کلمه جو
صفحه اصلی

شدالازار

فرهنگ فارسی

فی حط الاوزار عن زوار المزار . کتابی است بعربی درباره مزارات شیراز و شرح حال گروهی بسیار از علما و عرفا و فقها و محدثان و جز آنان که در شیراز مدفونند و آن تالیف معین الدین ابوالقاسم جنید بن محمود است و او این کتاب را در حدود ۷۹۱ ه.ق . تالیف کرده .

دانشنامه عمومی

شَدّالازار فی حطّ الاوزار عن زُوار المزار یا به اختصار شدالازار، نام کتابی است از معین الدین ابوالقاسم جنید شیرازی که در شرح مزارات شیراز در زمان مؤلف است. این کتاب به هفت نوبت تقسیم شده است تا زائرین در هر روز هفته به زیارت یک قسمت از مقابر بروند. بدین ترتیب که نوبت اول در ذکر مدفونین قبرستان شیخ کبیر، نوبت دوم قبرستان باهلیه، نوبت سوم قبرستان دارسلم، نوبت چهارم قبرستان ام کلثوم و شیرویه، نوبت پنجم قبرستان باغ نو، نوبت ششم قبرستان جامع عتیق و بالاخره نوبت هفتم قبرستان مصلی. در این هفت قسمت جمعاً شرح حال ۳۱۵ نفر عنوان شده که آخرین آنها شیخ اجل سعدی است. عیسی بن جنید فرزند جنید شیرازی، شدالازار را به فارسی به نام هزار مزار ترجمه کرد که دو بار به وسیله کتابخانه احمدی شیراز به چاپ رسیده است.

دانشنامه آزاد فارسی

شَدّالاِزار
(یا: المزارات؛ مزارات شیراز) نوشتۀ معین الدین ابوالقاسم جنید شیرازی ( ـ ۷۹۱ ق) کتابی به عربی. مشتمل بر شرح حال ۳۱۵ نفر از علما، فقها، عرفا، محدثان، امرا و پادشاهان (اعم از مرد و زن) مدفون در شیراز و تعیین محل قبر آن هاست برحسب سال درگذشت صاحبان زندگی نامه. پس از جنید، فرزندش، عیسی، این کتاب را به نام ملتمس الاحبّاء خالصاً من الریاء که به نام تذکرۀ هزار مزار مشهور است به فارسی ترجمه کرد. این کتاب با حواشی و تعلیقات علامه محمد قزوینی در تهران به چاپ رسیده است (۱۳۲۸ش) و نورانی وصال نیز ترجمه آن را با تصحیح و حواشی جامع با عنوان تذکرۀ هزار مزار، چاپ و منتشر کرده است (تهران، ۱۳۶۴ ش).


کلمات دیگر: