کلمه جو
صفحه اصلی

طارق عزیز

دانشنامه عمومی

طارق عزیز (به سریانی: ܡܝܟܐܝܠ ܝܘܚܢܢ) با نام اصلی میخائیل یوحنا (۱۹۳۶–۲۰۱۵) سیاستمدار آشوری تبار اهل عراق و از اعضای رده بالای حزب بعث بود
وی بین سال های ۱۹۸۳ تا ۱۹۹۱ وزیر امورخارجه و از ۱۹۷۹ تا ۲۰۰۳ معاون نخست وزیر و از مشاوران نزدیک صدام حسین بود.
آشنایی او با صدام به دهه ۱۹۵۰ برمی گشت که هر دو در حزب ممنوعه بعث فعال بودند و برای سرنگونی حکومت سلطنتی مورد حمایت بریتانیای این کشور فعالیت می کردند. طارق عزیز با اینکه یک ناسیونالیست عربی بود اما در واقع به خانواده ای از قوم آشوری (کلدانی) و پیرو کلیسای کاتولیک کلدانی از شهر تل کیف در نزدیکی موصل تعلق داشت.
طارق عزیز در مقایسه با دیگر نزدیکان صدام حسین شخصی باسواد با پیشینه فرهنگی و دارای حسن شهرت بود و حتی بعد از سقوط نظام صدام هم کینه ای نسبت به او میان مردم عراق وجود نداشت. تسلط او به زبان انگلیسی، تعلقش به دین مسیحی و حتی چهره ظاهری او موجب شده بود تا شخصی مناسب برای پیشبرد دستگاه دیپلماسی صدام حسین باشد.
طارق عزیز تا پیش از انتخاب صدام حسین به معاونت رئیس جمهور عراق عضو ساده ای در حزب بود و به روزنامه نگاری و تدریس زبان انگلیسی اشتغال داشت. در سال ۱۹۶۸ وقتی صدام معاون حسن البکر، رئیس جمهور وقت شد، سردبیری روزنامه ثوره ارگان حزب بعث به طارق عزیز سپرده شد. طارق عزیز در سال ۱۹۷۴ وزیر اطلاع رسانی و عضو شورای رهبری حزب بعث شد و از آن پس تا پایان حکومت صدام حسین در دولت او حضور داشت.
نخستین ماموریت دیپلماتیکش در سال ۱۹۷۷ بود که جهت تنش زدایی از روابط عراق و سوریه، برای مذاکره به دمشق فرستاده شد و تا دو سال بعد که صدام حسین به ریاست جمهوری رسید میان بغداد و دمشق رفت وآمد داشت. صدام حسین او را معاون نخست وزیر کرد و وزارتخانه های آموزش عالی، آموزش و پرورش، گردشگری، امور جوانان و اطلاع رسانی را زیر نظرش قرار داد. در سال ۱۹۸۳ وزارت امورخارجه نیز به این مجموعه اضافه شد که هشت سالی خودش مستقیماً آن را اداره می کرد و پس از آن تا پایان عمر نظام صدام حسین، چهره اصلی سیاست خارجی این نظام باقی ماند.
طارق عزیز پس از اشغال عراق در سال ۲۰۰۳ بازداشت شد. البته آمریکایی ها در دست ورق پاسور معروفی که برای دستگیری رهبران حزب بعث بین مردم پخش کرده بودند طارق عزیز را بر روی خال ۸ پیک قرار داده بودند که نشان می داد اهمیت زیادی برای آنها ندارد. با این حال او دو هفته بعد خودش را تحویل داد. و در دادگاه نیز مدعی بود که هیچ یک از مناصبش ارتباطی با اقدامات نظامی و امنیتی صدام حسین نداشته و تمام اتهامات خود را رد می کرد. اما دادگاه بر اساس برخی شهادت ها و با استناد به این که او عضو شورای رهبری حزب بعث بوده برایش حکم اعدام صادر کرد. ولی جلال طالبانی رئیس جمهور وقت عراق حاضر به امضای حکم اعدام نشد و این حکم به اجرا نرسید.
وی سرانجام در روز ۵ ژوئن ۲۰۱۵ (۱۵ خرداد ۱۳۹۴) در هشتاد سالگی در زندان شهر ناصریه درگذشت.

دانشنامه آزاد فارسی

طارِق عَزیز (۱۹۳۶)
طارِق عَزیز
(نام اصلی: میخائیل یوحنا۱) سیاستمدار عراقی، از ۱۹۷۹ معاون نخست وزیر، و از ۱۹۸۳ تا ۱۹۹۱ وزیر خارجۀ آن کشور. طارق عزیز که دست راست صدام حسین و شریک جرم او در همۀ جنایاتش بود، به وی وفادار ماند. پس از ۱۹۸۳، به ویژه در طی جنگ خلیج فارس، سخنگوی اصلی سیاست عراق در سطح بین المللی بود. در ۱۹۸۳، از مصر دیدار کرد و این نخستین تماس رسمی دو کشور از ۱۹۷۸ بود. در تابستان ۱۹۹۰، هدایت سیاست عراق در زمینۀ ارعاب هم پیمانان سرسخت آن کشور را برعهده داشت، که تهاجم به کویت در اوت همان سال از نتایج آن بود. طارق عزیز در دورۀ تصّدی وزارت خارجۀ عراق کوشید تا دیپلماسی سیاسی عراق را به مسیرعادی خود بازگرداند. او عهده دار مشاغل گوناگونی در عرصۀ خبرنگاری و روزنامه نگاری بود و پس از آن که حزب بعث صدام حسین در ۱۹۶۹ قدرت را به دست گرفت در صحنۀ سیاست عراق جایگاه مهمی یافت، و از نظریه پردازان۴ پیشرو حزب شد و در ۱۹۷۴ تصّدی وزارت اطلاعات را برعهده گرفت. در ۱۹۷۷، به عضویت رهبری منطقه ای حزب بعث درآمد. در ۱۹۷۹، به معاونت نخست وزیری عراق رسید، و در فاصلۀ ۱۹۸۳ تا ۱۹۹۱ وزیر خارجۀ آن کشور بود. علت اصلی تعیین طارق عزیز برای تصّدی چنین مناصب عالیه ای، فعالیت زیرزمینی او به نفع حزب سوسیالیست بعث عرب پیش از پیروزی انقلاب بود که طی آن با صدام حسین آشنا شد و سپس در دهۀ ۱۹۵۰ به عضویت واحد نظامی بعث درآمد. طارق عزیز در خانواده ای مسیحی در نزدیکی شهر موصل واقع در شمال عراق به دنیا آمد. زمانی که هنوز نوجوان بود خانواده اش به بغداد نقل مکان کردند و او در دانشکدۀ هنرهای زیبای بغداد به تحصیل ادبیات انگلیسی پرداخت. در جنگ دوم خلیج فارس به اسارت درآمد و از آن پس در زندانِ رژیم جدید عراق به سر برده است.
Mikhail Yuhannaideologist

نقل قول ها

طارق عزیز وزیر امور خارجهٔ سابقِ عراق.
• «وقتی که می توانم حقیقت را بنویسم، می توانم حتّی ضدِّ دوستم سخن بگویم.»


کلمات دیگر: