کلمه جو
صفحه اصلی

منازل السائرین

فرهنگ فارسی

کتابی است در احوال سلوک تالیف شیخ الاسلام عبدالله بن محمد بن اسماعیل الانصاری الهروی الحنبلی الصوفی متوفی بسال ۴۸۱ ه.ق . نامبرده این کتاب را در پاسخ عده ای از اهل هرات که درباره منازل و مراحل سلوک و سیر بجانب حق سوال کرده بودند نوشته و بعدها تفسیر و شرح های زیادی بر این کتاب نگاشته شده است .

دانشنامه عمومی

منازل السائرین کتابی از خواجه عبدالله انصاری و از مهمترین آثار در زمینه عرفان عملی و سیروسلوک است و مدتها در حوزه های علمیه تدریس می شده است. در این کتاب پیرامون صد مقام که فراروی سالک الی الله قرار دارد، بحث شده است. خواجه عبدالله در سال ۴۴۸ق. کتاب صد میدان را تألیف و ۲۷ سال پس از آن، منازل السائرین را املا کرد. این کتاب با صد میدان، در ۵۱ میدان مشترکند. منازل السائرین با یقظه و سپس توبه شروع شده و به توحید می انجامد. شرح سلیمان بن علی تلمسانی و کمال الدین عبدالرزاق کاشانی از مهمترین شرحهای بر این کتاب است. سید روح الله خمینی ره منازل السائرین را در محضر آیت الله محمدعلی شاه آبادی فراگرفت و سالها درس اخلاق خود را در حوزه علمیّه بر پایه آن کتاب ایراد کرد. متن عربی این کتاب به همراه ترجمۀ فارسی آن توسط عبدالغفور روان فرهادی در انتشارات مولی تهران منتشر شده است. در این چاپ ابواب علل المقامات و صد میدان با متن کتاب منازل تطبیق داده شده و هر یکاز منزل ها از روی دیگر آثار خواجه شرح شده است.
منازل السائرین خواجه عبدالله انصاری
منازل صدگانه:
معروف ترین شرح ها عبارتند از:

دانشنامه آزاد فارسی

مَنازلُ السّائرین
تألیف خواجه عبدالله انصاری، کتابی به عربی، نوشته شده در ۴۷۵ق، از مهم ترین آثار عرفان اسلامی. این رساله، که مهم ترین تألیف انصاری است، در موضوع خود از چنان نظم و عمقی برخوردار است که به رغم تدوین منازل نامه های گوناگون، هنوز در صدر این گونه آثار قرار دارد و آن را در نمودنِ ظرایفِ عرفان عملی، همچون آثار ابن عربی در تبیین ظرایف عرفان نظری/ذوقی دانسته اند. خواجه در این کتاب از دَه قسم و در هر قسم از دَه باب و در هر باب از سه درجه یا وجه سخن می گوید. او از ابتدای باب یقظه تا انتهای باب توحید ۳۰۰ درجه فراروی سالک قرار داده است. انصاری این کتاب را ۲۷ سال پس از نگارش رسالۀ صد میدان پدید آورد، از این رو بسیار پخته تر از آن است. منازل را به فارسی و فارسیِ دری ترجمه کرده اند و شروح بسیاری بر آن نوشته اند. از میان این شروح، می توان شرح عفیف الدین تلمسانی را غنی ترین، شرح عبدالرزاق کاشانی را خوش خوان ترین و شرح ابن قیم جوزیه را انتقادی ترین شرح آن دانست. ترجمۀ فارسی آن به قلم روان فرهادی در تهران به چاپ رسیده است (۱۳۶۱ش).

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] شرح منازل السائرین، اثر کمال الدین عبدالرزاق قاسانی (735ق)، شرحی بر «منازل السائرین» خواجه عبدالله انصاری (481ق) است. شارح، «منازل السائرین» را به زبان خود منازل؛ یعنی عربی شرح کرده و این مهم را به درخواست غیاث الدین محمد بن رشید الدین فضل الله، وزیر سلطان ابوسعید بهادرخان (736-716) به انجام رسانده و در تاریخ دوشنبه، بیست رجب 731، در ربع رشیدی تبریز از تألیف آن، فراغت یافته است.
این شرح، مهم ترین اثر شارح و در میان شروح منازل، بهترین شرح و مهم ترین کتاب در حوزه عرفان عملی است و به تعبیر استاد، سید جلال الدین آشتیانی، شرح قاسانی بر «منازل السائرین» خواجه عبدالله انصاری، حاکی از عظمت و بزرگیِ نظر و مقام و سعه باع و تضلع کامل او در تصوف علمی است (آشتیانی، 1380، ص 57). پرورش یافتن شاگردانی چون قاضی سعید قمی و قیصری در مکتب عرفان عملی و نظری ملا عبدالرزاق، خود دلیل تبحر و تضلع اوست (عابدی، 1373، ص 28). البته قدرت فکر و باریک اندیشی های قاسانی، نه تنها در «شرح منازل»، بلکه در سایر کتاب های او، مثل «شرح فصوص» بی نیاز از تعریف است.
«شرح منازل»، به صورت غیر مزجی و بر وفق «منازل السائرین»، در ده قسم کلی باب بندی شده است. این مقامات ده گانه، هریک، خود به ده باب منقسم می باشد و هر قسم در سه مرحله در طول یکدیگر بیان می شود. شارح در این مقام چنین می فرماید: «اندراج هریک تحت دیگری، بسان اندراج و ترتب انواع و اجناس منطقی است که هریک از اعالی را صورتی در اسافل و هریک از اسافل را صورتی در اعالی است؛ نه چون بالارونده از پلکان که چون پای از درجتی برداشت و به بالاتر جهید در جهت، فروتر را فروهلد، بلکه در عین اینکه پای در منزل برتر دارد، در منزل فروتر نیز حضوری و صورتی جداگانه دارد؛ بدین ترتیب، هریک از صد مقام به حسب صورتش در دیگر ابواب ده گانه، خود صد صورت دارد که مجموعا هزار می شود» (تبادکانی، 1382، ص 22).
اگرچه خواجه عبدالله انصاری در «منازل السائرین»، صد منزل شمرده، ولی این کلیات است و حقیقت این است که انسان از وقتی پا از رتبه طبیعت بیرون می گذارد و در مقام سیر الی الله برمی آید تا به آخرین مقام، مراتب غیر متناهیه طی می کند. همان طور که بین ظلمت و نور شدید مراتب روشنایی غیر متناهی است، مراتب محبت و علم نیز همین است (حسن زاده آملی، 1379، ج 2، ص 262).
ملا عبدالرزاق کاشی، دارای ذوقی سرشار و قلمی تواناست و قادر است که مطالب مفصلی را با کمال سهولت، روان و جذاب و قابل فهم، به صورت اختصار درآورد (جامی، 1370، ص 38).
[ویکی فقه] منازل السائرین (کتاب). نام کامل کتاب، منازل السائرین الی الحق ؛ تالیف شیخ عارف خواجه عبدالله انصاری و به زبان عربی است. منازل السائرین شرح منازلی است که سالک در طی طریق به سوی حق تعالی می پیماید.
مؤلف در مقدمه کتاب می فرماید: برخی از مریدان که علاقه داشتند بر «منازل السائرین الی الحق» آگاه شوند، از من درخواست نمودند چنین کتابی را برایشان تالیف نمایم. آقای سرژبورکوی محقق فرانسوی در کتاب سرگذشت پیر هرات می گوید: «سالها مریدان از وی تحریر مختصری را درباره طی منازل طریقت خواسته بودند یعنی چنان کتابی که مجمل بوده و در آن ملفوظات و حکایات دیگران ذکر نشده باشد و متن آن کافی و دقیق باشد، و دارای ابواب و فصول منظم باشد تا به خاطر سپردن آن آسان گردد و تا آن وقت هیچ کتابی در تصوف این صفات را نداشت. شیخ الاسلام خواجه عبدالله انصاری تا آن زمان زاری مریدان را می شنید ولی گوش به آن نمی داد، و تدریس شفاهی و اندرزهای شخصی را درباره طی منازل طریقت و احوال سالک ترجیح می داد. اگر این حالت ادامه می یافت، امروز درباره تدریس عرفان خواجه دیگر چیزی نبود. اما در این زمان شیخ الاسلام احساس کرد که وقت تالیف چنان کتاب فرا رسیده و دیگر او را روزگار تدریس شفاهی نخواهد ماند. همان بود که به خواهش مریدان ترتیب اثر داد و شاهکار او یعنی کتاب «منازل السائرین» به میان آمد، و آن شرح منازلی است که سالک در طی طریق به سوی حق تعالی می پیماید. تاریخ املا گفتن «منازل السائرین» آشکار نیست ولی از روی نام ها و اسنادی که در نسخه های خطی ذکر شده معلوم می شود که «منازل السائرین» بعد از سال ۴۴۸ ق (سال تالیف صد میدان) و پیش از سال ۴۷۵ ق (سالی که عبد الرزاق کاشانی شارح «منازل السائرین» نسخه خطی آن را دیده املا گفته شده است».


کلمات دیگر: