کلمه جو
صفحه اصلی

عمادالدین نسیمی

فرهنگ فارسی

شیرازی متخلص به نسمی وی از شعرا و عرفای شیراز بود که اصول طریقت را از سید شاه فضل شیرازی نعیمی فرا گرفت و دیوان اشعارش بالغ بر سه هزار بیت است

لغت نامه دهخدا

عمادالدین نسیمی. [ ع ِ دُدْ دی ن ِ ن َ ] ( اِخ ) ( سید... ) شیرازی ، متخلص به نسیمی. وی از شعرا و عرفای شیراز بود که اصول طریقت را از سید شاه فضل شیرازی نعیمی فراگرفت و دیوان اشعارش بالغ بر سه هزار بیت است. او را در سال 837 هَ. ق. در شیراز به دار آویختند. ولی برخی گویند که وی در حلب به قتل رسید. ( از ریحانة الادب ج 4 ص 193 از ریاض العارفین ص 402 ).

دانشنامه عمومی

تاریخ ادبی ایران. ادوارد براون
ریاض العارفین – رضاقلی خان هدایت
میرفطروس، علی. عمادالدین نسیمی، شاعر و متفکر حروفی
بزرگداشت عمادالدین نسیمی بدون حضور ایران
سید علی عمادالدین نسیمی (به ترکی آذربایجانی: Seyid Əli İmadəddin Nəsimi) متخلص به نسیمی، شاعر و متفکر حروفیه در قرن هشتم هجری بود. او بنا به منابعی از مردمان آذربایجانی و بنا به منابعی دیگر از اهالی حلب است. از شاعران صوفیِ بزرگِ ترکی در اواخر سدهٔ ۱۴ و اوایل سدهٔ ۱۵ میلادی به شمار می آید. دو دیوان، یکی به فارسی و دیگری به ترکی، به نظم درآورد و قصائدی عربی نیز سرود.
عماد الدین نسیمی یکی از شاعران و عارفان برخاسته از مکتب حروفیه است. مکتب حروفیه که بر اساس تعالیم شیخ فضل الله نعیمی استرآبادی شکل گرفت. آن ها در شرح وقایع عالم و اسرار هستی از ۳۲ حرف الفبای فارسی با مهارت اعجاب انگیز بهره می برده اند. آن ها تلاش می کردند علت دستورهای الهی در دین اسلام را به شکلی جذاب و جالب به وسیلهٔ اعداد و حروف توضیح دهند. مانند این که نماز یومیه چرا می بایست ۱۷ رکعت باشد، حکمت مسح کشیدن بر پا هنگام وضو چیست، تعداد حروف بسم الله الرحمن الرحیم بیانگر چیست، نماز شکسته چرا ۱۱ رکعت است و مانند این ها.
سید عماد الدین نسیمی اصالتاً ترک زبان بود و با اشعار ترکی و فارسی و عربی خود نقش بسزایی در گسترش اندیشه های فضل الله نعیمی داشت. باورها و بیانات او مخالفت های فراوانی را میان قشریون مذهبی زمان خود به وجود آورد که نهایتاً منجر به صدور فتوایی در به دار آویختن و کندن پوست او شد.

دانشنامه آزاد فارسی



کلمات دیگر: