کلمه جو
صفحه اصلی

جاسوسی

فارسی به انگلیسی

espionage, spying

espionage


فارسی به عربی

استخبارات , تجسس

مترادف و متضاد

intelligence (اسم)
اگاهی، فراست، زیرکی، ذکاوت، فهم، هوش، خرد، جاسوسی، بینش، روح پاک یا دانشمند

espial (اسم)
دیدبانی، جاسوسی

espionage (اسم)
جاسوسی، خبر گیری

فرهنگ فارسی

خبر پرسی

لغت نامه دهخدا

جاسوسی. ( حامص ) خبرپرسی. عمل آنکه جاسوس است : سلیمان چون بپادشاهی نشست اول چیزی که بنهاد در طلب کردن مملکت آن که مرغان را به جاسوسی معین گردانید. ( قصص الانبیاء ص 161 ). اتفاقاً بتهمت جاسوسی گرفتار آمد. ( گلستان ).
- امثال :
جاسوسی جاپیچی است ؛ جاسوسی قوادی باشد. ( امثال و حکم دهخدا ).

دانشنامه عمومی

جاسوسی کار به دست آوردن اطلاعات طبقه بندی شده بدون اجازه و اطلاع صاحب آن است.
دانشنامه تخصصی حقوقی
یکی از مصادیق بارز و قدیمی جرایم علیه امنیت ملی است. جاسوسی معمولاً جرمی سازمان یافته و در عین حال فراملی است چراکه در آن اطلاعات حیاتی یک کشور از طریق یک نظام سازمان یافته و منابع انسانی، نه ابزاری مثل ماهواره های اطلاعاتی کشورها، در اختیار کشور یا کشورهای دیگر قرار می گیرد.
گارو حقوقدان غربی در تعریف جاسوسی بیان می کند: جاسوسی عبارت است از جمع آوری و تملیک اطلاعات و تعلیمات اسناد قابل استفاده یک کشور خارجی بر ضد امنیت کشور خارجی دیگر. جاسوسی ممکن است که در سطح و اجتماعات کوچک تر نیز روی دهد. به عنوان مثال ممکن است بعضی از افراد اطلاعات خصوصی دیگران را بنا به انگیزه های مختلف جمع آوری کنند. هم چنین ممکن است بعضی از سایت ها یا نرم افزارها اطلاعات خصوصی افراد را جمع آوری کنند.
با پیشرفت تکنولوژی و اختراع دوربین های عکاسی، فیلمبرداری و دوربین مداربسته روش های جاسوسی نوین نیز توسط سازمان های اطلاعاتی ابداع شد. خلاقیت در زمینه استفاده از صدا و تصویر در سازمانهای اطلاعاتی روز به روز در حال توسعه است. از روش های مرسوم جاسوسی تصویری قرار دادن انواع دوربین ها در وسائلی مانند: خودکار، جاسوئیچی، بالش، ترانس وسائل برقی، تابلو، آینه، ساعت، کفش، کیف، عینک و به طور کلی در هر وسیله ای که فضای کافی برای قرار دادن برد الکترونیکی دوربین مداربسته را دارد.

جاسوسی (فیلم). جاسوسی (انگلیسی: Espionage) فیلمی به کارگردانی کورت نویمان است که در سال ۱۹۳۷ منتشر شد.
۲۶ فوریه ۱۹۳۷ (۱۹۳۷-02-۲۶)

دانشنامه آزاد فارسی

جاسوسی (espionage)
اجرای عملیات مخفیانه برای به دست آوردن اطلاعات، که متضمن دسترسی یافتن به اطلاعات مورد نیاز، عملاً کسب اطلاعات، و سپس انتقال آن به یک کارگزاری اطلاعاتی برای ارزشیابی آن هاست. جاسوسی، اگرچه فقط جنبه ای از عملیات اطلاعاتی سری را تشکیل می دهد، منبع مهم کسب اطلاعات برای هر دولتی است که تلاش در آگاهی یافتن از اسرار دیگر کشورها دارد. صنایع نیز برای دستیابی بی زحمت به نتایج پژوهش های شرکت های دیگر، و دارودسته های سیاسی هم برای پیش دستی جستن بر رقبای خود و تضعیف آنان، به جاسوسی متوسل می شوند. هرگاه خواستار دستیابی فیزیکی به سندی یا شیئی باشیم، یا فقط ناظری مستقر در محل بتواند اطلاعات مطلوب ما را فراهم کند، جاسوسی بر دیگر روش های گردآوری اطلاعات سرّی ترجیح دارد. روش های جاسوسی، خواه برای دفاع از امنیت ملی، دستیابی به سود اقتصادی، یا کسب نفوذ سیاسی اجرا شوند، یکسان اند. جاسوسان می توانند به جاسازی ضبط صوت یا میکروفون های مخفی اقدام کنند، اسناد را بربایند یا نسخه برداری کنند، تجهیزات را بدزدند، یا صرفاً با چشمان غیرمسلح به مشاهده بپردازند. پس از آن، عوامل جاسوسی اطلاعات به دست آمده را با کمک فرستنده ای رادیویی، قراردادن آن در محلی معیّن، یا تحویل حضوری آن یا از طریق پیک به دست سرویس اطلاعاتی خود می رسانند. جاسوسان انواع مختلفی دارند. جاسوسان حرفه ای غالباً اشخاصی هستند با هویت جعلی که به تنهایی یا در شبکه ای جاسوسی فعالیت می کنند. جاسوسان پاره وقت حضوری آشکار و قانونی (غالباً در مقام دیپلمات یا تاجر) دارند و در کنار فعالیت اصلی خود به جاسوسی مشغول اند. عنصر نفوذی کسی است که در درون سازمانی حضور دارد، اما به آن وفادار نیست و به طور منظم اطلاعات سازمان را در اختیار دشمنان آن قرار می دهد. احتمالاً در طی تاریخ عوامل نفوذی پرثمرترین نوع جاسوسان بوده اند که به دلایل ایدئولوژیک، پیشنهاد پرداخت پول، یا مرعوب شدن اطلاعات لازم را در اختیار گذاشته اند. در ضد جاسوسی۱، که منظور از آن جلوگیری از فعالیت جاسوسان دشمن و مانع تراشی در کار آن هاست، از برخی از همان روش های جاسوسان استفاده می شود. بهترین شیوه برای متوقف کردن برنامۀ جاسوسی دشمن کاشتن عوامل خودی در درون سازمان جاسوسی دشمن است. روش موفقیت آمیز دیگر همانا دستگیری جاسوسان دشمن و تبدیل آن ها به جاسوسان دوجانبه ای است که اطلاعات نادرستی در اختیار سازمان جاسوسی دشمن قرار دهند. ضد جاسوسی غالباً با عملیات مجریان قانون تداخل می یابد، زیرا بسیاری از فعالیت های جاسوسی با قوانین داخلی مغایرت دارند. از روش های مؤثر برای خنثی کردن اقدامات جاسوسان دشمن پیگرد کیفری آن هاست. از همین رو، در ایالات متحده، «اف بی آی» یا ادارۀ تحقیقات فدرال، که سازمانی مجری قانون است، مسئولیت عملیات ضد جاسوسی را نیز برعهده دارد.
Counterespionage

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جاسوس ، مأمور کسب اخبار و اطلاعات سرّی در زمینه های مختلف و ابلاغ آن به خلیفه و سلطان یا هرکسی که به وی مأموریت داده است.
در لغت به معنای خبر چینی برای دشمن می باشد.
معنای اصطلاحی جاسوسی
عبارت است از گردآوری و گزارش مخفیانه اخبار و اطلاعات سرّی کسی یا مؤسسه ای و یا کشوری به طرف مقابل یا افراد و یا کشور ذی نفع.
واژه های معادل جاسوس
واژه های عین (جمعِ آن: عیون)، صاحب الخبر، مُنهی و گاه مُشرف نیز در منابع معادل جاسوس به کار رفته اند.
وظیفه اصلی جاسوس
...

[ویکی فقه] جاسوسی (قرآن). جاسوسی خبرپرسی و عمل جاسوس است. در اصطلاح، گردآوری پنهانی اطلاعات و اسرار نظامی، سیاسی، اقتصادی یا صنعتی، با عناوین غیر واقعی و پنهانی به نفع یکی از دو طرف درگیری است. در این مدخل، از جمله های «تسرون الیهم بالمودة»، «تلقون الیهم بالمودة» و هر آنچه معنای جاسوسی را می فهماند، استفاده شده است.
← قرارگرفتن در شمار ظالمان
۱. ↑ لغت نامه، ج۵، ص۶۴۵۸، «جاسوسی».۲. ↑ فرهنگ علوم سیاسی، ص۱۴۱، «جاسوسی».۳. ↑ توبه/سوره۹، آیه۲۳.
فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «جاسوسی».
...

واژه نامه بختیاریکا

دو جا فهمی


کلمات دیگر: