کلمه جو
صفحه اصلی

هارولد هتلینگ

دانشنامه عمومی

هارولد هتلینگ (۲۹ سپتامبر ۱۸۹۵–۲۶ دسامبر ۱۹۷۳) یک آمار ریاضی دان و یک تئوریست تأثیرگذار اقتصاد بود. قانون هتلینگ و توزیع t هتلینگ جزو مشهورترین کارهای علمی اوست. وی از سال ۱۹۲۷ تا ۱۹۳۱ استاد ریاضی دانشگاه استفورد، از سال ۱۹۳۱ تا ۱۹۴۶ عضو هیئت علمی دانشگاه کلمبیا و از سال ۱۹۴۶ تا پایان عمر استاد آمار ریاضی دانشگاه کارولینای شمالی در چپل هیل بود. یک خیابان در چپل هیل به نام او نام گذاری شده است.هتلینگ مردی سرشار از علاقه و استعداد بود. بعد از اخذ مدرک لیسانس در رشته روزنامه نگاری در سال ۱۹۱۹ از دانشگاه واشنگتن، تحصیلات تکمیلی خود را در رشته ریاضی و در دانشگاه پرینستون ادامه داد. او در سال ۱۹۲۴ مدرک دکتری خود را با ارائه تز خود در گرایش توپولوژی به پایان رساند. پس از خروج از دانشگاه پرینستون، به عنوان محقق در مؤسسه تحقیقات غذا در دانشگاه استنفورد مشغول به کار شد. سپس در سال ۱۹۲۷ به دانشکده ریاضی دانشگاه استنفورد منتقل شد. در این دوران بود که تحقیقاتش را بر روی آمار و اقتصاد متمرکز کرد. زمینه هایی که تا پایان عمر تمامی کارهای علمی اش مرتبط به آن بود. وی یکی از معدود امریکایی هایی بود که در ده ۲۰ میلادی انقلابی که فیشر در آمار راه انداخته بود را درک کرد و شش ماه در سال ۱۹۲۹ به ایستگاه تحقیقاتی روتامستد در بریتانیا رفت تا با فیشر کار کند.در ۱۹۳۱ هتلینگ کرسی استادی اقتصاد در دپارتمان اقتصاد دانشگاه کلمبیا را پذیرفت. در طول ۱۵ سالی که در آن جا بود، در کنار تدریس اقتصاد ریاضی، بیشتر انرژی اش را به توسعه اولین برنامه مدرن (فیشری) آمار معطوف ساخت. هتلینگ با کمک مالی که از بنیاد کارنگی دریافت کرد، توانست یک دانشیار پژوهشی که می توانست تدریس نیز داشته باشد، به استخدام درآورد. از جمله کسانی که در این کرسی به تحقیق و تدریس مشغول شدند، می توان به آبراهام والد و هنری من اشاره کرد.
Biographical Memoirs (Harold Hotteling), by K. J. ARROW and WANDE. L. LEHMANN, Volume 87, published 2005, NATIONAL ACADEMIES PRESS, WASHINGTON, D.C.
www.nasonline.org
https://en.wikipedia.org/wiki/Harold_Hotelling
از دانشجویان او می توان به ساموئل ویلکس، آلن والیس، ژاکوب ولفوویتس، آلبرت بوکر و مییر گیرشیک اشاره کرد که برنامه های مشابهی را در دانشگاه های پرینستون، استنفورد، شیکاگو و کرنل راه اندازی کردند.هتلینگ به دلیل حس انسان دوستی بسیار، همواره در خانه اش در نیوجرسی پذیرای دانشجویان و محققان از سراسر دنیا بود. در خلال جنگ جهانی دوم، جزو مخالفان سرسخت ارتش نازی بود. ارتش آمریکا به اصرار وی یک گروه تحقیقاتی آمار در کلمبیا تأسیس کرد و ریاست آن را به هتلینگ داد. این گروه روی کنترل کیفیت مهمات کار می کرد. در ۱۹۴۶ در پاسخ به پیشنهاد بسیار جذاب دانشگاه کارولینای شمالی به آن دانشگاه نقل مکان کرد و خیلی زود یک دپارتمان قوی در آمار ریاضی ساخت.
هتلینگ در سال ۱۹۲۰ با فلوی تریسی ازدواج کرد و صاحب دو فرزند شد. پس از مرگ زودهنگام همسرش در سال ۱۹۳۴، با سوسانا ادموندسون ازدواج کرد که حاصل این ازدواج ۵ فرزند بود. وی در سال ۱۹۶۶ بازنشسته شد ولی در چپل هیل ماند تا در سال ۱۹۷۳ پس از یک دوره طولانی بیماری از دنیا رفت.
هارولد هتلینگ ۶ مقاله بزرگ در اقتصاد نوشت. از بین این مقالات، ۴ مقاله در طول زمان، تأثیر عمیقی بر روی رشته اقتصاد گذاشت. ۲ مقاله دیگر نیز به همان اندازه ارزشمند بودند اما در مورد موضوعاتی بود که دیگران نیز روی آن کار کرده بودند. هتلینگ از دوران لیسانس علاقه مند به اقتصاد بود و علی رغم اینکه رشته اش روزنامه نگاری بود، تعدادی درس در زمینه اقتصاد نیز گذراند. با وجود این که پایان نامه دکتری اش در مورد توپولوژی بود، ولی علاقه اش به اقتصاد، منجر به چاپ مقاله ای در اقتصاد، همزمان با چاپ یکی از مقالات مرتبط با پایان نامه اش، شد. این مقاله در مورد مفهوم اقتصادی استهلاک (۱۹۲۵) بود. (به طور خیلی تصادفی و البته بدون تأثیر در زندگی هتلینگ، عموی اسوالد وبلن، استاد راهنمای پایان نامه اش، یکی از مشهورترین اقتصاد دانان غیرارتدکس یعنی تورستن وبلن بود ). این مقاله هتلینگ تبدیل به یک استاندارد برای تمامی مقالات اقتصاد بعد از آن شد. کار هتلینگ نیازمند استفاده از مقداری ریاضیات شامل حساب متغیرها و حل یک معادله انتگرالی در یک حالت عمومی بود. اگرچه در آن زمان، به صورت سنتی از ریاضیات در اقتصاد استفاده می شد، ولی هنوز استفاده از ریاضیات به طور عمومی گسترش نیافته بود. استفاده مداوم و پیوسته از ریاضیات در اقتصاد، در حقیقت با هتلینگ و چند محقق معاصر اروپایی همزمان با او آغاز شد.


کلمات دیگر: