کلمه جو
صفحه اصلی

اب انبار سردار کوچک

دانشنامه عمومی

آب انبار سردار کوچک. مختصات: ۳۶°۱۵′۵۳٫۳۵″ شمالی ۴۹°۵۹′۲۹٫۲۷″ شرقی / ۳۶٫۲۶۴۸۱۹۴°شمالی ۴۹٫۹۹۱۴۶۳۹°شرقی / 36.2648194; 49.9914639آب انبار سردار کوچک بر خلاف نام آن از آب انبارهای بزرگ و مهم شهر قزوین به شمار می رود. در انتهای جنوبی محله قملاق (به لهجه قزوینی، مغلواک) و شمال محله آخوند، جنب خیابان تبریز و به فاصله کمی در شمال بقعه سلطان سید محمد روبروی مدرسهٔ سردار واقع شده است. خیابان شهید انصاری (کوروش) پس از طرح توسعه به سمت غرب، از شمال این آب انبار عبور کرده است که دسترسی گردشگران به این آب انبار و سایر آثار تاریخی بافت قدیم قزوین را آسان ساخته است.
کتاب سیر تاریخی بنای شهر قزوین و بناهای آن از محمد دبیرسیاقی، شابک ‎۹۶۴-۷۵۳۶-۱۳-۵
این آب انبار سی و هفت پله دارد با چهار شیر و انبار آن به چهار گنبد و چهار بادگیر یا بخارکش مسقف است. نمای آن با آجرهای کاشی تزیین یافته و دارای کتیبه ای از سنگ مرمر است.بانی این آب انبار محمد حسن خان و محمد حسین خان سردار، دو برادر از امرا و سرداران فتحعلی شاه و محمد شاه قاجار بوده اند که در سال ۱۲۹۹ هجری قمری اقدام به ساخت این بنا کرده اند. چون این آب انبار منتسب به برادر کوچک تر می باشد به آب انبار سردار کوچک معروف شده است در حالی که که از لحاظ اندازه وسیع تر است از آب انبار سردار بزرگ.

دانشنامه آزاد فارسی

آب انبار سردار کوچک. آب انبار سَرْدار کوچک آب انباری از دوران قاجاریهروبه روی مسجد و مدرسۀ سردار در خیابان تبریز شهر قزوین. این بنا را برادران «سردار» از امرای فتحعلی شاه قاجار ساخته اند. ساخت این بنا در ۱۲۲۹ق است. سردر آب انبار مزّین به کاشی کاری و داخل ورودی آن رسمی بندی و کتیبه ای از سنگ مرمر به خط نستعلیق دارد. راه شیر آب انبار ۳۶ پله دارد و چهار شیر در آن کار گذاشته اند. مخزن آب انبار به صورت مربع و به ابعاد تقریبی بیست متر است. در مرکز این مربع ستونی عظیم با قطر جرز چهار متر قرار دارد. پوشش آب انبار از چهار گنبد و چهار هواکش در مرکز هر یک از گنبدها تشکیل شده است. گنجایش مخزن آب انبار ۳,۸۰۰ متر مکعب است و از این نظر بزرگ ترین آب انبار شهر محسوب می شود. این آب انبار با مسجد و مدرسه سردار بر روی هم مجموعه ای را تشکیل می دهند و هم زمان ساخته شده اند.


کلمات دیگر: