کلمه جو
صفحه اصلی

طبقات الصوفیه

فرهنگ فارسی

[امالی] خواجه عبدالله مشهور به [ طبقات انصاری] در باب حقایق عرفانی است که بزبان هروی قدیم انشائ شده و آن تفصیلی است از کتاب طبقات الصوفیه ابو عبدالرحمن محمد سلمی ( ف. ۴۱۲ ه.ق . ) که بعریی تالیف شده بود. متن آنرا حبیبی فاضل افغانی بطبع رسانیده. جامی شاعر معروف این کتاب را با تصرفاتی بفارسی معمول عصر خود در آورد و [ نفحات الانس ] نامید.

دانشنامه عمومی

طبقات الصوفیه یکی از متون کهن فارسی نوشته شده در حوزه هرات (قرن پنجم هجری) است. این کتاب حاصل املای سخنان خواجه عبدالله انصاری در مجالس وعظ است که به دست یکی از شاگردانش نوشته شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

طبقات الصوفیه (عربی). طَبَقاتُ الصُّوفیه (۲)
تألیف ابوعبدالرحمن سُلَمی، کتابی به عربی در عرفان. سلمی در خاتمۀ این کتاب می آورد که آن را در پنج طبقه از طبقات صوفیه، و هر طبقه را در ذکر بیست شیخ، و کم یا بیش، بیست حکایت از هر شیخ تدوین کرده است، اما نسخۀ چاپی آن، مشتمل بر ذکر ۱۰۴ شیخ است. به عنوان متمم این کتاب، رساله ای دیگر با نام ذکرالنِّسْوَة المتعبِّدات الصّوفیات نوشت و در آن از ۸۴ زن صوفی یاد کرد. این هر دو کتاب، مُنْضَم به هم یا جداگانه به چاپ رسیده اند. نیز ← طبقات الصوفیه (۱)

طبقات الصوفیه (فارسی). طَبَقاتُ الصُّوفیّه (۱)
املای خواجه عبدالله انصاری، کتابی به فارسی، در عرفان. نیمی از این کتاب نقل آزاد و تحریرگونۀ طبقات الصوفیۀ عبدالرحمن سُلَمی است که انصاری در مجالس ذکر و درس بازگفته و یکی از حاضران آن را تدوین کرده است. و نیمۀ دیگر حاصلِ ذوقِ خود او یا برگرفته از دیگر کتب صوفیان است. این کتاب هم در شناخت رجال تصوف و هم شماری از آداب و معارف آنان حائز اهمیت است. بارها به چاپ رسیده و چاپی معتبر از آن به تصحیح محمد سرور مولایی منتشر شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] طبقات الصوفیه (انصاری هروی). طبقات الصوفیة، مجموعه ی تقریرات پیر هرات، خواجه عبدالله انصاری، در مجالس تذکر است که به وسیله ی یکی از مریدان او تدوین می شده است. کتاب، اثری است ادبی - عرفانی، به زبان فارسی و در باره طبقه بندی عارفان و شناسایی سلسله های صوفیان.
در «طبقات الصوفیة» علاوه بر نقد و نظر و تفسیر و تحلیل احوال و اقوال مشایخ و غیر از مناجات های خواجه عبدالله انصاری، فصل های مستقل دیگری وجود دارد که در آن، اصول نظرات و آرا و عقاید وی، به تفصیل بیان شده و به این ترتیب این کتاب به صورت مأخذی عمده، اساسی و معتبر برای شناخت اندیشه های معنوی و عرفانی او تبدیل شده و ارزش «طبقات الصوفیة» را چند برابر کرده است.
متأسفانه در منابع موجود، به سال یا سال هایی که پیر هرات، «طبقات» را بر مریدان املا می فرموده است، اشارتی وجود ندارد؛ حال آنکه دوره های تفسیر خواجه عبدالله انصاری و سال های آن، حتی سوره ها و آیات را با سالی که در آن پیر هرات به تفسیر آنها پرداخته است، قید کرده اند .
تصحیح و مقابله کتاب، توسط دکتر محمدسرور مولایی صورت گرفته است.
در این کتاب، صوفیان به شش طبقه تقسیم شده اند. در هر طبقه، نام و نشان گروهی از شخصیت های عرفانی و صوفی و سخنانی تأمل برانگیز از آنها نقل شده است. طبقه اول، با ابوهاشم صوفی آغاز شده که اولین شخصیتی بوده که در تاریخ تصوف و عرفان اسلامی، صوفی نامیده شد و طبقه ششم، با ابوعلی دقاق پایان یافته که در سال 405ق، درگذشته است. بعد از این شش طبقه، فصلی تحت عنوان «فصل فی المعرفة و التوحید» آمده است.


کلمات دیگر: