کلمه جو
صفحه اصلی

استان گلستان

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۶°۵۰′۲۱″شمالی ۵۴°۲۶′۴۰″شرقی / ۳۶٫۸۳۹۳°شمالی ۵۴٫۴۴۴۴°شرقی / 36.8393; 54.4444
ناحیهٔ کوهپایه ای: این ناحیه شامل تپه های کوچک بادرُفت، تپه ماهورها و بدبوم ها است که پوشیده از اراضی جنگلی هستند.
ناحیه جلگه ای و اراضی پست: ارتفاع این ناحیه در حاشیه دریاچه کاسپین و خلیج گرگان پایین تر از سطح دریای آزاد و به تدریج به سمت شرق به ارتفاع افزوده می شود. این منطقه محل استقرار شهرها و اکثر روستاهای استان است. به لحاظ تراکم جمعیت، اراضی کشاورزی، صنایع، دامپروری از اهمیت بسزایی برخوردار است.
استان گُلِستان از استان های شمالی ایران است. مرکز این استان گرگان است. بزرگترین و پرجمعیت ترین شهرستان آن گرگان است. مذهب اکثریت این استان تشیع و اقلیت قابل ملاحظه ای از آنان اهل سنت است.
گلستان نام جدیدی برای یک سرزمین تاریخی می باشد که در طول تاریخ و تا سده هفتم هجری به نام ایالت گرگان و از آن پس تا آغاز سده دهم به نام استرآباد و در نوشته های دوران اولیه اسلامی به نام (جرجان) و از اسفند ۱۳۱۶ گرگان نامیده شده است. این استان تا سال ۱۳۷۶ بخشی از استان مازندران بود، اما در آن سال به صورت استانی مستقل به نام استان گلستان درآمد و شهرستان گرگان به عنوان مرکز آن برگزیده شد. بیشتر شهرهای کنونی استان از قدمت چندانی برخوردار نیستند و از بزرگ شدن روستاها به وجود آمده اند و به عبارتی روستا شهر به شمار می آیند. با این همه، شهرهای گرگان و گنبدکاووس ریشه در تاریخی دارند. روستاهای استان گلستان به صورت متمرکز و نزدیک به هم هستند. این روستاها در راستای جاده ها و رودها به صورت طولی و در بخش های کوهستانی به صورت پلکانی هستند.
پیشینه تاریخی این سرزمین به ۷ هزار سال پیش و در غار کیارام واقع در روستای (فرنگ) بخش گالیکش به دوران پارینه سنگی بر می گردد. پژوهش های تازه نشان داده است که منطقهٔ گرگان از ۶ هزار سال پیش تمدن پیش از آریایی ها را در خود جای داده بوده است؛ کهن ترین آثار دورهٔ نوسنگی ایران از غار کمربند و غار هیتو در نزدیکی بهشهر پیدا شده است. این آثار از آشنایی مردمان آن زمان به سفالگری، هنر بافتن، اهلی کردن جانورانی مانند بز کوهی و ساخت ابزارهای سنگی صیقلی حکایت دارد. کاوش های تورنگ تپه، در نزدیکی گرگان، نیز نشان داده است که این منطقه دارای روستاهای پرجمعیت، سفالگری انبوه و شبکهٔ آبیاری کشاورزی بوده است و دیرینگی آن دست کم به اندازهٔ شهر سوخته در سیستان است. نام این سرزمین در سنگ نوشته های هخامنشی، از جمله سنگ نوشتهٔ داریوش در بیستون، به صورت ورگانه و در نوشته های پهلوی به صورت گورکان آمده است. واژهٔ ورگ در زبان طبری به معنای گرگ است.

نقل قول ها

استان گلستان از استان های ایران.
• «استان گلستان همواره نماد وحدت اقوام و مذاهب است و می تواند الگوی بسیار خوبی برای همه مسلمانان باشد.» -> حسن روحانی
• «گلستان مسیر اتصال کریدور جنوب به شمال است. دریای خزر، استان گردشگری، سرزمین زیبای آشوراده .. استان همزیستی برادرانه، بین شیعه و سنی، برادرانه بین ترکمن و فارس، بین بلوچ، سیستانی، فارس، بین ترک و ترکمن است.» -> حسن روحانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] استان گلستان از استان های شمالی ایران است که مرکز آن شهر گرگان است. مساحت این استان بالغ بر ۷۴/۲۰۴۳۷ کیلومتر مربع است.
استان گلستان از نظر ناهمواری به سه ناحیه زیر تقسیم می شود:

← ناحیه کوهستانی
بخش بیشتر استان گلستان آب وهوای معتدل مدیترانه ای دارد ولی جلگه گرگان به لحاظ مجاورت با صحرای ترکمنستان، دوری از دریا و کاهش ارتفاعات، آب و هوای نیمه بیابانی و گرم دارد. دو شهر رامیان و گرگان دارای بیشترین بارندگی سالیانه هستند. جنگلهای مرطوب دامنه های شمالی البرز در مشرق به جنگلهای مینودشت و گلستان می رسد. قله چالویی شاه کوه از مهم ترین قله های استان گلستان و ارتفاع آن ۳۷۵۰ متر است. مراتع عمده قشلاقی استان در جلگه گرگان است که بین رودخانه گرگان و مرکز ترکمنستان قرار دارند.

جمعیت
جمعیت استان بر اساس سرشماری سال ۸۵ حدود ۱٫۶۵۰٫۰۰۰ نفر بوده است که در این میان ترکمن ها از مهمترین اقوام ساکن در این استان هستند.

منبع
...


کلمات دیگر: