوش دوم ( 336-330 ق. م. ) واوست که مغلوب اسکندر شد. رجوع به حاشیه برهان قاطع چ معین و هر یک از این سه کلمه در ردیف خود شود.

دانشنامه عمومی

داریوش یک نام کوچک برای مردان و نیز یک نام خانوادگی ست. افراد شاخص با این نام از این قرارند:
داریوش یکم یا داریوش بزرگ یا داریوش کبیر
داریوش دوم
داریوش سوم

پیشنهاد کاربران

داریوش در اصل یعنی مالک جهان و یکی از اسماالله است در زبان آریایی به مفهوم پروردگار هستی، در تعبیری دیگر دار:درخت * ایوش: زندگی جاوید و به مفهوم درخت زندگی جاویدان می باشد، داریوش نام اصیل آریایی برای پسران ایرانی

به نظر من داریوش اصلا فارسی نیست بلکه ترکی است این اسم در فارسی بی معنی است و در ترکی معنی می دهد به معنای پسر جنگجو

داریوش نامی ترکیبی از دار:دارنده و مالک، و یوش: جهان، می باشد پس داریوش یعنی: مالک جهان و یکی از اسمای خداوندگار در زبان آریایی است. معادل داریوش در زبان آریایی اروپایی دیوید است.

دارا یوش درست است ولی اوش در پارسی میانه به معنی هوش است
داریوش = بسیار باهوش و با استعداد

نام داریوش = دارنده نیکی

سلام دروبر داریوش احترام بیشتر را دوست دارم به کوروش بزرگ با شاهزاده رضا شاه پهلوی تصمیم بگیرین پس ایران را دوباره خواهیم ساخت پرچم شیرو خورشید پادشاه ایران مرگ بر ولایت فیقه بزار کنار


داریوش به زبان ( د أ ره یاووشه ) ( د أ ره یاویشه )
یا درویش به مئنی دارنده نور یا نورانی

داریوش::دار بهی. دارا بخی. خدای دارا. بهی دار. بخی دار. دارا بختی - بختی دار

داریوش::خدای دارا - بختیار

کی لهراسب کیانی
وشتاسب
داریوش هخامنشی
( بختیار هخامنشی )


داریاروش اصل آن است. داریا همان رودخانه و دریا است و روش هم یعنی رونده . دریا رونده شاه ، شاه دریاها ، فاتح دریاها
این معنی با اقدامات داریوش به ویژه تشکیل نیروی دریایی ایران کاملا سازگار است

داریوش یک نام لکی یا لری میباشد دار = درخت و یوش =هوش درخت هوش . مانند شه ویس که در لری هم نام درختیست هم نام پادشاهی میباشد ( شاه ویس )

املای دقیق داریوش بصورت ( ( دارّیوش ) ) می باشد یعنی دارّیوش دارای دو عدد حرف ( ( ر ) ) می باشد وبه همین دلیل از دوهجا تشکیل یافته: الف: دار = به معنی دنیا که حکایت از تحقیر دنیا به قدر یک خانه بی ارزش است. ب: ریوش= که مُکسر وشکسته شده ی کلمه ی ( ( یورش ) ) است بنابراین ( ( دارّیوش ) ) = یورش برنده وحمله کننده به دنیا ) ) و به زبان امروزی دارّیوش یعنی ( ( دلیرجهانگشا ) )

در زبان های ایرانی باستان "داریوش" به معنی پشتیبانی کننده هست

شاهنشاه خداپرست ایران سامان مندترین و شکوهمندترین پادشاهی را در تاریخ جهان داشته است و آثار و برجای مانده هایش بی مانند هستند و پس از کوروش دومین پادشاه از دید منش و رفتار انسانی است.


جنابی که داریوش را به یورش کننده معنی می فرمایید کمی اگر فرصت کردید کتاب بخوانید آفرین کتاب بخوانیم هر دو مان را عرض می کنیم. یورش واژه ی صد در صد ترکی و مغولی هست/ و ربطی به داریوش ندارد

بهتراست اول انرا به داریوس تبدیل کنیم
واژهای که کلمه یکی مانده به اخر ان ( و ) باشد واژها ویا نامهای عیلامیست و واو نشانه فعل ان اسم است
معنای داریوش یعنی دارنده علم ودانش


داریوش یعنی دارای هوش و دریای هوش یعنی بسیار باهوش همین

داریوش کلمه اصیل پارسی به معنی دیوث است

داریوش یعنی :
عشق من ، یعنی زندگی من ، یعنی قلب من😍

داریوش

نام هزار درصد پارسی پسرانه
نام سه تن از شاهان هخامنشی
تلفظ اصلی نزد پارسیان ( دَ آ رَ یَ وِعوش )
این نام دو معنی رو میتونه داشته باشه
( دَ آ رَ = دارا / یَ = ی / وِعوش = نیکی، هوش )
پس
1/دارای نیکی
2/دارای هوش
. . . . . . . . . . . . . . . . .
و ملتمسانه از شما می خواهم کتاب هردوت درباره داریوش بزرگ را باور نکنید که وی را به دروغ بد توصیف کرده و همه مورخان وطن دوست ایرانی که بی شمارند هردوت را دشمن ایران و ایرانی میدانند.

پاینده باشد ایران و ایرانی

همتون اشتباه گفتین ، خودم تو مدرسه خوندم داریوش در اصل دارِوَش هستش . . . چرا از خودتون الکی در میارین . . . کتاب مگه دروغ میگه . . . بخاطر اینکه دارِوَش اسم یکم سختی بوده تو زبون به راحت نمیچرخه . . . اومدن اسمشو گذاشتن داریوش که من خودم دارِوَش دوست دارم . . .

داریوش با نام کامل داریوش اقبالی ( زادهٔ ۱۵ بهمن ۱۳۲۹ در میانه ) ، خواننده، بازیگر و فعال اجتماعی ایرانی است.
زندگی نامه
داریوش در ۱۵ بهمن ۱۳۲۹ در میانه به دنیا آمد. پدرش محمود اقبالی، از مالکان آذربایجان ( شهرستان میانه ) بود. داریوش دوران کودکی را در تهران گذراند. اولین بار در ۹ سالگی در جشنی در مدرسه شهرآرابه روی صحنه رفت. دوران دبیرستان را در دبیرستان هایی همچون دبیرستان فارابی، دبیرستان کرج، دبیرستان رازی دبیرستانی در سنندج، و دبیرستان آزادگان تهرانپارس گذراند و در مراسم هنری به اجرای برنامه های هنری می پرداخت.
در ۱۳۴۹ با حسن خیاط باشی آشنا شد و همین آشنایی موجب ورود رسمی او به موسیقی حرفه ای شد. در همین سال او با ترانهٔ به من نگو دوست دارم با آهنگسازی ترانه سرا و آهنگساز جوان «درویش مصطفی جاویدان» به شهرت رسید. اولین ترانه مستقل او ترانه نبسته پیمان از علی گزرسز ( رها ) با آهنگسازی خودش می باشد.
با سر کار آمدن نظام جمهوری اسلامی ایران، داریوش نیز مانند اکثر خوانندگان پاپ ایرانی آن زمان، از کشور خارج شد.
داریوش، در آلبوم دنیای این روزای من ترانه ای به نام قیصر خواند که آن را به بهروز وثوقی بازیگر سینما تقدیم کرد.
داریوش در وبلاگ شخصی خود دلیل خروج از ایران را چنین بیان کرده: «پس از انقلاب ۱۳۵۷ و به دنبال کشتار، خونریزی و خفقان حاکم بر سرزمینم، مجبور به ترک وطن شدم. از آن زمان تا حال، در سفری بی انتها، می کوشم در کنار هموطنانم سرود ایرانی آزاد را هم صدا شوم». او هم اکنون دارای دو فرزند به نامهای بیتا ( متولد ۱۳۷۲ ) و میلاد ( متولد۱۳۸۳ ) می باشد. [۲]
وی در طی سال هایی که بیرون از ایران بوده، همواره از پناه جویان ایرانی حمایت کرده است و در تظاهرات های حمایت از این افراد فعال بوده است[۳] و نیز با تشکیل بنیادهایی همچون آینه به حمایت از معتادان برخاسته است. [۴]
اعتیاد
پس از سال ها اعتیاد وی سرانجام تصمیم به ترک می گیرد و به کمک متخصصان موفق می شود اعتیاد را ترک کند. اولین برنامه رسمی داریوش به نام آینه در رادیو AFN ( میبدی ) بود و در سال ۲۰۰۳ سایت بهبودی را که اولین وب گاه ایرانی برای کمک به معتادان و خانواده ها بود راه اندازی کرد و سپس با همکاری دو پزشک، بنیادی به نام آینه تأسیس کرد تا به یاری معتادان برود. گفته می شود از زمان تأسیس این بنیاد تاکنون نزدیک به ۴۰ هزار نفر ترک اعتیاد کرده اند. [۵] بعد از رادیو وی تصمیم به گسترش کار خود می گیرد و برنامه آینه را در تلویزیون های ۲۴ ساعته ادامه می دهد وی همچنین در همایش ها و کنفرانس های متعدد ترک اعتیاد شرکت کرده است. [۶]
آلبوم ها [ویرایش]
مقاله اصلی: ترانه شناسی داریوش اقبالی
آلبوم ترانه سرا آهنگ ساز تنظیم سال انتشار
صدایم کن - - -
به من نگو دوستت دارم درویش جاویدان درویش جاودان - ۱۹۹۱
بوی خوب گندم شهیار قنبری واروژان واروژان
بن بست ایرج جنتی عطایی بابک بیات -
سال ۲۰۰۰ اردلان سرفراز فریبرز لاچینی - ۱۹۷۸
شقایق اردلان سرفراز فرید زولاند فرید زولاند ۱۹۹۱
نیستی اردلان سرفراز فرید زولاند -
نفرین نامه شهیار قنبری بابک افشار - ۱۹۹۲
جنگل ایرج جنتی عطایی بابک بیات -
چشم من اردلان سرفراز حسن شماعی زاده - ۱۹۹۱
پرنده مهاجر ایرج جنتی عطایی صابر راستین صابر راستین
فریاد زیر آب ایرج جنتی عطایی بابک بیات - ۱۹۹۱
ندیم - صادق نوجوکی صادق نوجوکی
نازنین اردلان سرفراز فرید زولاند - ۱۹۹۰
خاموش نمیرید ( مولوی ) - - -
سفره سین زویا زاکاریان - - ۱۹۹۴
مسبب - - -
نون و پنیر و سبزی شهیار قنبری فرید زولاند - ۱۹۹۲
زندونی - انوشیروان روحانی - ۱۹۹۲
بچه های ایران هادی خرسندی فرید زولاند - ۱۹۹۴
آشفته بازار اردلان سرفراز فرید زولاند - ۱۹۹۶
امان از. . . شهیار قنبری عیدی یمینی - ۱۹۹۵
آهای مردم دنیا اردلان سرفراز فرید زولاند - ۱۹۹۷
گل بیتا تورج نگهبان صادق نوجوکی صادق نوجوکی ۲۰۰۰
رومی مولانا فرزین فرزادی - ۲۰۰۳
دوباره می سازمت وطن سیمین بهبهانی داریوش اقبالی اریک فرانسوی ۲۰۰۳
راه من شهیار قنبری فرید زولاند تیگران ساکیان ۲۰۰۵
معجزه خاموش ایرج جنتی عطایی فرید زولاند واهان ۲۰۰۹
دنیای این روزای من روزبه بمانی علیرضا افکاری علیرضا افکاری ۲۰۱۰
انسان محمود شریفی هومن دپارس هومن دپارس ۲۰۱۱
تک آهنگ ها
بوی گندم از شهیار قنبری
نبسته پیمان، ترانه از علی گزرسز، آهنگ داریوش اقبالی
ای غم من، ترانه از علی گزرسز، آهنگ داریوش اقبالی
میدونم یه روزی، ترانه از علی گزرسز، آهنگ از داریوش اقبالی
یادمه اون قدیما، ترانه از علی گزرسز، آهنگ داریوش اقبالی
لب دریا از مریم حیدرزاده
با من از ایران بگو شعر اصلی از م سپند با همکاری علی گزرسز آهنگ از بیژن قادری تنظیم احمد پژمان خوانندگان، داریوش، ستار، مرتضی، آصف، اندی، مولود ذهتاب، بهرام، مهرداد، داوود بهبودی و علی نظری
حیدر بابا از منظومه محمدحسین شهریار آهنگ داوود بهبودی
خون بازی
سیصد گل سرخ، ترانه از محمد اصفهانی
تابوی ایرانی، آهنگساز اسفندیار منفردزاده
دیوار، به همراه فرامرز اصلانی ترانه از روزبه بمانی
اگه یه روز، باز خوانی آهنگ اگه یه روز فرامرز اصلانی
فیلم شناسی [ویرایش]
یاران کارگردان فرزان دلجو
فریاد زیر آب کارگردان سیروس الوند: فیلم فریاد زیر آب تنها فیلم داریوش است که در آن نقش اصلی دارد. داستان فیلم درباره ولگردی است که عاشق دختر پولداری می شود ولی بعدها متوجه می شود که او در واقع زنی روسپی است که با آدم های پولدار کار می کند و سعی می کند او را از این منجلاب بیرون بکشد.
جوایز و افتخارات [ویرایش]
جایزه سیمون و رونالد رایت بابت حمایت از حقوق اقلیت سال ۲۰۰۵ [۷]
نشان صلح در فستیوال . . .


کلمات دیگر: