کلمه جو
صفحه اصلی

هوشنگ سیحون

دانشنامه عمومی

هوشنگ سیحون (زاده ۳۱ مرداد در ۱۲۹۹ تهران - درگذشته ۵ خرداد ۱۳۹۳ در ونکوور کانادا) معمار، طراح، نقاش و تندیس ساز سرشناس و نامدار اهل ایران بود. وی استاد معماری و رئیس پیشین دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود.
آرامگاه نادرشاه در مشهد
آرامگاه کمال الملک در نیشابور
آرامگاه بوعلی سینا در همدان (۱۳۳۰)
آرامگاه خیام در نیشابور (۱۳۳۸)
بازسازی و طراحی آرامگاه فردوسی در طوس بر پایه طرح پیشین، در سال ۱۳۴۷
مقبره عباس میرزا و بعضی دولتمردان قاجار
ساختمان بانک سپه در میدان توپخانه تهران
بنای موزه توس (۱۳۴۷)
مرکز فرهنگی یزد
آرامگاه احمد نی ریزی
سیحون، طراح بنای یادبودی آرامگاه بوعلی سینا و طراح آرامگاه های خیام، نادرشاه افشار، فردوسی و کمال الملک بوده است.
او به «مرد بناهای ماندگار» شناخته می شود و برنده جایزه بیتا در سال ۲۰۱۲ بوده است.
سیحون در خانواده ای آشنا با موسیقی به دنیا آمد. پدربزرگ مادری او میرزا عبدالله فراهانی از پیشگامان موسیقی سنتی و معروف به پدر موسیقی سنتی ایرانی بود. مادر وی، مولود خانم، از نوازندگان تار و سه تار و نیز دایی او احمد عبادی استاد بزرگ سه تار بود. پدر او «ضیاءالله سیحون» از شاگردان تار میرزا عبدالله فراهانی بود. عموی مادرش آقا حسینقلی از برجستگان موسیقی سنتی ایران و پدر علی اکبر شهنازی بود. با وجود علاقه پدر و مادر او به موسیقی، آن ها هیچگاه وی را برای آموختن موسیقی تحت فشار نگذاشتند. طراحی های کلاف خط وی برای ادای احترام به خانواده سیحون هستند.

نقل قول ها

هوشنگ سیحون (۱۲۹۹–۱۳۹۳) معمار، طراح، نقاش و پیکره ساز ایرانی..
• «معماری دو رسالت و هدف دارد: یکی برآوردن نیازهای فیزیکی و طبیعی انسان هایی که می خواهند از این بنا و ساختمان و این فضای اشغال شده استفاده کنند، دیگری برآوردن نیازهای معنوی انسان ها، اعم از زیبایی، هنر، نوازش احساس و دید و حتی نوازش گوش آنها.»روزنامه شرق، شماره ۱۵۱۵ به تاریخ ۱۰/۲/۹۱، صفحهٔ ۹• «بین هنر و معماری جدایی نیست. معماری خود یک هنر است، هنر انتقال فضا به وسیله مصالح ساختمانی برای تأمین نیازهای فیزیکی و معنوی انسان ها. یعنی اگر قرار باشد یک معمار کار معماری را فقط و فقط برای پاسخگویی به نیاز فیزیکی انسان ها انجام بدهد و بس، آن بنا یک چیز خشک و بی روح و بی احساس خواهد شد که بیانگر فقدان رسالت معماری است.»روزنامه شرق، شماره ۱۵۱۵ به تاریخ ۱۰/۲/۹۱، صفحهٔ ۹• «باید در معماری، فناوری ساختمان سازی با هنر تلفیق شود تا فضایی که برای رفع نیازهای انسان ها اشغال می شود با به کارگیری مصالح، رنگ و جنبه های طبیعت و ترکیبات و تناسبات زیبایی ساختمانی، با احساس لذت همراه شود.»روزنامه شرق، شماره ۱۵۱۵ به تاریخ ۱۰/۲/۹۱، صفحهٔ ۹• «در یک مثال عامیانه، شما یک وقت به یک خانه ای می روید و می گویید این خانه چقدر دلباز است و این خانه آدم را می گیرد و انسان از آن لذت می برد. برعکس، به یک خانه ای می روید و می گویید چقدر خفه است، چقدر ناراحت و دلگیر است. سؤال این است که آن ناراحتی و این دلبازی از کجا ناشی می شود. پس معماری نیز یک هنر است همچون سایر هنرها، منتها فرق آن با دیگر هنرها این است که این هنر حامل یک عملکرد فیزیکی هم است.»روزنامه شرق، شماره ۱۵۱۵ به تاریخ ۱۰/۲/۹۱، صفحهٔ ۹• «این سنگ یکی از مقاوم ترین سنگ هایی است که در ایران وجود دارد و نشانی از صلابت و عظمت نادرشاه افشار است. شکل کلی مقبره نادر به شکل شش ضلعی متناسبی است که شکلِ سیاه چادرهایی را تداعی می کند؛ دلیل این امر همین نکته است که نادر به جای کاخ، در زیر چادر زندگی می کرد.»


کلمات دیگر: