کلمه جو
صفحه اصلی

موغار

فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان گرمسیر شهرستان اردستان ٠

لغت نامه دهخدا

موغار. (اِخ ) نام چشمه ای است در نزدیکی کاشان و شمال نطنز. (از یادداشت مؤلف ) : به رستاق صرد کاشان نزدیک موغار چشمه ای است و خاصیت او آنکه هرچه در آنجا اندازند از سفال و کلوخ و گل و ظرفهای شکسته متلائم و مجتمع گرداند و منقلب شود به سنگ . (از ترجمه ٔ محاسن اصفهان ).


موغار. ( اِخ ) نام چشمه ای است در نزدیکی کاشان و شمال نطنز. ( از یادداشت مؤلف ) : به رستاق صرد کاشان نزدیک موغار چشمه ای است و خاصیت او آنکه هرچه در آنجا اندازند از سفال و کلوخ و گل و ظرفهای شکسته متلائم و مجتمع گرداند و منقلب شود به سنگ. ( از ترجمه محاسن اصفهان ).

موغار. ( اِخ ) دهی است از دهستان گرمسیر شهرستان اردستان واقع در 28 هزارگزی شمال باختر اردستان با 1380 تن سکنه. آب آن از قنات و راه آن ماشین رو است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 10 ).

موغار. (اِخ ) دهی است از دهستان گرمسیر شهرستان اردستان واقع در 28 هزارگزی شمال باختر اردستان با 1380 تن سکنه . آب آن از قنات و راه آن ماشین رو است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 10).


دانشنامه عمومی

'موغار یکی از روستاهای گرمسیر از توابع بخش مهاباد شهرستان اردستان در استان اصفهان ایران است.
مسجد جامع موغار
بقعه پیر بابا اسماعیل
ارگ موغار
ارگ قدیمی موغار
مقبره شیخ عارف
بافت تاریخی
محله حمام
محله عرب
محله پیالجه
محله بابا اسماعیل
ساباطی
قبرستان متروکه
متزل حاج توکلی شامل اندرونی و بیرونی وشاه نشین
موغار از دو کلمه «موغ» و «آر» شکل گرفته است.موغ بر وزن دوغ مغ را گویند. مغ، به ضم میم در اصل مک بوده و به معنی آتش پرست، پیشوای زردشتی و مرد روحانی زردشتی است. جمع آن مغان است ومغان طبقه ای پایین تر از موبدان بوده اند.آر، برای نسبت است؛ بنابراین موغار یعنی، جای آتش پرستی، جای پیشوای زردشتی. برخی گفته اند پسوند ار به معنای بسیار می باشد و به شکل مخفف آمده است، یعنی جایی که زرتشتیان بسیاری بوده اند. ممکن است که در عهد باستان در موغار آتشکده یا آتشکده هایی هم وجود داشته که با این صفت باید اعتقاد کرد که بنای اولیه موغار مربوط به زمانی بسیار قدیم و یادگار رواج آتش پرستی بوده است.در نوشته های قدیمی و ثبتی و نیز آثار جغرافیانویسان و مورخان، نام این قریه به صورت «موغار» ثبت است اما بعضی از متأخرین آن را «مغار» هم نوشته اند.
قدمت این روستای ۲۵۰۰ ساله از گنج های اکتشافی خانه های کهن بافت تاریخی و ارگ های متعدد آن به دست می آید.به دلیل موقعیت جغرافیایی موغار مورد تاخت و تاز اشرار زیادی قرار میگرفت به همین دلیل ساکنین هنکام حمله اشرار به قلعه پناه میبردند موغار دارای دو ارگ (قلعه) قدیمی می باشد ارگ (قلعه) کهنه با قدمتی بیشتر از پانصد سال وارگ (قلعه) نو با قدمتی بیشتر از سیصد سال .عده ای که تحمل این ناامنی ها را نداشته و از طریق کویر به ورامین کوچ کردند که الان نیز نوادگان آن ها در ورامین و اطراف ان به نام مغاره معروف هستند درحالی که موغار را نشناخته و هیچ اطلاعی از موقعیت موغار ندارند
موغار در ۲۸ کیلومتری شمال غربی شهر اردستان و ۲۵ کیلومتری نطنز واقع می باشد. طول جغرافیایی آن ۵۲ درجه و ۱۲ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۳ درجه و ۳۳ دقیقه وارتفاع آن از سطح دریا ۹۹۷ متر است. موغار در کنار جادهٔ ترانزیت تهران، بندرعباس و پاکستان قرار گرفته و راه آهن بین المللی خلیج فارس و دریای عمان به روسیه و چین و اروپا در قلب دهستان و در میان مزارع گندم و جو ایستگاه دارد.


کلمات دیگر: