کلمه جو
صفحه اصلی

منگنز

فارسی به انگلیسی

manganese

مترادف و متضاد

manganese (اسم)
منگنز

فرهنگ فارسی

( اسم ) فلزی است که اول بار در سال ۱۷۷۴ م . توسط شیل شیمی دان سوئدی در سنگهای معدنی مغنسیا ( بی اکسید منگنز ) شناخته شده . این فلز در طبیعت بصورت اکسید سه ظرفیتی خشک موسوم به برونیت و یا بصورت اکسید سه ظرفیتی آبدار موسوم به آسردز و همچنین بصورت اکسید ملحی موسوم به هس منیت و همچنین بصورت مغنسیا که بنام پیرولوزیت نیز موسوم است وجود دارد . برای استخراج این فلز از سنگهای معدنی آن سنگها را معمولا بوسیله زغال احیا میکنند . رنگ این فلز خاکستری متمایل به سفید و دارای جلای نقره یی است و در برابر هوا بسیار دیر اکسیده میشود . وزن مخصوصش ۷/۲ و وزن اتمیش ۵۵ است و در ۱۲۵٠ درجه ذوب میگردد .

فرهنگ معین

(مَ گَ نِ ) [ فر . ] (اِ. ) فلزی است با علامت اختصاری Mn سخت ، شکننده و سفید مایل به قرمز به صورت پیرولوزیت در طبیعت فراوان است و در برابر هوا بسیار دیر اکسید می شود.

لغت نامه دهخدا

منگنز. [ م َ گ َ ن ِ ] ( فرانسوی ، اِ ) عنصری است با علامت اختصاری «Mn». جرم اتمی آن 54/938 و عدد اتمی آن 25 است. فلزی است سفید مایل به قرمز، سخت و شکننده. سنگینی ویژه آن 7/20 و نقطه ذوب آن 1260 درجه صدبخشی است. به صورت پیرولوزیت در طبیعت فراوان است. برای استخراج آن پیرولوزیت را به وسیله کربن یا آلومینیم احیا می کنند. ( از فرهنگ اصطلاحات علمی ). فلزی است با علامت اختصاری Mn و شمار اتمی 25 که بسیارسخت و شکننده است و در طبیعت به حالت اکسید یافت می شود و در صنایع فولادسازی به کار می رود. ( از لاروس ).

فرهنگ عمید

عنصر فلزی نقره ای رنگ و شکننده که در طبیعت به صورت خالص وجود ندارد و در ساختن فولاد و برخی از آلیاژها به کار می رود.

دانشنامه عمومی

منگنر یک عنصر شیمیایی با عدد اتمی ۲۵ و نماد Mn است. این عنصر در دوره چهارم جدول تناوبی و در گروه فلزات واسطه قرار دارد. منگنز در طبیعت به صورت آزاد یافت نمی شود و معمولاً در مجاورت آهن است. کانی اصلی منگنز، پیرولوزیت است. یکی از کاربردهای مهم منگنر، آلیاژهای فلزی و به ویژه فولاد ضدزنگ است.نبو
منگنز ماده معدنی ضروری برای بدن است. اگر به صورت افراطی مصرف شود می تواند سمی باشد. این ماده معدنی در سبزیجات برگ دار همچون کلم و اسفناج و همچنین در چای، آناناس و خشکبار وجود دارد.
نام منگنز از منطقه مگنزیا در یونان (که بسیاری از کانی های آن از آنجا استخراج شده اند) گرفته شده است. یوهان گوتلیب برای نخستین بار در سال ۱۷۷۴، منگنز را به صورت ناخالص جداسازی کرد.
یون های منگنز، رنگ های مختلفی را تولید می کنند و به عنوان رنگدانه در صنعت به کار می روند. هم چنین منگنز دی اکسید در باتری های قلیایی به عنوان کاتد مورد استفاده قرار می گیرد.

دانشنامه آزاد فارسی

مَنْگَنِز (manganese)
مَنْگَنِز
عنصری فلزی، به رنگ سفید مایل به خاکستری، سخت و شکننده، با نماد Mn، عدد اتمی ۲۵، و جرم اتمی نسبی ۵۴.۹۳۸۰. شبیه آهن است و زنگ می زند، ولی مغناطیسی نیست و نرم تر از آهن است. عمدتاً برای ساخت آلیاژهای فولادی، و آلیاژهای آلومینیوم و مس به کار می رود. برای تولید کودهای شیمیایی، رنگ ها، و مواد شیمیایی صنعتی نیز از آن استفاده می کنند. وجود مقدار جزئی آن در غذای انسان ضروری است. نام آن بسیار قدیمی و مشتق از اشکال ایتالیایی و فرانسوی مگنزیا (MgO) در زبان لاتینی است. پودر بی مزه و سفید رنگ آن از قدیم به منزلۀ مادۀ ضد اسید معده به کار می رود.


کلمات دیگر: