کلمه جو
صفحه اصلی

اقتصاد کلاسیک

دانشنامه عمومی

اقتصاد کلاسیک غالباً نخستین مکتب اقتصادی مدرن شناخته می شود. توسعه دهندگان اصلی آن عبارت اند از آدام اسمیت, ژان-بتیست سه, دیوید ریکاردو، رابرت مالتوس و جان استوارت میل.
اقتصاد نئوکلاسیک
لیبرالیسم کلاسیک
ثروت ملل آدام اسمیت در ۱۷۷۶ معمولاً آغاز اقتصاد کلاسیک قلمداد می شود. این مکتب تا میانهٔ قرن نوزدهم فعال بود و اقتصاد نئوکلاسیک در حدود ۱۸۷۰، یا به تعریف مارکس «اقتصاد سیاسی مبتذل» از ۱۸۳۰ جای آن را گرفت. تعریف اقتصاد کلاسیک، خصوصاً دوره ۱۸۳۰–۷۰ و ارتباط با اقتصاد نئوکلاسیک محل بحث است. لفظ «اقتصاد کلاسیک» را کارل مارکس در اشاره به اقتصاد ریکاردی - اقتصاد دیوید ریکاردو و جیمز میل و پیشینیانشان - باب کرد ولی استفاده از آن سپس به پیروان ریکاردو تسری یافت.
اقتصاددانان کلاسیک مدعی بودند که بازارهای آزاد، وقتی در آنها مداخله ای صورت نگیرد، خود را تنظیم می کنند. آدام اسمیت به کنایهٔ "دست نامرئی،" که بدون نیاز به هرگونه مداخله خارجی بازارها را به سوی تعادل طبیعی حرکت می دهد، اشاره کرد.
اقتصاد کلاسیک، برخلاف اقتصاد کینزی، چه در خصوص کالاها و چه در خصوص دستمزدها قیمت ها را انعطاف پذیر فرض می کند. دیگر فرضیه اصلی مبتنی بر قانون سه است: عرضه تقاضای خود را ایجاد می کند- یعنی، کل تولید درامدی ایجاد می کند که برای خرید همه تولید کافیست؛ این برخلاف کینز، تلویحاً فرض می کند که پس انداز یا هزینه کرد خالص پول یا ادوات مالی وجود خواهد داشت. دیگر اصل اقتصاد کلاسیک برابری پس اندازها و سرمایه گذاری است، با این فرض که نرخ های بهرهٔ انعطاف پذیر همواره در تعادل خواهند ماند.

دانشنامه آزاد فارسی

اقتصاد کلاسیک (classical economics)
مکتب اندیشۀ اقتصادی مسلط بر تفکر قرن ۱۹. آموزه های این مکتب، ریشه در کتاب ثروت ملل (۱۷۷۶) آدام اسمیت دارد که بسیاری از مفاهیم و اصول اساسی مکتب کلاسیک را دربر می گیرد. نظریه های اسمیت در نوشته های جان استوارت میل و دیوید ریکاردو گسترش بیشتری یافتند. این نظریه بر آزادی اقتصادی، رقابت و عدم مداخلۀ دولت در اقتصاد مبتنی بود. این عقیده که ارتقای سطح رشد اقتصادی به بهترین نحو با تجارت آزاد میسر می شود، با نظریۀ تجارت گرایی در تناقض بود. همچنین، این اعتقاد که کشاورزی تعیین کنندۀ اصلی سلامت اقتصاد است به نفع توسعۀ صنایع کارخانه ای کنار گذاشته شد و بر اهمیت بهره وری نیروی کار تأکید شد. اقتصاددانان امروزی همچنان تحت تأثیر نظریه های اقتصاددانان کلاسیک قرار دارند.


کلمات دیگر: