کلمه جو
صفحه اصلی

رصدخانه


برابر پارسی : دیدگاه

فارسی به انگلیسی

observatory

فارسی به عربی

مرصد

مترادف و متضاد

observatory (اسم)
رصد خانه، زیچ

فرهنگ فارسی

( اسم ) جایی که در آن رصد بندند رصد گاه .

تأسیساتی برای مطالعۀ اجرام آسمانی، شامل تلسکوپ و محل استقرار و نگهداری آن


فرهنگ معین

( ~. نِ ) [ ع - فا. ] (اِمر. ) جایی که در آن به نگاه کردن و مطالعة ستارگان می پردازند.

لغت نامه دهخدا

رصدخانه. [ رَ ص َ ن َ / ن ِ ] ( اِ مرکب ) رصدگاه. جایی که در آن رصد بندند. ( از فرهنگ فارسی معین ) ( از ناظم الاطباء ). مرصد. رصدگاه. رصدگه. ( یادداشت مؤلف ). امروزه رصدخانه های معتبر و مجهزی در کشورهای بزرگ برای آگاهی از احوال و حرکت بروج و ستارگان ، و ماهواره ها و سفینه های فضایی با دستگاههای دقیق مشغول کار است ، از آن جمله است : رصدخانه جودرل بانک انگلیس و رصدخانه کیپ کندی امریکا. و رجوع به رصد و رصدگاه و تاریخ ادبی ایران ( از سعدی تا جامی ) ص 392 شود.

فرهنگ عمید

جایی که ستاره شناسان در آن با ابزارهای مخصوص ستارگان و اجرام نجومی را مشاهده و بررسی می کنند.

دانشنامه عمومی

نپاهشگاه.


رصدخانه یا رصدگاه که به آن نپاهشگاه نیز گفته می شود، جایی است که برای مشاهده و بررسی و اندازه گیری پدیده های آسمانی ساخته شده است. در گذشته، رصدخانه ها اساساً شامل سُدْس و برخی ابزارهای دیگرِ ستاره شناسی بود. رصدخانه های امروزی معمولاً تلسکوپ های بزرگ نوری یا رادیویی دارند که در اتاق های گردنده نصب شده اند.این رصد خانه ها قیمت ارزان و نوع گران و بزرگ دارند
استون هنج
رصدخانه سمرقند
رصدخانه مراغه
رصدخانه شهر گور
رصدخانه نیمروز
سدس فخری
رصدخانه بغداد
رصدخانه جادرل بنک
رصدخانهٔ علاءالدوله در همدان
نخستین رصدخانه در حدود سال ۲۱۲ هـ. ق (۸۲۸ م) در بغداد بنا شد و دو اخترشناس برجسته به نام های فضل بن نوبخت اهوازی و محمد بن موسی خوارزمی بر آن ریاست داشتند؛ و بعضی ها اعتقاد دارند اولین رصدخانه را حاسب طبری آملی بنا کرده است. پس از این رصدخانه، رصدخانه های پرشماری در جای جای سرزمین های اسلامی ساخته شد که هریک با نام اخترشناسی برجسته، پیوسته است. رصدخانهٔ بتانی در رقّه و رصدخانهٔ عبدالرحمان صوفی در شیراز از جملهٔ آن هاست. البته، پس از سدهٔ چهارم، رصدخانه ها با نام امیران ارتباط پیدا کردند، مانند رصدخانهٔ علاءالدوله در همدان، که برای بوعلی سینا بنا کرد. کمتر از یک سده بعد نیز ملکشاه سلجوقی، رصدخانهٔ بزرگی را بنیان نهاد که بزرگانی مانند عمر خیام نیشابوری در آن جا فعالیت داشتند و گاهشماری جلالی، دقیق ترین تقویم جهان، را طرح ریزی کردند.
پیشرفت رصدخانه ها با بنیان گذاری رصدخانه مراغه به اوج خود رسید. بنای این رصدخانه در سال ۶۵۷ هجری(۱۲۶۱ میلادی) به سفارش خواجه نصیرالدین طوسی و به فرمان هولاکو، نوهٔ چنگیزخان مغول، آغاز شد. هولاکو برای نگهداری این سازمان پژوهشی موقوفه های ویژه ای در نظر گرفت. کتاب خانه ای شامل ۴۰۰ هزار جلد کتاب و ابزارهای اخترشناسی، از جمله ذات الربع دیواری به شعاع ۴۳۰ سانتی متر، کره های حلقه دار (ذات الحلق)، حلقهٔ انقلابی، حلقهٔ اعتدالی و حلقهٔ سموت، نیز فراهم شد. در همین جا بود که زیج ایلخانی به سال ۶۷۰ هجری(۱۲۷۶ میلادی) فراهم شد.
رصدخانهٔ مراغه فقط مخصوص رصد ستارگان نبود و یک سازمان علمی گسترده بود که بیش تر شاخه های دانش درس داده می شد و مشهورترین دانشمندان آن عصر، از جمله قطب الدین شیرازی، کاشف علت اصلی تشکیل رنگین کمان، در آن جا جمع شده بودند. به علاوه، چون در آن زمان ارتباط علمی چین و ایران به علت استیلای مغولان بر هر دو سرزمین برقرار شده بود، دانشمندان چینی، از جمله فردی به نام فائو مون جی، در این مرکز فعالت داشتند. همچنین، فیلسوف و فرهنگ نامه نویس مسیحی، ابن العبری، در رصدخانهٔ مراغه به درس دادن اصل ها اقلیدوس و المجسطی بطلمیوس مشغول بودند.

دانشنامه آزاد فارسی

رَصدخانه (observatory)
رَصدخانه کک در دانشگاه پاسفیک لوترن
جایگاه یا تجهیزاتی برای رصد یا مشاهدۀ پدیده های اخترشناختی. سابقۀ ایجاد رصدخانه های جدید به زمان اختراع تلسکوپ بازمی گردد. رصدخانه ها ممکن است در زمین مستقر باشند، با هواپیما حمل شوند، مانند ماهواره ها در مدار قرار گیرند، یا در ایستگاه ها و شاتل های فضایی مستقر شوند. در حدود ۱۰۰۰م، تأسیس رصدخانه در غرب آسیا متداول شد، سپس در اروپا نیز رصدخانه ها راه اندازی شدند. رصدخانۀ مراغه در ۱۲۵۰م، و رصدخانۀ سمرقند در ۱۴۰۰م، از معتبرترین رصدخانه های جهان در زمان خود بودند. رصدخانه ای که در ۱۵۷۶ در جزیره وِن دانمارک برای تیکو براهه ساخته شد، کامل بود، ولی فقط تا ۱۵۹۷ دوام آورد. چندی بعد رصدخانه هایی در پاریس (۱۶۶۷)، گرینویچ (رصدخانۀ سلطنتی گرینویچ، ۱۶۷۵)، و کیو انگلستان ساخته شد. بیشتر رصدخانه های ابتدایی در نزدیکی شهرها قرار داشتند، اما با پیدایش تلسکوپ های بزرگ، دسترسی به آسمان صاف با نور زمینۀ اندک و درنتیجه، تأسیس رصدخانه در جایگاه های مرتفع و دوردست ضرورت پیدا کرد. قوی ترین تلسکوپ های نوری که آسمان را زیر نظر دارند در نقاط زیر مستقر شده اند: مائونا کیای هاوایی، مانت پالومار کالیفرنیا، رصدخانۀ ملی کیت پیکِ آریزونا، لا پالمای جزایر قناری (کاناری)، رصدخانۀ بینا امریکایی سِرو تولولو، رصدخانۀ جنوبی اروپا در شیلی، کوه سایدینگ اسپرینگ استرالیا، و زیلینچوکسکایا در قفقاز. رصدخانه های اخترشناسی رادیویی عبارت اند از جادرل بَنکِ چشر انگلستان، رصدخانۀ اخترشناسی رادیویی مولارد کیمبریج انگلستان، آرِسیبو پوئرتو ریکو، افلسبرگ آلمان، و پارکِسدر استرالیا. در ۱۹۹۰، تلسکوپ فضایی هابل در مدار قرار گرفت. طبق برنامه ریزی، «تلسکوپ بسیار بزرگ» ساختِ رصدخانۀ جنوبی اروپا، در کوهستان های شمال شیلی، در رصدخانۀ فضایی سروپارانال نصب، و نخستین تصاویر آن در ۲۰۰۱ دریافت شد.

فرهنگستان زبان و ادب

{observatory} [نجوم رصدی و آشکارسازها] تأسیساتی برای مطالعۀ اجرام آسمانی، شامل تلسکوپ و محل استقرار و نگهداری آن

پیشنهاد کاربران

حال:محل رصد ستاره ها

گذشته:محل درس خواندن در موردستاره هاوریاضی

رصدخانه جایی که در آن میتوانیم به مشاهده ستارگان و آسمانبپردازیم

مکانی است که در آن ٬ستاره شناسان به کمک ابزار هایی ٬ستارکان را مشاهده و بررسی می کنند

جایی برای مطالعه ستاره

نجوم خانه

مکانی که در آن به تماشای علمی آسمان و مطالعه ستارگان میپردازند

جایی تاریک که دران تلسکوپ ها را روی سیاره ها یا ستاره ها زوم میکنند


دیدن ستاره


پایشگاه

جایی که در آن مردم اطلاعات بیشتری از نجوم میگیرند.

محلی برای مطالعه ی اجرام آسمانی

جایی برای دانشمندان که بتوانند ستارگان را و اجرام اسمانی را ببینند

مکانی است بدون آلودگی نوری که ستاره شناسان در آن اجرام آسمانی را رصد می کنند.



مکانی که در آن ستاره شناسان به کمک ابزار های مختلف ستارگان را مشاهده میکنند

مکانی است که در آن ، به کمک ابزارهایی ، ستارگان را مشاهده و بررسی می کنند .

مکانی است که در ان ستاره شناسان به کمک ابزارهایی ستارگان را بررسی میکنند.

مکانی است که در آن ، ستاره شناسان به کمک ابزار هایی ، ستارگان را مشاهده و برسی می کنند .

مکانی که در آنجا به تماشایی علمی آسمان و مطالعات ستارگان میپردازند

جایی که در ان به نگاه کردن و مطالعه ستارگان می پردازند


مکان مطالعه ستارگان

مکانی که با استفاده از تلسکوپ، ستاره ها و سیارات را میتوان دید.


جایی که در مراغه به دست نظام الملک توسی ابداع شدکه دانشمندان و ستاره شناسان ستاره و سیاره هارا می بینند و اطلاعاتی کسب می کنند


کلمات دیگر: