کلمه جو
صفحه اصلی

لمعه دمشقیه

دانشنامه عمومی

کتاب اللُّمعةُ الدَمشقیّة از مشهورترین کتب فقهی شیعه دوازده امامی است که در حوزه های علمیه آموزش داده می شود.این کتاب نوشته شیخ شمس الدین محمد ابن مکّی عاملی معروف به شهید اول است که در سال ۷۸۶ در دمشق به جرم شیعه بودن کشته شد. او کتاب های زیادی را در علوم اسلامی نوشته و از جمله کتاب های معروف او در فقه، کتاب (به عربی: اللّمعة الدمشقیّه) است. این کتاب از گذشته تا به حال جزو کتاب های درسی در حوزه های علمیه شیعی بوده است.
اللمعه الدمشقیه به درخواست شمس الدین محمد آوی از یاران سلطان علی بن مؤید واپسین فرمانروای سربداران خراسان برای شیعیان آن سرزمین به نگارش درآورد.
شیخ شمس الدین محمد بن مکی بن احمد عاملی نبطی جزینی معروف به شهید اول در سال ۷۳۴ هجری قمری، برابر ۷۱۲ خورشیدی، زاده و در سال ۷۸۶ هجری قمری، برابر ۷۶۳ خورشیدی، در دمشق به جرم شیعه بودن کشته شد. ابوعلی محمد مکی در روستای جزین در جنوب جبل عامل لبنان زاده شده است. به همین خاطر به وی لقب جزینی نیز داده اند.
سلطان علی بن مؤید، آخرین امیر سربدار در سال ۷۶۶ ق فرمانروایی سربداران در خراسان را به عهده گرفت. وی به طور رسمی از شهید اول درخواست کرد که به خراسان برود و منصب مرجعیت را عهده دار شود. بخشی از نامه فرمانروای سربداران به شهید اول چنین است: «ما در میان خویش کسی را که به فتوایش از لحاظ علمی بتوان اعتماد کرد یا مردم بتوانند عقاید درست را از وی فراگیرند نمی یابیم. از خدای متعال مسئلت داریم که حضرتت به ما افتخار حضور و افشاندن نور بخشد، تا از علمش پیروی کنیم و از راه و رسمش رفتار آموزیم. هرگاه لطف فرمایید و با توکل به خدا و پرهیز از عذر آوردن به این جا تشریف بیاورید، مزید احسان خواهد بود.» شهید اول این درخواست را نپذیرفت، اما کتاب اللمعه الدمشقیه را برای هدایت و راهنمایی شیعیان خراسان در قلمرو حکومت سربداران نوشت.

دانشنامه آزاد فارسی

لُمْعۀ دمشقیه
کتابی مختصر به عربی، در فقه امامیه، تألیف شهید اول. این اثر به درخواست علی بن مؤید، از رجال وقت خراسان، به قصد رفع نیاز فقهی حکومت تألیف شده است. مؤلف در زمان تألیف آن در زندان دمشق به سر می برده و تنها منبع او المختصر النافع محقق حلی بوده است. لمعه دوره ای کامل در فقه امامیه از طهارت تا دیات است؛ از این رو از همان زمان تاکنون متن درسی در حوزه های علمیۀ امامیه بوده است. از میان شرح و تعلیقه های بسیار بر این اثر، الروضة البهیّة شهید ثانی بیش از دیگر شروح اهمیت دارد.


کلمات دیگر: